Kayapınar'da kaymakam ve müftülük, meclis kararına direndi

Kayapınar Belediye Meclisi, kreş binasının müftülüğe tahsis edilme kararını iptal etti. Müftülük yetkilileri, binaya gelen belediye görevlilerine, kararı uygulamayacaklarını söyledi. Belediye Eşbaşkanı Keziban Yılmaz, kararı uygulamadıkları gerekçesiyle emniyet müdürlüğünden şikayetçi oldu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Diyarbakır'ın Kayapınar ilçesinde belediye meclisi, Kayapınar Çocuk Kreşi'nin müftülüğe tahsis edilmesi kararını bozdu. Müftü vekili, kaymakamlıktan talimata gelmeden binanın boşaltılmayacağını söyledi. Kayapınar Kaymakamı Ünal Koç’un korumaları tartıştıkları belediye meclis üyelerini binadan dışarı attı. Belediye Eşbaşkanı Keziban Yılmaz, meclis kararını uygulamayan Kayapınar Emniyet Müdürlüğünü İl Jandarma Komutanlığına şikayet etmek üzere binadan ayrıldı.

Tigris Haber'de yer alan habere göre, Kayapınar Belediye Meclisi, kayyım tarafından seçimden sonra müftülüğe tahsis edilen Kayapınar Çocuk Kreşi ile ilgili kararı bozdu. Belediye, kreşin boşaltılması için müftülüğe yazı yazdı. Kreşe gelen müftülük yetkilileri, meclis kararını uygulamayacaklarını belirtti.

Çocukların kreşte oyun oynadığı sırada müftülük ve belediye meclis üyeleri arasında tartışma çıktı. Müftülük yetkilisi, kreş çalışanlarına “Bu bina bizim. Çocukların ailelerine haber verin, gelip çocuklarını alsınlar” dedi.

Binaya gelen Kayapınar Belediye Eşbaşkanı Keziban Yılmaz kreş binasına gelerek yetkililerden bilgi aldı. Bir süre sonra Sur Müftüsü ve Kayapınar Müftü Vekili İsmail Fakırullahoğlu da kreşe geldi.

Müftü ile görüşen Keziban Yılmaz, “Polis memuruyla çocukları çıkartmaya çalışan müftülüktü. Türkiye Cumhuriyeti yasalarını çok iyi bilen bir avukatım ayrıca. Yaptığımız işlemlerin sonuçlarını kavrayabilecek biriyim. Bundan kaynaklı biz bu işlemi iptal ettik" diye konuştu.

Kreş tahsisi kararından vazgeçildiğini ve protokolün iptal edildiğini söyleyen Yılmaz, "Bir hakkınızın olduğunu iddia ediyorsanız buyurursunuz mahkemeye ve gidersiniz dava açarsınız. Mahkemenin kararı neticesinde mahkeme ne karar verirse siz de saygı duyacaksınız biz de saygı duyacağız" dedi.

MÜFTÜ VEKİLİ: MÜLKÜ AMİR TALİMAT VERİRSE BOŞALTIRIZ

Kreş önünde Yılmaz'la tartışan ve alınan kararı uygulamayacaklarını belirten Kayapınar Müftü Vekili İsmail Fakırullahoğlu, binanın müftülüğe ait olduğunu ifade etti. Fakırullahoğlu, “Belediyede olan arkadaşlarınızın imzası var. Bu binayı onlar vermişler. Tahliye yetkisi mülkü amirine aittir. Mülkü amiri bize boşalt derse boşaltırız. Onun dışında başka bir şey söylemeyeceğim" ifadelerini kullandı.

"Belediye başkanının muhatabı Kayapınar İlçe Müftüsü değildir, Kayapınar Kaymakamı’dır, onunla konuşun" diyen Fakırullahoğlu, "Şu an Kayapınar Kaymakamlığı Müftülüğüne ait bir binadır. Olmadığını siz ispat edeceksiniz. Müftülüğü sevin, müftülükle düşmanlık yapmayın. Devleti sevin. Müftülük sizin binanızdır. İmamları sevin, düşman bir kurum değil. Burası sizin değil, devletin binasıdır, belediye de devletin binasıdır” şeklinde konuştu.

EŞBAŞKAN YILMAZ: GİDİN YASAL HAKKINIZI KULLANIN

Belediye Eşbaşkanı Kezban Yılmaz ise, yasalara göre kaymakamlığa değil mahkemeye başvurulması gerektiğini söyledi. Yılmaz, "Müftülükte hizmeti sevsin müftülükte halka hizmete sahip çıksın. Halka hizmete saygı duysun. Size devredilen taşınmazla belediyemizin hizmet alanı kısıtlandı. Biz de kısıtlanma sebebiyle reddettik. Siz de gidin yasal hakkınızı kullanın diyoruz bu şekilde tantana yapmanın hele ki çocuklar buradayken tantana çıkarmanın anlamı yok" dedi.

Müftülüğün kararını "işgal" ve "gasp" olarak nitelendiren Yılmaz, "Müftülüğün ilkelerine ve benimsemiş olduğu birçok şeye de uymuyor. Biz buradayız gelin boşaltın. Ayrıca burası halkın binasıdır. Polise haber vereceğim eğer poliste yasanın bilincindeyse ve yasanın yüklediği sorumluluğun farkındaysa gelir polis burayı sizden korur. Siz art niyetle buraya gelmişsiniz ve amacınız provokasyon yapmak” ifadelerini kullandı.

YILMAZ, KAYMAKAM KOÇ'LA GÖRÜŞTÜ

Yaşanan bu tartışmanın ardından müftü durumu polise bildirdi. Kreş binasına gelen polisler, Kayapınar Belediye Eşbaşkanı Kezban Yılmaz ile görüştü.

Polislere yapılan işlemin hukuka olduğunu anlatan Yılmaz, “Aynı zamanda hukukçu kimliğim var. Belediye meclisimizin aldığı karar hem yasalara hem hukuka uygun. Bu kişilerin buradan çıkartılmasını istiyoruz. Çocuklar kreşteyken bu yapılacak iş değil. Kimin yerini kimden alıyorlar” şeklinde konuştu.

İLÇE EMNİYET MÜDÜRLÜĞÜ HAKKINDA ŞİKAYET EDİLECEK

Yapılan görüşmelerin ardından polis yetkilileri, binanın boşaltılmasını istedi. Ancak belediye meclis üyeleri binadan ayrılmadı. Bir süre sonra Kayapınar Kaymakamı Ünal Koç da kreş binasına geldi. Koç’un korumaları kreş binasında bulunan belediye meclis üyeleri ile tartıştı ve meclis üyelerini dışarı attı.

Gerginliğin büyümesi üzerine tekrar kreş binasına gelen Kezban Yılmaz, Kaymakam Koç ile görüştü. Kısa süren görüşmenin ardından dışarı çıkan Yılmaz, meclisin aldığı kararı uygulamayan Kayapınar Emniyet Müdürlüğünü İl Jandarma Komutanlığına şikayet etmek üzere binadan ayrıldı.

Kayapınar Belediyesi bir kısmı tapusu ile bir kısmı da tahsis şeklinde çeşitli kurumlara kayyım tarafından devredilen park, bina gibi taşınmazların geri alınması için meclis kararı almıştı. Kezban Yılmaz, belediye meclislerinde alınan kararlara karşı dava açılamayacağının Anayasa Mahkemesi kararıyla tespit edildiğini söylemişti.