'Askeri casuslukta kumpas' davasında 41 sanığa hapis cezası

"Askeri casusluk soruşturmasında kumpas" davasında 41 sanığa hapis cezası verildi. Karar hakkında konuşan emekli Albay Tamer Nalbant, "Bizim soruşturmamıza sebep olan o deliller oraya nasıl girdi? Bunlarla ilgili bu davada bir şeyler görmek istiyorduk ancak hayal kırıklığına uğradık" dedi. 

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İzmir'de "askeri casusluk soruşturmasında FETÖ üyelerinin sahte deliller üreterek kumpas kurdukları" iddiasıyla açılan davada, 90 sanıktan 41'ine, 6 yıl 10 ay 15 günden 51 yıl 4 ay 5 güne kadar hapis cezası verildi. 34 sanık beraat ederden firari olan 15 sanığın dosyası ayrıldı.

Kararı değerlendiren müşteki emekli Albay Tamer Nalbant, "Bizim soruşturmamıza sebep olan o deliller oraya nasıl girdi? Bunlarla ilgili bu davada bir şeyler görmek istiyorduk ancak hayal kırıklığına uğradık" dedi.

İzmir 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen ve 13'ü tutuklu 90 sanığın yargılandığı "askeri casuslukta kumpas" davasının, bugün görülen karar duruşmasına, tutuklu ve bazı tutuksuz sanıklar, avukatlar ve müştekiler katıldı.

Son sözleri sorulan tutuklu sanıklar, suçsuz olduklarını savundu. Uzun tutukluluk süreleri ve ailevi açıdan mağduriyet yaşadıkları belirten tutuklu sanıklar, beraat talebinde bulundu. Tutuksuz sanıklar da beraatlerini istedi.

Verilen aranın ardından mahkeme heyeti kararını açıkladı. Karara göre, haklarında yakalama kararı bulunan 15 sanığın dosyası ayrıldı.

41 sanık, "silahlı terör örgütü üyeliği", "kamu görevlisinin resmi evrakta sahteciliği", "kamu görevlisi tarafından görevinin verdiği yetkiyi kötüye kullanmak suretiyle haberleşmenin gizliliğini ihlal" ve "özel hayatın gizliliğini ihlal" gibi suçlardan 6 yıl 10 ay 15 gün ile 51 yıl 4 ay 5 güne kadar hapis cezasına çarptırıldı.

Sanıklardan dönemin İzmir İstihbarat Şube Müdür Yardımcısı Taner Aydın, "FETÖ üyeliği" ve diğer suçlardan 50 yıl 10 ay 26 gün, eski Batman Emniyet Müdürü Hasan Ali Okan "FETÖ üyeliği" ve "resmi evrakta sahtecilik" suçlarından toplam 18 yıl 6 ay 22 gün ve eski İzmir Emniyet Müdürü Ali Bilkay ise FETÖ üyeliğinden 11 yıl hapis cezası aldı.

Mahkeme, 34 sanığın da beraatine karar verdi. Mahkum olan sanıklar, "devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmak", "yasak bilgileri açıklamak", "iftira", "suç uydurma ve suç delillerini yok etme, gizleme ve değiştirme" suçlarından beraat etti.

Mahkeme heyeti, 5 sanık hakkında tahliye, 1 sanık hakkında da tutuklamaya yönelik yakalama kararı verdi.

'DELİL ÜRETMEYE İLİŞKİN BİR SUÇ GÖRMEDİK'

Kararın ardından müşteki emekli albay Tamer Nalbant, İzmir Adliyesi önünde yaptığı açıklamada, 3 yıl süren yargılamanın ardından kararın çıkmasının sevindirici olduğunu dile getirdi.

Hangi sanığın ne kadar hapis cezası aldığının önemli olmadığını söyleyen Nalbant, şöyle devam etti:

"Önemli olan suç delillerini bu sanıkların üretip üretmediği konusuydu. Mahkeme kararında sanıklara yönelik 'delil üretme ve suç uydurma'ya ilişkin bir suç görmedik. Eğer gerekçeli kararda bu durum 'görevi kötüye kullanma ve resmi evrakta sahtecilik' suçunun altına konursa yanlış olacaktır. 41 sanığa 'Silahlı terör örgütü üyesi olmak, kişisel verileri hukuka aykırı ele geçirmek, özel hayatın gizliliği ihlal etmek' gibi suçlardan ceza verilmesi ise sevindirici."

'O DELİLLER ORAYA NASIL GİRDİ'

Yargılama sürecinde özellikle delil üretme konusuna dikkati çektiklerini aktaran Nalbant, "Bizim soruşturmamıza sebep olan o deliller oraya nasıl girdi? Bunlarla ilgili bu davada bir şeyler görmek istiyorduk ancak hayal kırıklığına uğradık. Bu durumla ilgili avukatlar ve bu süreci yaşayan arkadaşlarla bir değerlendirme yapacağız. Süreci buna göre sürdürmeyi düşünüyoruz" dedi. (İZMİR/AA)