İHD: Alıkonan asker ve polisler serbest bırakılsın

PKK'nın 2015 yılından bu yana alıkoyduğu asker ve polislere ilişkin açıklama yapan İnsan Hakları Derneği açıklamasında, "PKK’ye insancıl hukuk kuralarını hatırlatıyor, alıkonulan asker ve polisleri serbest bırakmaya çağırıyoruz" dedi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA- PKK/HPG tarafından yol kontrolleri sırasında alıkonan 12 asker ve polislere ilişkin İnsan Hakları Derneği (İHD) yazılı açıklama yayınladı.

İktidara ve demokratik kamuoyuna seslenen İHD'nin, alıkonanların serbest bırakılması için çaba gösterilmesini talep ettiği açıklamasında, "PKK’ye insancıl hukuk kuralarını hatırlatıyor, alıkonulan asker ve polisleri serbest bırakmaya çağırıyoruz. Serbest bırakılmaları için üzerimize düşen her türlü girişimde bulunmaya ve teslim almaya hazır olduğumuzu belirtiyoruz" denildi.

AİLELER CHP'Yİ DE ZİYARET ETTİ

Çocukları PKK tarafından alıkonulan asker aileleri Meclis'te CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel ile de görüştü. Özel, konuya ilişkin TBMM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, “İnsan Hakları Derneği’nin iki yöneticisiyle birlikte grubumuzu polis, uzman çavuş ve erlerin PKK elinde evlatları bulunan anneler, teyzeler, babalar ziyaret etti. Dört yıldır bir mücadele veriyorlar, gözleri yaşlı, bugün Sayın Naci Bostancı'dan randevu alabilmiş. Bugün, Adalet ve Kalkınma Partisi Grup Başkanı Naci Bostancı'nın kendilerine verdiği randevuyu çok önemsediklerini, aylardır, yıllardır bu randevuyu alamadıklarını söylüyorlar. Bu konuda biz de bunu çok olumlu bir adım olarak görüyoruz. Daha önce de tavrımızı bu kürsüden ifade etmiştim, buradan ifade etmiştim. Biz, bu evlatlarımız askerlik görevini yaparken ya da emniyet mensubu olarak görev yaparken, bu ülke için canlarını ortaya koymuşken PKK'nın eline geçmiş ve hâlen daha hayatta olan bu evlatlarımızın ailelerine kavuşturulmasını, mümkünse bu bayramın buna vesile olmasını önemsiyoruz. İktidar partisinin bu konuda atacağı her türlü adıma ana muhalefet partisi olarak katkı sağlayacağımızı da ifade etmek istiyorum” dedi.

ALIKONDUĞU BELİRTİLEN ASKER VE POLİSLER

Alıkonduğu belirtilen asker ve polislerin aileleri Meclis'e gelerek iktidar ve muhalefet partilerin temsilcileriyle temaslarda bulunmuşlardı. Ailelerin İHD genel merkezine yaptığı başvurularda alıkonulduğu belirtilen kişiler şu şekilde:

-24 Temmuz 2015 günü Diyarbakır-Bingöl karayolunda polis memuru Vedat Kaya.

-28 Temmuz 2015 günü Diyarbakır-Bingöl karayolunda polis memuru Sedat Yabalak.

-13 Ağustos 2015 günü Diyarbakır-Lice karayolunda uzman çavuş Hüseyin Sarı ve Er Sedat Sorgun ile Er Süleyman Sungur.

-18 Eylül 2015 günü Dersim-Erzincan karayolunda astsubay Semih Özbey.

-2 Ekim 2015 günü Dersim-Pülümür karayolunda Er Müslüm Altuntaş ve Er Adil Kavaklı.

-12 Aralık 2015 günü Şırnak merkezde uzman çavuşlar Sedat Vardar ve Ferdi Polat.

-21 Eylül 2016 günü Hakkari’de Uzman Çavuşlar Ümit Gıcır ve Mevlüt Kahveci.

(DUVAR)