Sevgi Evi'nde 26 çocuğa işkence iddiası mahkemeye taşındı

Tokat'ın Turhal ilçesinde Sevgi Evi'nde kalan çocuklara işkence yapılması iddiası yargıya taşındı. Beşi tutuklu 14 kişinin yargılanmasına başlandı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Tokat’ın Turhal ilçesinde, Sevgi Evleri'nde barınan 26 çocuğa işkence yapıldığı ve ağır psikiyatrik ilaçlar verildiği ortaya çıktı.  Beşi tutuklu 14 sanığın yargılandığı davanın iddianamesinde çocukların 'yardım edin' çığlığının duyulduğu 14 saniyelik ses kaydına da yer verildi. Sanıkların yargılanmasına başlandı

BirGün gazetesinden Uğur Koç'un haberine göre,  yaşları 4 ile 12 arasında değişen 26 çocuğa kötü muamele etmekle suçlanan 14 sanık yargı önüne çıktı. Çocukların, sistematik fiziksel ve psikolojik şiddete maruz kaldığı, ağır psikiyatrik ilaçları içmek zorunda bırakıldıkları ortaya çıktı.

İşte iddianamede yer alan önemli başlıklar

  • Yemeklerde helva, ekmek, meyve suyu yediklerini belirten çocuklar, bakıcı kadınların ise (çocukların tabiri ile) kendilerine ‘süper’ kahvaltı hazırladıklarını, sucuklu yumurta yediklerini, sütlerini içtiklerini söylüyor.
  • Çocuklar, bakıcıların beğenmediği davranışlar sergilediğinde oda veya banyo gibi yerlere kapatılıyor. Bu alanlara kapatılan çocuklara su dışında herhangi bir yiyecek ve içecek verilmiyor.
  • Çocuklara, “Hakkınızda tutanak tutup sizi Batman’a, teröristlerin olduğu yere göndeririz”, “Ailenizi göremezsiniz” gibi psikolojik şiddet içeren söylemler geliştiriliyor.
  • Ancak haftada bir ya da iki kez banyo yaptırılan çocuklar, bu esnada da bakıcıların şiddetine maruz kalıyor. Bazı çocuklar, üzerlerine kaynar su döküldüğünü söylüyor.
  • Altına yapan bir çocuk, bakıcı tarafından askılık demiri ile dövüldüğünü belirtiyor.

ÇOCUKLARA DAYAK

İddianamede teknik takip sonucu elde edilen telefon dinlemelerinin dökümleri de yer alıyor. Konuşmaların birinde şüpheli F. D., “Canım vurdum da ne yaptım, kafayı gözü mü yardım, hastanelik mi yaptım… Gözle görülür, elle tutulur bir şey var mı; yok” dediği bilgisi de iddianamede yer alıyor

GÜNDE 4 ‘OLUMSUZLUK’

İncelenen 58 günlük güvenlik kamerası kayıtlarında sadece kameralara yansıyan 235 adet ‘olumsuzluğa’ rastlandığı belirtiliyor. Gün ortalamasının 4 olumsuzluk olduğu vurgulanan bilirkişi raporunda, şiddetin yanı sıra çocuklara ağır çöp vb. şeyler taşıtıldığı, olumsuzluk durumlarının bazılarında ise çocukların kamera açısından bilerek çıkarıldığı kaydediliyor.

ŞİZOFRENİ İLACI GÜNDE 4 DOZ

İddianamede çocuklara ilişkin hastaneden alınan raporlara da yer veriliyor. Buna göre çocuklarda olay anlarının hemen ertesinde bir girişimde bulunulmadığı için darp izine rastlanılmamış. Ancak çocuklara ağır psikiyatrik ilaçların yüksek dozda kullandırıldığı belirtiliyor. Örneğin çocuklardan birine, yetişkinlerde şizofreni ataklarında kullanılan bir ilacın günde 4 doz verildiği kaydediliyor.

Raporlarda hemen her çocukta astım ve beslenme yetersizliği gözlendiği, çocukların soğuk suyla yıkandıkları iddialarını destekleyen biçimde akciğer iltihabı görüldüğü belirtiliyor.