Sönmezateş: Ergenekon ve Balyoz olmasaydı Akın Öztürk korgeneral dahi olamazdı

Genelkurmay çatı davasında, eski tuğgeneral Gökhan Şahin Sönmezateş esasa ilişkin savunmasını yaptı. Ergenekon ve Balyoz davalarını hatırlatan Sönmezateş, "Tasfiyeler sonrası albaylar general oldu. Ergenekon ve Balyoz süreci olmasaydı Akın Öztürk korgeneral dahi olamazdı" dedi. 

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - 15 Temmuz darbe girişimi sırasında Genelkurmay Başkanlığı Karargahı'nda yaşanan eylemlere ilişkin davaya devam edildi. Ankara 17'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nce, Sincan Ceza İnfaz Kurumu Yerleşkesi'ndeki mahkeme salonunda görülen duruşmada, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a suikast girişimini davası hükümlüsü eski Tuğgeneral Gökhan Şahin Sönmezateş esasa ilişkin savunmasını yaptı.

'KURUBAŞ'A 'SİZİNKİLER TARAFINDAN TUZAĞA DÜŞÜRÜLDÜM' DEDİM'

Erdoğan'a suikast davasında 4 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldığını hatırlatan Sönmezateş, aynı eylemi nedeniyle hakkında mükerrer yargılama yapıldığını söyledi.

Çatı davanın sivil sanıklarından Birol Kurubaş ile aralarında geçen bir konuşmayı aktaran Sönmezateş, "Aşağıda bir kulis var, burası bir sahneyse aşağısı da sahne arkası. Bir gün Birol Kurubaş ile konuştum, 'Ben, sizinkiler tarafından tuzağa düşürüldüğümü düşünüyorum' dedim" ifadelerini kullandı.

'ERGENEKON VE BALYOZ DÖNEMİNDE DARBE OLSAYDI ONDA DA GÖREVİM VARDI'

Ergenekon ve Balyoz davaları döneminde darbe olması halinde kendisine o zaman da görev verileceğini belirten Sönmezateş, "Ergenekon ve Balyoz döneminde bir darbe olsaydı benim o darbede de görevim vardı. Ama o sepete öyle insanlar atıldı ki masum öyle insanlar mağdur edildi ki sonuca gidilemedi" diye konuştu.

'BU EMİRLERİ VERMEDİM DİYEMEM'

"Darbeyi neden kabul ettin?" sorusuna Sönmezateş, "Ben 15 Temmuz'da bir askerdim. Emir komuta zinciri içerisinde bir emir aldım ve emir verdim. Görev başarısız oldu, ben bu emirleri vermedim diyemem ki. Sorumluluğum vardı, aldım" yanıtını verdi.

Sönmezateş, hakkındaki yurtta sulh konseyi üyeliği suçlamasının doğru olmadığını ve darbenin planlanmasında yer almadığını savunarak, "Ben Marmaris dışında hiçbir yer için emir vermedim. Yaşanan birçok olayı da tasvip etmiyorum" dedi.

'ONLARI YARGILAYAN HAKİM VE SAVCILAR İÇERİDE'

Konsey üyesi olarak gösterilen 38 kişinin bir araya gelerek darbe planlaması yapamayacağını ileri süren Sönmezateş, aynı davada yargılandığı bazı sanıkların isimlerini vererek onların "FETÖ'cü olmadığını" iddia etti.

Kendisiyle birlikte Cumhurbaşkanına suikast girişiminin hükümlülerinden eski Binbaşı Şükrü Seymen'in "darbe itirafı" niteliğinde ifade verdiğini hatırlatan Sönmezateş, "Bu devran bir gün değişse içeridekiler dışarı, dışarıdakiler içeri girse ben yine içerideyim" şeklinde konuştu.

"Ergenekon ve Balyoz davalarından mağdur edilen subayların yerine FETÖ'cü askerlerin terfi etti" yorumları hakkında da konuşan Sönmezateş, "Ergenekon-Balyoz sürecinde darbe yapabilecek kişiler tasfiye edildi FETÖ eliyle. Onları yargılayan savcı ve hakimler şimdi içeride. Tasfiyeler sonrası albaylar general oldu, tuğgeneral hiçbir şeydir. Bakın hiç ayırmadan söylüyorum, Ergenekon ve Balyoz süreci olmasaydı Akın Öztürk (eski orgeneral ve Hava Kuvvetleri Komutanı) korgeneral dahi olamazdı" dedi. (ANKARA/AA)