İmamoğlu cenaze işlerini ücretli yaptığı iddiası doğru değil

Sosyal medyada öne sürülen Ekrem İmamoğlu’nun 19 günlük başkanlık döneminde ücretsiz olan cenaze işlerini ücretli hale getirdiği ve bu kararın başkanlık görevine vekil olarak atanan Ali Yerlikaya tarafından iptal edildiği iddiasının gerçek olmadığı ortaya çıktı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Ekrem İmamoğlu'nun 19 günlük belediye başkanlığı döneminde cenaze işlerini ücretli hale getirdiği iddiası doğru çıkmadı. Sosyal medyada paylaşılan bir haber metninde, İmamoğlu’nun başkanlık döneminde daha önce ücretsiz olan cenaze işlerini ücretli hale getirdiği, vekil olarak başkanlık görevine atanan İstanbul Valisi Ali Yerlikaya’nın ise bu kararı iptal ettiği iddia edildi. Bir Twitter kullanıcısı tarafından da paylaşılan iddia yaklaşık 2 bin kişi tarafından beğenildi. İddia Ekşi Sözlük’te de tartışma konusu oldu.

Ancak teyit.org'dan Özge Yıldız'ın haberine göre, Ekrem İmamoğlu’nun ücretsiz olan cenaze işlerini ücretli hale getirdiği ve bu kararı başkanlık görevine vekil olarak atanan Ali Yerlikaya’nın iptal ettiği iddiası gerçeği yansıtmıyor. İstanbul’da verilen cenaze hizmetleriyle ilgili ücret tarifelerine bakıldığında 2019 yılı için geçerli olan tarifenin Ekrem İmamoğlu’nun başkanlığından önce yürürlüğe sokulduğunu ve 2019 yılının sonuna kadar geçerli olduğunu görmek mümkün. Tarifede ücretsiz olan hizmetler bulunduğu gibi mezarlık yeri bedeliyle ilgili hizmetler hâlâ ücretli. Ekrem İmamoğlu’nun başkanlık hizmeti verdiği dönemde alınan meclis kararlarına bakıldığında da cenaze hizmetlerinin ücret tarifesi ile ilgili bir karar alınmadığı açıkça görülüyor.

.

TARİFEDE DEĞİŞİKLİK YOK

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Cenaze ve Defin Hizmetleri Yönetmeliği’ne göre “tarife”, İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisince her yıl belirlenen ve Mezarlıklar Müdürlüğünün tahsil edeceği ücret miktarı ile, indirim, muafiyet ve mezarlık sınıflandırmaları olarak tanımlanmış. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin resmi internet sitesinden hem Anadolu hem de Avrupa Yakası için geçerli olan tarife belgelerine ayrı ayrı ulaşılabiliyor. Bu belgelerin sonunda, ücret tekliflerinin geçerlilik süresini de görmek mümkün. 2019 yılında uygulanacak ücret tarifelerinin geçerlilik süresi 01.01.2019 ile 31.12.2019 arası olarak belirlenmiş.

Hem Avrupa hem Anadolu Yakası için geçerli olan tarifelerde hizmetlerden 9’u ücretsiz olarak uygulanıyor. Ücretsiz olarak gerçekleştirilen hizmetleri tarifedeki tabloda görmek mümkün.

İstanbul Mezarlıklar Müdürlüğü de tarifede bir değişiklik yapılmadığını, 1 Ocak 2019 tarihinde yürürlüğe giren tarifenin halen geçerli olduğunu belirtti. Yetkili aynı zamanda tarifede ücretsiz olan hizmetlerin 1998 yılından beri ücretsiz olduğunu, sadece yer alımla ilgili hizmetlerin ücretlendirildiğini ifade etti.

.

MECLİS KARARI YOK

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin resmi internet sitesinden alınan meclis kararlarıyla ilgili bilgilendirmelere de ulaşmak mümkün. 22 Nisan 2019 tarihinde yapılan ilk meclis toplantısından itibaren alınan kararlarda cenaze hizmetleri tarifesiyle ilgili bir kararın olmadığı görülebiliyor. Sonuç olarak, Ekrem İmamoğlu’nun 19 günlük başkanlık döneminde daha önce ücretsiz olan cenaze işlerini ücretli hale getirdiği, vekil olarak başkanlık görevine atanan İstanbul Valisi Ali Yerlikaya’nın ise bu kararı iptal ettiği iddiası doğru değil. İmamoğlu’nun başkanlık süresi boyunca ücret tarifelerinde herhangi bir değişiklik yapılmadı. 2019 yılının başlangıcından beri uygulanmaya devam eden tarifeden defin ve cenaze nakliyle ilgili işlemlerin ücretsiz olduğu, mezarlık yer kullanım bedeliyle ilgili işlemlerin ücretli olduğu da görülebiliyor. (Kaynak)