Diyarbakır'da annelere tazyikli su sıkıldı

Diyarbakır'da çocukları açlık grevi ve ölüm orucunda olan annelerin yürüyüşüne polis izin vermedi. Darp edilen ve tazyikli su sıkılan annelerden ikisi baygınlık geçirdi. Annelere eşlik eden HDP Diyarbakır Milletvekili Aydeniz polisin tutumunu kınadı.

Google Haberlere Abone ol

DİYARBAKIR - Çocukları cezaevlerinde açlık grevi ve ölüm orucunda olan anneler, yaklaşık 10 gündür Diyarbakır’daki Koşuyolu Parkı’nda etkinlik düzenlemek istiyor ancak her defasında polis engeli ile karşılaşıyorlar. Annelerin Koşuyolu Parkı’nda düzenlemek istedikleri oturma eylemi bugün yine engellendi.

Annelere, Özgürlükçü Hukukçular Derneği (ÖHD) üyesi avukatlar ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır Milletvekili Remziye Tosun, Semra Güzel ve Saliha Aydeniz de eşlik etti.

Yürüyüş yapmak isteyen anneler polisler tarafından engellenerek ablukaya alındı. Anneler slogan atarak oturma eylemine geçti. Polis amirleriyle yapılan görüşmelerin ardından anneler, avukatlar ve milletvekilleri Batıkent Kavşağı'nda oturma eyleminde olan diğer annelere doğru yürüyüşe geçti.

ÖHD:  DİYALOG GELİŞTİĞİ ANLAMINA GELMİYOR

Sloganlarla kavşağa gelen kitle burada oturma eyleminde olan annelerle bir araya geldi. Burada ÖHD adına avukat Gülan Çağın Kaleli bir konuşma yaptı. Kuleli, yaptığı konuşmada, DTK Eş Başkanı ve Hakkari Milletvekili Leyla Güven’in 184 gündür açlık grevinde olduğunu hatırlattı ve ölüm oruçlarına dikkat çekti.

Kuleli, PKK lider Abdullah Öcalan’ın 8 yıl sonra avukatlarıyla görüşebildiğini belirterek, "2 Mayıs 2019 günü Sayın Öcalan'ın avukatları ile sekiz yıl aradan sonra görüşmesine izin verilmiş ve bu görüşme yalnızca bir saat sürmüştür. Akabinde görüşme içeriğine dair kamuoyunu bilgilendiren meslektaşlarımız, bu görüşmenin ne bir mutabakat ne bir müzakere ne de bir diyalog süreci geliştirdiği anlamına gelmediğini belirtmişlerdir. Yine cezaevlerinde açlık grevi ve ölüm oruçları eylemleri devam ederken, anneler de dışarıda çocuklarının seslerini duyurmaya çalışıyorlar" şeklinde konuştu.

İKİ ANNE HASTAHANEYE KALDIRILDI

Açıklamanın ardından TUAY-DER'e gitmek isteyen annelere polis engel oldu. Annelerin toplu yürümesine ve slogan atmasına izin vermeyen polis ile anneler arasında tartışma yaşandı. Polis kalkanlarla anneleri engellerken milletvekilleri ve avukatlar da darbe aldı. Bu sırada TOMA’lar da su sıktı. Darp edilen ve sudan etkilenen annelerden ikisi baygınlık geçirdi. İki anne ambulansla hastahaneye kaldırıldı. İki annenin hastaneye kaldırılmasının ardından diğer anneler TUAY DER’e kadar slogan atarak yürüdü.

Yürüyüşü takip eden gazeteciler de polis engeline maruz kaldı. Anneler ile gazeteciler arasında adeta etten duvar ören ve çekim yapmalarını engelleyen polisler, olayların tırmandığı sırada gazetecilere de müdahale etti. Engellemelere rağmen çekim yapmayı sürdüren JinNews muhabirleri Medya Üren ve Beritan Canözer’i polis darp etti.

AYDENİZ: POLİS HAZIRLIKLI GELMİŞTİ

Müdahale sırasında yaralanan ve hastaneye kaldırılan annelere eşlik eden HDP Diyarbakır milletvekili Saliha Aydeniz, Duvar’a açıklamada bulundu. Aydeniz, “İki anne ve bir avukat arkadaşımız polis şiddetiyle yaralandı. Hastanede tedavi altına alındılar ve durumları şimdi iyidir. Annelerden Aysel Ateş tedavinin ardından evine götürüldü” dedi.

Aydeniz, annelerin 10 gündür yaptığı eylemin bugün engellenmek istediğini belirterek, "Annelere kalkanlarla, coplarla ve TOMA’dan sıkılan tazyikli suyla müdahale ettiler. Aslında dünkü tutumlarından belliydi bugün müdahale edecekleri. Çünkü bazı polisler, ‘Nedir bu her gün yürüyorlar. Bunları yarın yürütmeyeceğiz’ diyorlardı. Anneler TUAY DER’e kadar yürüyeceklerdi ancak bu kez izin vermediler ve saldırdılar. Barış isteyen, çocukları cezaevlerinde açlık grevinde olan annelere, bu şekilde Anneler Günü hediyesi verdiler. Bu tutumu şiddetle kınıyoruz” şeklinde konuştu. (DUVAR)