Halfeti'de işkence görenler başka şubede tutulacak

Şanlıurfa Sulh Ceza Hakimliği, TEM Şube'de işkence gören birçok kişinin başka bir şubeye gönderilmesine karar verdi. Avukat Mustafa Eraslan, "Bu insanlar nereye giderse savcılık sorumlu. Bu karar yerine getirilmezse savcılık görevi ihmal suçu işlemiş olur" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Şanlıurfa'nın Halfeti ilçesinde geçtiğimiz günlerde gözaltına alınanlar Şanlıurfa Terörle Mücadele (TEM) Şubesi'nde tutuluyor. Sulh Ceza Hakimliği, bugün ifadesi alınan birçok kişiye işkence yapıldığını kabul ederek gözaltına alınanların başka bir büroya gönderilmesine karar verdi.

Avukat Mustafa Eraslan, müvekkilleriyle görüştüklerini aktararak, "işkence boyutunun akıl almaz olduğunu" söyledi. Eraslan, savcılığın kararını takip edeceklerini ve bu kararın derhal yerine getirilmesi gerektiğini dile getirdi. Hakimlikte ifade verenler de işkenceye maruz kaldıklarını anlattı.

'ANLATAMAYACAĞIM BAŞKA ŞEYLER DE YAPTILAR...'

Şanlıurfa'nın Halfeti ilçesine bağlı Dergili (Dêrto) Mahallesi’nde 18 Mayıs günü yaşanan çatışmanın ardından Halfeti ve Bozova ilçelerinde gözaltına alınan 47 kişiden bugüne kadar 19’u serbest bırakılırken, diğerleri hâlâ gözaltında. Gözaltındaki birçok kişi bugün Şanlıurfa 4'üncü Sulh Ceza Hakimliği'nde ifade verdi. Gözaltında bulunan bir kişi hakimlikteki ifadesinde, "Emniyette gözümü bağladılar. Elektrik verdiler. Beni copla dövdüler. Anlatamayacağım başka şeyler de yaptılar" dedi.

Gözaltındaki başka bir isim ise yaşadıklarını şöyle anlattı: "Bana küfürler edildi. Gözlerim kapalıyken cinsel organımdan bana elektrik verildi. Bu sırada iç çamaşırım ağzıma kapatılmıştı. Elektriğin aküden mi şebekeden mi verildiğini bilmiyorum."

İfadede işkence gördüğünü söyleyen başka biri kişi ise, "Sabaha kadar işkence gördüm" dedi.

Halfeti'de gözaltında alınan Yıldırım: Cinsel organıma elektrik verdilerHalfeti'de gözaltında alınan Yıldırım: Cinsel organıma elektrik verdiler

HAKİMLİK: BAŞKA ŞUBEDE GÖZALTINDA TUTULSUNLAR

İfadelerin ardından hakimlik gözaltı süresini 4 kez daha uzattı. TEM Şube'de işkence gerekçesiyle hakimlik gözaltındakilerin başka bir şubeye götürülmesine karar verdi.

Gözaltında tutulan birkaç kişiyle görüştüklerini aktaran avukat Mustafa Eraslan, şunları söyledi:

"Müvekkillerinin bir kısmını baktık. Hakim de işkenceyi gördü. Gözaltında çırılçıplak soyulmuşlar. Gözleri bağlı bir şekilde iç çamaşırlarıyla ağızları kapatılmış. Falakaya yatırmışlar. Avukatlığa başladığımda gözaltı süresi 7 gündü. 7 gün boyunca avukat görüşü yapılmıyordu. Ama böyle bir şey görmedim. Birçok davaya katıldım hiçbir davada böyle bir şey görmedim. Beş gün önce gördüğüm biri mum gibi erimiş. Bir insanın kafasındaki şişkinlik tarif edilirken 'erik büyüklüğünde şişkinlik' denilir. Bazı müvekkillerin kafasındaki şişkinlik elma büyüklüğünde. Bir kadının göğsündeki şişkinliği tarif edemem."

"Gözaltı sayısı her an artabiliyor. Bu konuda net bir bilgimiz de yok" diyen Erarslan, "Sulh Ceza Hakimliği bu işkencelerin yaşandığını kabul etti. Bu insanlar nereye giderse savcılık sorumlu. Bu karar yerine getirilmezse savcılık görevi ihmal suçu işlemiş olur" diye konuştu.