Eylemde cinsel saldırıda bulunan polise kamu davası açıldı

Ankara'da TAYAD eylemi sırasında eylemci kadını gözaltına aldığı sırada taciz eden polis memuru hakkında 'basit cinsel saldırı' suçundan kamu davası açıldı. Şüpheli polis soruşturma kapsamında verdiği ifadede, "Benim cinsel saldırı kastım yoktur" dedi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Ankara'da TAYAD eylemine katılan kadın eylemciye cinsel saldırıda bulunan polise dava açıldı. Davayı Ankara Barosu Başkanı Erinç Sağkan duyurdu.

Erinç Sağkan Gazete Duvar'a yaptığı açıklamada, baro olarak yaptıkları başvuru sonucunda söz konusu polise kamu davası açıldığını söyleyerek savcılığın söz konusu polis hakkında 'cinsel saldırı' suçlamasıyla iddianame hazırlandığını söyledi.

'KABUL EDİLEBİLİR BİR MÜDAHALE DEĞİL'

Sağkan, bu gibi durumlarda emniyet görevlilerinin müdahale etmesinin yasal koşulları olması gerektiğini belirterek dava ile ilgili şunları söyledi: “Emniyet görevlilerinin toplantı ve gösteri yürüyüşüne müdahale etmesinin yasal koşullarının olması gerekiyor. Eğer o toplantı veya gösteri yürüyüşü yasal unsurları taşımıyorsa emniyet güçlerinin o toplantıyı ve yürüyüşü dağıtma hakkı bulunmakta. Biz bu noktada buradaki eylemin yapılışını, şeklini tartışmadık. Sadece müdahale şeklinin, bir kamu görevlisinin kanuna uyması gereken unsurlarını tartıştık. Her şeyden önce buna emniyet güçlerinin dikkat etmesi gerekiyor. Oradaki görüntü bize göre bir emniyet mensubunun yasal hakkı kullanıyor olurken dahi kendi hak ve yetkilerinin dışına çıkan ve bir kadına cinsel saldırı boyutuna ulaşan bir görüntü. Bu sebeple olayın peşine düştük. Yasal şikayetlerimizi yaptık. Bu kabul edilebilir bir müdahale yöntemi değil. Bu bir kadının vücut dokunulmazlığının ihlali. Bu açıkça Türk Ceza Kanunu'nun 112'nci maddesinde düzenlenen cinsel saldırıdır. Bu anlamda başvurumuzu Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na yaptık. Cumhuriyet Savcılığı da yaptığı değerlendirme neticesinde bu müdahale şeklinin yasal sınırlar içerisinde kalmadığını ve kadın eylemciye 112'nci madde kapsamında bir cinsel saldırı olduğu iddiası ile kamu davasını açtı.”

SAVCILIK: YETERLİ ŞÜPHE OLUŞTU

Sanık polis memuru için hazırlanan iddianamede, "Hukuki Değerlendirme ve Karar" bölümünde, "Müştekinin cinsel tacize uğradığını hissettiği yönündeki beyanı, olay anına ilişkin kamera görüntüsünün varlığı ile şüphelinin eyleminin ani, kısa süreli ve kesintili olması hususları dikkate alındığında, 'sarkıntılık düzeyinde kalan basit cinsel saldırı' suçundan kamu davası açmak için yeterli şüphenin oluştuğu" ifadelerine yer verildi.

POLİS: PANTOLUNUNDAN TUTARAK ARACA BİNDİRMEK İSTEDİM!

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Memur Suçları Soruşturma Bürosu'nda olaya ilişkin ifadesi alınan polis memuru ise suçlamaları kabul etmediğini belirterek şunları kaydetti:

"16/02/2019 günü saat 15.00 sıralarında Sakarya Caddesinde izinsiz yapılan gösteriye müdahale için görevlendirilmiştim. Gruba dağılması için bir kaç kez anons yapıldı ancak grup dağılmayınca amirimizin talimat ile gösterici grubu dağıtmaya başladık. Bu kapsamda şahısları yakalayarak polis aracına bindiriyorduk ancak müşteki yakalamaya direndi. Ben kendisini omuzlarından tutarak bir kaç kez araca bindirmeye çalıştım ancak müşteki diz kapağını aracın kaportasına yaslayarak binmeye mani oluyordu. Ben de kendisini pantolonundan tutarak araca bindirmek istedim. Sonuçta araca bindirdim. Ben elimin müştekinin kalça kısmına geldiğini sonradan kamera görüntülerini izleyince fark ettim. O anda işimi yapmaya çalışıyordum. Kesinlikle cinsel taciz kastım olamaz. Amacım kendisinin pantolonunun kumaş kısmından tutarak araca bindirmekti. Kendisini iki kolundan tutmuştum. Bıraksam yere düşecekti. Bu süreçte de direnmemesi için kendisini uyanıyordum. Benim cinsel taciz kastım yoktur. Suçlamaları kabul etmem."

Ne olmuştu?

Ankara Sakarya Caddesi'nden 16 Şubat günü TAYAD (Tutuklu ve Hükümlü Aileleri Dayanışma Derneği) tarafından cezaevlerindeki koşulların düzeltilmesi talebi ile düzenlenen eylemde Merve Demirel isimli kadın gözaltına alınırken cinsel saldırıyla karşı karşıya kalmıştı. Olayla ilgili görüntülerin basına yansımasının ardından Emniyet Müdürlüğü'nden Demirel'in gözaltına alınırken direnmesi nedeniyle 'böyle bir görüntü ortaya çıktığı' söylenmişti. Açıklamada cinsel saldırının görüntülerin gündeme gelmesi içinse, "bu ve benzeri görüntülerin amacı, emniyet teşkilatını yıpratmak, görev alan personeli teşhir ederek moral ve motivasyonunu bozmak, görev yapmasını engellemeye çalışmak amaçlı" olarak değerlendirilmişti.

Polisin cinsel saldırısına uğrayan öğrenci: Hakkını aramak isteyen başörtülüye taciz varPolisin cinsel saldırısına uğrayan öğrenci: Hakkını aramak isteyen başörtülüye taciz var

Merve Demirel ise medyaya yaptığı açıklamada, söz konusu olayın "utancının polise ait olduğunu" belirterek, "Bu utanç bana yüklenemez. Haysiyetsizleştirilen, itibarsızlaştırılan ben değilim, tacizci polistir. Toplumda böyle bir algı var; tecavüzcülerin, tacizcilerin, onursuzca muamele yapanların yarattığı utanç kadınlar üzerine yüklenmeye çalışılıyor. Bu utanç onlara aittir" demişti. (HABER MERKEZİ)

Etiketler taciz eylem tayad