Alkan'ın ihraç toplantısına katılan albay: İhracın FETÖ operasyonu olduğunu düşünüyorum

Eski Yarbay Mehmet Alkan'ın yargılandığı davada, ihraç kararını veren komisyon toplantısına katılan iki albay tanık olarak dinlendi. Tanıklar, Alkan'ın "FETÖ üyesi olduğuna ilişkin bilgilerinin bulunmadığını" söylediler. Güven Şaban, "Bilgi sahibi değilim. Ancak olmadığını ve ihraç edilmesinin de FETÖ operasyonu olduğunu düşünüyorum" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Kanun hükmünde kararname (KHK) ile Türk Silahlı Kuvvetleri'nden (TSK) ihraç edilen eski Yarbay Mehmet Alkan'ın "FETÖ üyeliği" suçlamasıyla yargılanmasına devam edildi.

Ankara 27'nci Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya tutuksuz sanık Mehmet Alkan ile avukatları katıldı. Alkan'ın yakınları, duruşmayı izleyicilere ayrılan bölümden takip etti. Mahkeme heyeti, önceki celsenin ara kararları gereği dosyaya giren belgelere ilişkin bilgi verdikten sonra, Alkan'ın ihraç kararının verildiği komisyon toplantısına katılan emekli kurmay albaylar Güven Şaban ve Aziz Yılmaz'ı tanık olarak dinledi.

'KOMİSYONA GELEN BİLGİLER ZAYIFTI'

Odatv'nin haberine göre Güven Şaban, değerlendirme komisyonun 15 Temmuz'dan sonra Jandarma Genel Komutanını bilgilendirmek için kurulduğunu ve resmiyeti bulunmayan idari bir kurul olduğunu söyledi. Burada herhangi bir oylama yapılmadığını, kararı Jandarma Genel Komutanının verdiğini aktaran Şaban, Mehmet Alkan'ın durumunun görüşüldüğü iki toplantıda yaşananları şöyle anlattı:

“Ağustos 2016'daki toplantıda İstihbarat Başkanı, Alkan'la ilgili dişe dokunur hiçbir bilgi, belge getirmedi. Nuh Köroğlu da hakkındaki bazı haberler ve telefon irtibatlarına ilişkin bir çizelge sundu. Kafasından yazdığını sanmıyorum, ama çok zayıf bilgilerdi. Kardeşi şehit olunca, bazı açıklamaları olmuştu. Bir de bunlar yazılmıştı. Ancak bununla ilgili Yüksek Disiplin Kurulu bir soruşturma başlatmıştı. FETÖ'yle ilgisi yoktu. İhracı gündeme geldi. 'Bu bilgilerde ihraç yaparsak, Jandarma'da personel kalmaz' dedim. İhracına sadece o dönemin Jandarma Genel Komutan Yardımcısı Ata Kalkan itiraz etmedi, bilgilerin yeterli olduğunu söyledi. Söz aldım, şayet cenazedeki konuşması için ihraç edilecekse kararı ancak Yüksek Disiplin Kurulu'nun verebileceğini hatırlatıp, 'Bilgiler zayıf. Mağdur olmasın. İhraç düşünceniz varsa söyleyelim emekli olsun' dedim. Jandarma Genel Komutanı Yaşar Güler, 'Tamam. Haber verin, emeklilik dilekçesi bir sonraki toplantıya kadar gelsin' dedi. Birliğine haber verdik, ancak prosedür gereği olsa gerek, dilekçesi karargaha ulaşmadı. Yaklaşık 2 hafta sonraki toplantıya Yaşar Güler ve Ata Kalkan beraber geldi. Kalkan daha yerine otururken, 'Dilekçesi gelmemiş. İhraç edeceğiz' dedi. Ben ve birkaç kişi yine itiraz ettik. Dilekçeyi gönderdiğini, yolda olduğunu belirttik. Ancak Ata Kalkan, 'Bakanlık ihraç edilmesini istiyor' dedi. Hukuka uygun olmayacağını hatırlattık. Komutan araya girip, 'Başka bilgiler de var' gibi bir şeyler söyledikten sonra, 'Konuyu kapatıyoruz. İhraç ediyoruz' dedi.”

'İHRACIN FETÖ OPERASYONU OLDUĞU KANAATİNDEYİM'

Mahkeme Başkanı Murat Viran'ın, “Mehmet Alkan'ın FETÖ/PDY üyeliği hakkında bilginiz var mı?” sorusuna Şaban, “Bilgi sahibi değilim. Ancak olmadığını ve ihraç edilmesinin de aynen MİT TIR'ları olayı, Rus Büyükelçinin öldürülmesi gibi bir FETÖ operasyonu olduğunu düşünüyorum. Hedefin de Mehmet Alkan değil, hükümet olduğu kanaatindeyim” cevabını verdi.

'KALKAN'DAN BYLOCK ÇIKTI'

Ata Kalkan'ın telefonundan şifreli haberleşme programı ByLock çıktığını, Mehmet Alkan'ın ihracından sonra toplantılara bir süre katılmadığını belirten Şaban, hakkında başka iddialar olduğu halde Kalkan'la ilgili hiçbir işlem yapılmadığını söyledi.

Şaban'ın beyanlarından sonra Mehmet Alkan, emeklilik dilekçesini istenmeden verdiğini dile getirdi.

'GÜLER, AÇIKLAMA YAPMADI 'KARAR VERİLDİ' DEDİ'

İkinci tanık emekli Jandarma Kurmay Albay Aziz Yılmaz ise 15 Temmuz darbe girişimi öncesinde Mehmet Alkan hakkında sadece kardeşinin cenazesindeki konuşmalarıyla ilgili Yüksek Disiplin Kurulu dosyasının geldiğini aktardı.

15 Temmuz'dan sonra oluşturulan Değerlendirme Komisyonu'nun ilk toplantısında yaşananları hatırlamadığını belirten Yılmaz, ikinci toplantıya ilişkin şunları söyledi:

“Toplantıdan yarım saat önce Ata Kalkan bana telefon edip, 'Mehmet Alkan'a ulaşın, emeklilik dilekçesini versin' dedi. Ben ulaşmaya çalışırken, 5-10 dakika sonra yeniden arayıp, 'Ulaşmana gerek yok' dedi. Bir gerekçe söylemedi. Komisyona gelen dosyadaki bilgiler Facebook paylaşımlarıyla ilgiliydi. Ben bilgilerin yetersiz olduğunu belirtip, itiraz ettim. Jandarma Genel Komutanı Yaşar Güler, 'Genelkurmay'da gizli tanık ifadeleri var' dedi. Herhangi bir açıklama yapmadı ve 'Karar verilmiştir. Konu kapandı' dedi.”

Başkan Murat Viran'ın sorusu üzerine Aziz Yılmaz da Mehmet Alkan'ın "FETÖ/PDY üyeliği" konusunda herhangi bir bilgisinin bulunmadığını söyledi.

Alkan'ın avukatı İlter Aksoylu, dosyaya konan Facebook paylaşımlarının Mehmet Alkan'a değil, kardeşine ait olduğunu hatırlattı. Aksoylu, gizli tanık "Abdullah" için de, “Beyanları tanıklık değeri taşımıyor, kanaat içeriyor” diyerek, dinlenilmesinden vazgeçilmesini istedi.

ALKAN: YARGITAY ÜYESİ OLMAK İÇİN İNSANLARA ZULMEDİYORSUNUZ

Beyan ve taleplerin alınmasının ardından Mahkeme Başkanı Murat Viran, ara kararı açıkladı. Viran, gizli tanık "Abdullah"ın bir sonraki celse SEGBİS'le dinleneceğini söyleyince Mehmet Alkan, “3 ay geçmiş. Getirememişsiniz. Daha neyi bekliyorsunuz? Verin hükmünüzü” diye bağırdı. Sonrasında şu diyaloglar yaşandı:

Başkan: Sana mı soracağız? Ne bağırıyorsun?

Alkan: Siz Yargıtay üyesi olacaksınız diye mahkemeyi oyun salonuna çeviriyorsunuz, insanlara zulmediyorsunuz. Ben burada mağdurum, sanık değilim.

İzleyiciler: Burada şehit yakınını yargılıyorsunuz!..

Başkan: Çık dışarı!.. Saygı ütüsü bozulmayan elbiseye benzer. Bize bağıramazsın. Senden mi izin alacağız? Çıkın dışarı!

İzleyiciler: Birçoğumuz şehit yakınıyız. Yüreğimiz yanıyor.

Başkan: Kardeşiyle bizim işimiz yok. Allah rahmet eylesin. Onun için yargılamıyoruz. Nasıl iftira atabiliyor, yok Yargıtay üyesi falan.

Bu tartışmalar üzerine salon boşaltılırken Başkan Viran, bir sonraki celsenin 13 Haziran'da yapılacağını açıkladı.

NE OLMUŞTU?

Şırnak’ın Beytüşşebab ilçesinde, 2015 yılında PKK üyeleriyle girdiği çatışmada hayatını kaybeden Jandarma Yüzbaşı Ali Alkan’ın Osmaniye’de düzenlenen cenaze töreninde konuşan ağabeyi Mehmet Alkan hükümete tepki göstermişti. Alkan, "Burada vatan evladı 32 yaşında. Daha vatanına, sevdiklerine doymadı. Bunun katili kim? Bunu sebebi kim? Düne kadar 'çözüm' diyenler bugün neden sonuna kadar 'savaş' diyor" demişti.

Alkan, 1 Eylül 2016 tarihinde yayınlanan KHK ile ihraç edilmiş ve hakkında "FETÖ üyesi" olduğu iddiasıyla dava açılmıştı.