Bu kez daha umutlu ayrıldılar!

PKK tarafından alıkonulan 13 asker ve polisin aileleri Meclis'te grupları ziyaret etti. AK Parti, CHP ve HDP gruplarıyla görüşen aileler adına konuşan İHD Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, defalarca görüşme yaptıklarına dikkat çekerek, "Bu sefer biraz daha umutluyum. Çünkü 4 yıl oldu. Herkes artık bu çocukların özgürlüğüne kavuşmasını istiyor. Bugün biraz daha samimi bir ortam var. En geç bu yaz sorunu çözmek istiyoruz" dedi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - İnsan Hakları Derneği Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan ve İHD yöneticisi Raci Bilici, beraberinde PKK tarafından kaçırılan ve hâlâ PKK elinde tutulan polis, uzman çavuş ve erlerin aileleriyle birlikte bir kez daha Meclis'in kapısını çaldı. Siyasi parti gruplarıyla görüşen Türkdoğan çıkışta daha umutlu olduklarını, en geç bu yaz sorunu çözmek istediklerini söyledi.

Çözüm süreci bittikten sonra başlayan çatışmalı süreçte 24 Temmuz 2015 - 21 Eylül 2016 tarihleri arasında 13 asker ve polis PKK'liler tarafından alıkonuldu. Alıkonulan güvenlik güçleriyle ilgili ailelerin İnsan Hakları Derneği'ne başvurmasının ardından birçok kez Meclis'te siyasi parti temsilcileriyle görüşme gerçekleşti. Ancak geçen 4 yılda adım atılmadı.

Alıkonulan askerlerin üzerinden yaklaşık 4 yıl geçmesi üzerine İHD ve aileler bir kez daha harekete geçti. Önce İHD Genel Merkezi'nde açıklama yapıldı. Açıklamada, "Siyasi iktidara ve demokratik kamuoyuna sesleniyoruz. Alıkonulanların serbest bırakılması için elinizden gelen bütün çabayı gösteriniz. PKK’ye insancıl hukuk kurallarını hatırlatıyor, alıkonulan asker ve polisleri serbest bırakmaya çağırıyoruz. Serbest bırakılmaları için üzerimize düşen her türlü girişimde bulunmaya ve teslim almaya hazır olduğumuzu belirtiyoruz" denildi. Açıklamanın ardından Meclis'e gelen İHD yöneticileri ve aileler sırasıyla HDP Grup Başkanvekilleri Fatma Kurtulan ile Saruhan Oluç, CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel ve AK Parti Grup Başkanı Naci Bostancı ile konuştu. Aileler adına MHP ve İYİ Parti'den de randevu talep edildiği ancak geri dönüş olmadığı öğrenildi.

'ALIKONULAN ASKERLERİ BİLENLER DE UNUTTU'

AK Parti Grup Naci Bostancı ile yapılan görüşmeden sonra değerlendirme yapan İHD Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, "Biz bu konunun Türkiye demokratik kamuoyunda konuşulmasını, siyasi partilerin bu konuyu gündem yapmasını ve bir çağrı yapmasını istiyoruz. Türkiye kamuoyu alıkonulan asker ve polisleri bilmiyor. Bilenler de neredeyse unuttular. Hem kamuoyuna yeniden hatırlatmak hem de özellikle siyasi iktidarı bu konuda sorumluluğa davet etmek için açıklama yaptık. Açıklamadan sonra da AK Parti, CHP ve HDP grubu ile görüştük. Görüşmelerde konuyu gündemlerine almalarını istedik. İYİ Parti ve MHP bize geri dönmedi. Belki daha sonra görüşme imkanı olursa görüşürüz. Tekrar bir kamuoyu ilgisi ve partilerin de çağrısıyla yeniden rol oynayabileceğimizi, teslim alabileceğimizi ifade etmek istedik. Önerilerimizi söyledik. Partiler değerlendirecekler" dedi.

'BOSTANCI ELİNDEN GELEN ÇABAYI GÖSTERECEK'

Türkdoğan, "Önerileriniz ne oldu?" sorusuna, "Bu konuda bir çağrı yapılmasını istiyoruz. Bu ülkenin 13 yurttaşı, 13 asker ve polisi birkaç yıldır alıkonulmuş. İlk alınan kişi 4 yıldır alıkonulmuş durumda. Dolayısıyla yaşamdan yana, özgürlükten yana bir tutum takınılması lazım. Herkesi sorumluluğa davet ediyoruz" yanıtı verdi. Türkdoğan, AK Parti Grup Başkanı Bostancı'nın yaklaşımının sorulması üzerine "Bizi dinledi ve sorumluluk makamında bulunanlara bunu aktaracağını ve elinden gelen çabayı göstereceğini ifade etti" dedi.

Alıkonulan askerlerle ilgili geçtiğimiz yılda benzer temaslarda bulunan Türkdoğan, "Bu kez umutlu ayrılıyor musunuz?" sorusuna "Ben bu sefer biraz daha umutluyum. Çünkü 4 yıl oldu. Herkes artık bu çocukların özgürlüğüne kavuşmasını istiyor. Bugün biraz daha samimi bir ortam var. Umuyorum ki, önümüzdeki dönem en geç bu yaz bu sorunu çözmek istiyoruz" dedi.