Türkiye'den AB raporuna tepki: Kabul edilemez

Dışişleri Bakan Yardımcısı ve Avrupa Birliği (AB) Başkanı Faruk Kaymakcı, Avrupa Birliği'nin bugün açıkladığı Türkiye raporu ile ilgili olarak 'kabul edilemez' değerlendirmesinde bulundu. Raporda Türkiye'nin ekonomi, insan hakları gibi alanlarında gerilemesi gerekçe gösterilerek Türkiye ile yürütülen AB müzakere sürecinin durma noktasına geldiği vurgulanmıştı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR- Dışişleri Bakan Yardımcısı ve Avrupa Birliği (AB) Başkanı Faruk Kaymakcı, Avrupa Birliği Komisyonu'nun bugün açıkladığı Türkiye Raporu'na ilişkin açıklamalarda bulundu. Kaymakcı, "Raporda yer alan haksız ve orantısız eleştirileri kabul etmemiz mümkün değildir" ifadelerini kullandı.

Kaymakcı, AB Komisyonunun 2019 Genişleme Paketi kapsamında bugün açıkladığı son "Türkiye Raporu"na ilişkin basına değerlendirmelerde bulundu. Kaymakcı'nın açıklamalarının bazı satır başlıkları şöyle:

HAKSIZ ELEŞTİRİLER KABUL EDİLEMEZ: Genişleme politikasının önemi her yıl artmaktadır. Türkiye'de raporda yer alan tutarlı ve makul eleştirileri tabi ki not edecek ancak raporda yer alan haksız ve orantısız eleştirileri kabul etmemiz mümkün değildir. Ayrıntılı bir değerlendirmemiz komisyonla tartışılacaktır. Bu rapor AB'nin kendi, varoluşsal krizlerini yansıtmaktadır. AB ülkemize maalesef tarafsız yaklaşamamakta Türkiye'deki mevcut durumu tespit edememektedir. Popülist bakış açısı kurumlara sirayet etmiştir.

TÜRKİYE SAPASAĞLAM SÜRECE SÜRECE SAHİP ÇIKIYOR: Tüm aday ülkelerden sadece aday ülke olarak bahsedilirken Türkiye için öncelikle aday ülke, stratejik ortak ve bölgesel aktör olarak da gösterildi. Raporda Türkiye'nin AB değerlerinden uzaklaştığına dair geçersiz bazı ifadeler var. Türkiye sapasağlam yerinde duruyor. Türkiye Avrupa'nın parçasıdır. Türkiye, engellere rağmen sürece sahip çıkıyor. AB'yi AB değerlerinden uzaklaştırmaya çalışan bazı çevreler de var. Biz bunlara Türkiye ve Avrupa'nın lehine gelişmeler olmadığı için itibar etmek istemiyoruz. Türkiye 20 fasılda ilerleme kaydetti. Siyaseten 14 fasıl engellenmiş durumda. Güney Kıbrıs'ın AB üyesi olması büyük hata.

VİZE SERBESTİSİNDE 66 KRİTERE UYULDU: Güney Kıbrıs ya da Yunanistan istedi diye AB sınırlarımızı belirleyemez. Raporda gümrük birliğine ilişkin negatif bir engelleme olmaması dikkat çekici. Raporda vize serbestisi ve çalışma gruplarımızın kaydettiği gelişmelere atıflar var, belli çevrelerin iddialarını yansıtmıyor. Vize serbestisinde 66 kriter yerine getirildi. Vize serbestisi sürecinde ilerleme gerekli ve yararlı. Pasaportlarımız AB standartları ile uyumlu hale gelmiştir. Son 6 kriterin de en kısa sürede tamamlanması için çalışmalar sürmektedir. (ANKARA/AA)

Avrupa Birliği Türkiye raporunu açıkladıAvrupa Birliği Türkiye raporunu açıkladı