Akar: Suriye'de S-400 var, İsrail'in F-35'i uçuyor, ne oldu bugüne kadar?

Hulusi Akar, F-35'lerin konuşlanacağı üssü inceledi. Türkiye'nin S-400 hava savunma sistemi alması halinde F-35 projesinden çıkarılabileceği açıklamalarını eleştiren Akar, "Suriye'de S-400 var, orada yakın mesafe içinde İsrail'in F-35'i uçuyor. Ne oldu bugüne kadar?" dedi. 

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, F-35 uçaklarının konuşlanacağı Malatya'daki 7'nci Ana Jet Üs Komutanlığı'ndaki çalışmaları denetledi. Akar'a, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Ümit Dündar, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Adnan Özbal ve Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hasan Küçükakyüz de eşlik etti.

Faaliyetlere ilişkin Üs Komutanı Tuğgeneral Selim Karsavuranoğlu'dan brifing alan, talimat Akar, daha sonra F-35 uçaklarının konuşlanacağı alanı inceledi.

'FETÖ İLE MÜCADELE BİTTİ DENİLEMEZ'

7'nci Ana Jet Üs Komutanlığı personeli ile de bir araya gelen Hulusi Akar, Türkiye'nin çevresinde yaşanan önemli gelişme, çatışma ve istikrarsızlıkları yakından takip ettiklerini belirtti.

"TSK'nin FETÖ'den temizlendikçe güçlendiğini" söyleyen Akar, "FETÖ ile her türlü mücadele yapıldı, yapılmaya devam ediliyor. 'Bu mücadele bitti' denilemez, yeni bilgiler, belgeler çıktıkça TSK, Türk yargısı bu mücadelesini sürdürmeye devam edecek" dedi.

'REJİM İDLİB'DE ATEŞKESİ İHLAL EDİYOR'

Suriye'nin İdlib kentinde devam eden çatışmalara dikkati çeken Akar, "Ateşkes anlaşmasına rağmen rejim, ateşkes sözünü tutmuyor ve ateşkesi ihlal ediyor. Esed kendi halkını öldürmeye devam ediyor" diye konuştu.

Çatışmaların devam etmesi durumunda bölgedeki 3,5-4 milyon insanın göç etmesinin söz konusu olacağını ifade eden Akar, bunun da insani trajedilere yol açabileceğini dile getirdi.

Akar, "Soçi Mutabakatı ateşkesi gerektiriyor ve Ruslardan biz bunu istiyoruz. Şu anda da Ankara'da görüşmeler devam ediyor. İnşallah bunu da başaracağız. Ancak sulhu, sükunu, ateşkesi sağlayabilirsek oradaki 3,5-4 milyon insanın güven içinde yaşaması mümkün olur" ifadesini kullandı.

'KÜRT KARDEŞLERİMİZLE ET VE TIRNAK GİBİYİZ'

Suriye'de Fırat'ın doğusuna askeri harekat için hazırlıkların tamamladığını aktaran Akar, "Ülkemizin güneyinde bize risk, tehdit ve tehlike teşkil edecek bir terörist koridora müsaade etmeyeceğimizi defalarca söyledik, söylemeye devam ediyoruz. Bu konuda gerekli hazırlıklarımızı yaptık, yeri ve zamanı geldiğinde de gerekli faaliyetleri uygulamaya silahlı kuvvetlerimiz hazır" dedi.

"TSK'nin hedefinde sadece teröristlerin olduğunu" söyleyen Akar, "Bazıları bu konudaki söylemlerimizi Kürt kardeşlerimize yönelik çarpıtmaya çalışıyor. Bu kesinlikle yalandır, alçaklıktır. Kürt kardeşlerimizle biz et ve tırnak gibiyiz. Buradaki hedefimiz, ülkemizin, milletimizin, halkımızın ve sınırlarımızın güvenliğini sağlamaktır" şeklinde konuştu.

'F-35 PROJESİNDE SORUMLULUKLARIMIZI YERİNE GETİRDİK'

Rusya'dan S-400 hava savunma sistemi alma kararının ardından ABD'nin Türkiye'nin F-35 savaş uçağı projesinden çıkarılabileceği açıklamalarını hatırlatan Hulusi Akar, "Türkiye Cumhuriyeti Devleti, F-35 projesinin bir ortağıdır. Bugüne kadar aksaksız ve eksiksiz bütün sorumluluklarımızı yerine getirdik. Bugüne kadar ortaklığımızın gereği olarak 1,2 milyar dolar para ödedik. Bunun için şu an içinde bulunduğumuz üsteki yatırımları yaptık, yapmaya devam ediyoruz" ifadelerini kullandı.

'S-400'LER NATO SİSTEMLERİNDEN BAĞIMSIZ OLACAK'

F-35'lerin bazı parçalarının Türkiye'de üretildiğini dile getiren Akar, şöyle devam etti:

"Bununla ilgili siparişlerin tamamı zamanında yapıldı, verildi. Bu konuda Türkiye'nin sicili tertemiz. Bu şekilde devam ederken, S-400 gündeme geldikten sonra, 'S-400 alınırsa F-35'leri vermeyiz' diye bir durum çıktı. Tüm muhataplarımıza F-35 projesinin sözleşmesinde 'Eğer ortaklardan biri S-400 alırsa ortaklıktan çıkarılır' diye bir madde yok diye hatırlatıyoruz. Ayrıca diyoruz ki; 'S-400, NATO sistemlerinden tamamen bağımsız olacak'. NATO sistemleriyle entegre milli sistemlerimizle dahi entegre etmeyeceğiz. Tamamen bağımsız olacak. F-35'ler Malatya'da konuşlanacak, diğeri de ülkemizin başka bir yerine konulacak. Aralarında mesafe olacak, tamamen ayrı çalışacak."

'BALTIK ÜLKELERİNDE DE BENZER BİR DURUM VAR'

Alınması gereken tedbirle ilgili NATO ve ABD ile ortak çalışma grubu kurulmasına yönelik teklifi hatırlatan Akar, "Eğer bunlar birbirine yaklaştığında bir etkileşim söz konusu olacaksa, buna benzer örnekler var. Şimdi Suriye'de S-400 var, orada yakın mesafe içinde İsrail'in F-35'i uçuyor. Ne oldu bugüne kadar? Baltık ülkelerinde de benzer durumlar var. Ne oldu? Bu konuları muhataplarımıza anlatmaya, onları aydınlatmaya çalışıyoruz" dedi.

'ABD PATRİOT VERİRSE ALABİLECEĞİMİZİ SÖYLEDİK'

Türkiye'nin hava savunmasını sadece S-400 ile kurmayı düşünmediklerini vurgulayan Bakan Akar, "Aynı zamanda eğer aynı şartlar ve ilkeler çerçevesinde ABD'liler de bize Patriot verirlerse onu alabileceğimizi söyledik. O konuda bize mart ayında ABD'liler yeni bir teklif gönderdi, onu da bizim ilgili kurumlarımız inceliyor" diye konuştu.

Hulusi Akar, Eurosam'ın ürettiği Samp-T hava savunma sisteminin tedarikine ilişkin de çalışmanın devam ettiğini belirterek, "Bu çalışma ekim ayında tamamlanacak, ondan sonra ortak üretim dahil yapılması gereken neyse onları yapmaya çalışacağız" ifadelerini kullandı. (MALATYA/AA)