'Dün Gezi’deydik, bugün Adalet ve Demokrasi Nöbeti’ndeyiz'

YSK'nin İstanbul kararının protesto için İzmir'de başlatılan "Adalet ve Demokrasi Nöbeti", bu hafta Gezi Parkı eylemlerinin yıl dönümüne denk geldi. Basın açıklamasını okuyan Lütfi Çamlı, "Dün Gezi’deydik, bugün Adalet ve Demokrasi Nöbeti’ndeyiz. Gezi’nin ve onda cisimleşen barışçıl değerlerin bugün olduğu gibi yarın da sahibiyiz" dedi. 

Google Haberlere Abone ol

İZMİR - İstanbul Büyükşehir Belediyesi seçimlerini iptal eden YSK’nin kararına karşı İzmir Barosu’nun başlattığı "Adalet ve Demokrasi Nöbeti", İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri tarafından yürütülmeye devam ediyor. Her hafta Konak Eski Sümerbank önünde gerçekleştirilen demokrasi nöbetinde bu hafta Bulutsuzluk Özlemi, Gündoğdu Meydanı'nda sahne aldı.

Gezi Parkı eylemlerinin 6'ncı yıl dönümüne denk gelen nöbet geniş katılımla devam etti. Nöbete çok sayıda sivil toplum örgütünün yanı sıra İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer de katıldı.

Gündoğdu Meydanı’nda gerçekleştirilen basın açıklamasını, İzmir Emek, Barış ve Demokrasi Güçleri adına Lütfi Çamlı okudu. Çamlı, "Biz dün Gezi’deydik, bugün Adalet ve Demokrasi Nöbeti’ndeyiz. Gezi’nin ve onda cisimleşen barışçıl değerlerin bugün olduğu gibi yarın da sahibiyiz. Haberimiz var: 24 Haziran’da Gezi’yi yani bizim bu topraklarda geçmişten bugüne yüzyıllardan süzülerek gelen ve evrensel olan uygarlıkla birleştirdiklerimizi, biriktirdiklerimizi, değerlerimizi İstanbul’da, Silivri’de yargılamaya başlayacaksınız’’ dedi.

'DOĞAYA DEĞER VERİYOR, AĞACA, YEŞİLE SAHİP ÇIKIYORLARDI'

"6 yıl önce bugün İstanbul’da Gezi Parkı’nda bir avuç insanın da sahip çıktıkları değerleri için nöbette olduklarını" söyleyen Çamlı, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Doğaya değer veriyor, ağaca, yeşile sahip çıkıyorlardı. İktidar ise bütün hoyratlığı, değer bilmezliği, beton, rant hırsıyla gözü dönmüş bir saldırı harekatının ilk adımını atıyordu. Bugün daha iyi anlıyoruz ki üç ağaçta simgeleşen direnç çok daha ötesinde bir birikimden süzülen değerlerin savunusuydu; tıpkı saldıranların dayandıkları daha çok kâr, daha çok rant, hukuksuzluk ve bu uğurda gözü dönmüşlük gibi. 31 Mayıs’ta başlayan kitlesel direnç kıvılcımı ve 2013 Haziran’ında tüm ülkeyi saran yaygın sahiplenme, bu topraklarda yaşayanların yüzlerce yılda biriktirdikleri doğaya, insana, inançlardan yaşam tarzına, cinsel yönelimden etnik kimliğe, düşüncelere, ötekileştirmeyen çeşitliliğe ve farklılığa, evrenselin bütünleştiriciliğine, ortak yaşama, eşitlikçi ve özgürlükçü yaşam arzusuna ve nihayetinde yaşama uzanan engellenemez özlemin bir tezahürüydü."

'24 HAZİRAN'DA SİLİVRİ'DE OLACAĞIZ'

Gezi Parkı eylemlerinin 31 Mayıs 2019'da, "Adalet ve Demokrasi Nöbeti olarak vücut bulduğunu" vurgulayan Çamlı, sözlerini şöyle sonlandırdı:

"Biliyoruz ki bu, bizler için bugün ve geleceğin yaşam savunusu aynı zamanda. Ve yine biliyoruz ki bu yaşamı kendisiyle sınırlı görenlerin, kâr ve daha çok kâr peşinde kurdukları bir tek adam iktidarının her ne pahasına olursa olsun sürdürülmesi saldırısıdır bizlere. Sizin de haberiniz olsun: 23’ünde Adalet ve Demokrasi adına İstanbul’da sandıklarda, 24’ünde Silivri’de duruşmadayız. Geleceğiz: Tankla, topla, gazla, panzerle, copla, tehditle, saldırganlıkla değil, tıpkı Gezi gibi demokratik, eşitlikçi, özgürlükçü, barışçı kültürümüz, dilimiz ve herkese açık sevgi dolu yüreğimizle geleceğiz."

Basın açıklamasının ardından Bulutsuzluk Özlemi, konser verdi. (DUVAR)