Cihan Aydın: Ölüm orucundaki 15 mahpus, 15 gün sonra ölebilir

Diyarbakır Barosu Başkanı Cihan Aydın, Barış Anneleri’ne yönelik polis şiddetini kınadı. Aydın, “Ölüm orucundaki 15 mahpus 15 gün sonra ölebilir” diyerek duyarlılık çağrısında bulundu.

Google Haberlere Abone ol

DİYARBAKIR - Çocukları cezaevlerinde açlık grevi ve ölüm orucunda olan annelerin Diyarbakır’da dün düzenlemek istedikleri eyleme polis izin vermedi. Annelere destek veren avukatlar da şiddete maruz kaldı.

Şiddete tepki gösteren Diyarbakır Barosu Başkanı Cihan Aydın, “Açlık grevi ve ölüm orucundaki mahpuslar her geçen gün, her geçen saat ölüme biraz daha yaklaşıyorlar. Dışarının sessizliği; önce ölüm orucunda olanları, sonra açlık grevinde olanları; peşi sıra vicdanlarımızı ve insanlığımızı öldürecek” dedi.

'YAŞAMALARINA DA ÖLMELERİNE DE RAMAK KALDI'

Leyla Güven’in 6 ayı aşkın bir süredir açlık grevinde ve 15 tutuklunun da 60 günlük açlık grevinin ardından 11 gündür ölüm orucunda olduğuna dikkat çeken Aydın, “Yaşamalarına da, ölmelerine de ramak var. Her şey bir kanun maddesi uygulansın, tecrit ve izolasyon kaldırılsın diye” ifadelerini kullandı.

Aydın, açıklamanın devamında avukatlara yönelik şiddeti kınadı:

“Avukatlar yaşamın, adaletin ve özgürlüğün savunucularıdır. Yaşatmak için, adalet için ölüyorlar, dayak yiyorlar, tazyikli su ve gazlı saldırılara uğruyorlar. Dün Diyarbakır’da, Koşuyolu Parkı'nda açlık grevinde ve ölüm orucunda olan çocukları için oturma eylemi yapan ‘beyaz tülbentlilerin’ yanında yer alan avukatlar da bir kez daha  gaza ve tazyikli suya maruz kaldılar. Yaşına başına bakılmaksızın 60-70 yaşındaki kadınlar yerlerde sürüklenmekte, kolları arkalarından kıvrılıp gözaltına alınmaktadır. Artık yeni bir sistemimiz var; ‘deli gömleği giydirilmiş bir demokrasi.’"

'ONLARI AÇLIK DEĞİL HUKUKSUZLUK ÖLDÜRECEK'

Demokrasi sözcüğünün etimolojik kökenine değinen Aydın, “Demokrasi, ‘Demos’ (halk) ve ‘kratos’ (egemenlik) kelimelerinin birleşmesinden oluşmaktadır. Bizimkisi içinde ‘demos’ yani halk olmayan, sadece ‘kratos’ olan eksik, kör-topal, kendinden menkul bir rejim. Artık tamamen yerli ve milli, her şeyiyle bizim icadımız olan yeni bir (demo)krasimiz var" dedi.

İstanbul'da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katıldığı bir düğün için alınan önlemlere tepki gösteren bir avukatın korumalar tarafından darp edildiğini hatırlatan Cihan Aydın, şöyle devam etti:

"Herkes bilsin, herkes duysun diye bir kez daha söylüyoruz; Avukatlar; dün Diyarbakır’da, Koşuyolu Parkında, beyaz tülbentlilerin yanında yer aldıkları, yaşam hakkından yana taraf oldukları için şiddete uğradılar. Avukatlar ve beyaz tülbentlilerin barışçıl, şiddetsiz ve saldırısız gösteri yapma hakkı, polisin uyguladığı gereksiz ve orantısız şiddet nedeniyle engellendi. Ölüm orucundaki 15 mahpus, 15 gün sonra ölebilir. Onları açlık değil, sessizlik öldürecek. Onları açlık değil, hukuksuzluk öldürecek.”