Anneler gözaltında: Ne çok hevesliler...

Barış Anneleri'nin cezaevi nöbetini takip etmek için Bakırköy Cezaevi önündeyiz. Konuştuğumuz bir anne, "Açlık grevini bütün dünya duydu. Ama Türkiye duymadı" diyor. Bir başka anne ise gözaltına alınırken polise, "Senin de annen var" diye sesleniyordu. 

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Gözaltına alınıyorlar, darp ediliyorlar ama ertesi gün serbest bırakıldıklarında yine talepleri için Bakırköy Cezaevi önünde bir araya geliyorlar. Barış Anneleri bugün yine cezaevi önündeydi. Sabahın erken saatlerinde durakta bekleyen anneler diğer arkadaşları gelene kadar birbirini bekliyor. Hemen hemen bütün anneler oruç tutmuş. Biraz sonra darp edileceklerini, gözaltına alınacakları bile bile cezaevi kapısına doğru yürüyorlar...

'ONLARI DÖVME ONLAR AVUKAT' 

Annelerle sohbet etmeye çalışırken bir anne daha önce iki kez gözaltına alındığını söylüyor. 70 yaşındaki Huriye Turgut, gözaltında yaşadığı süreci şöyle anlatıyor: "Bana dokunmadılar ama avukatları dövdüler. Hakaret ediyorlardı. Eğer sen polissen onlar da avukat, onları dövme dedim. Ama dinlemediler. Hepimizi çöp atar gibi gözaltı arabasına atıyorlar. Bir polis bana 'sen bu yaşta neden evinde oturmuyorsun' diye sordu. Orada çok üzüldüm. Dedim ki demek hala derdimizi anlamadınız. Gözaltındayken arkadaşlarımızla şakalaşıyorduk, Kürtçe konuşuyorduk. Kalkıp bize 'Kürtçe konuşmayın' dediler. Şimdi biz eşitiz değil mi?"

'BÜTÜN DÜNYA DUYDU...' 

Turgut, "Her gün gözaltına alınsam bile yine buraya geleceğim" diyor. Peki niye her gün buraya geliyorsunuz sorusuna Turgut şöyle yanıt veriyor: "İnsanlar açlıktan öldü, gözleri kör oldu, sağır oldular. Dünya duydu ama yetkililer duymadı. Biz hak, hukuk, adalet istiyoruz. Artık yeter yüreğimiz yanıyor. Onlar bizim çocuklarımız. Biz adalet istiyoruz, barış ve insanlık istiyoruz. İşte bu yüzden her gün buraya geleceğim."

Turgut son olarak, "Biz her gün burada olacağız. Taleplerimiz kabul edilene kadar burada olacağız. Bizi dövseler bile geleceğiz" dedi.

'HEPSİNİ GÖZALTINA ALIN....'

Sohbetimiz son bulurken annelerle birlikte cezaevi kapısına doğru yürümeye başlıyoruz. Bir anne gözaltı arabasını uzaktan görünce arkadaşlarına şu cümlelerle sesleniyor: "Gözaltı arabasını getirmişler bile. Bizi almaya ne çok hevesliler..."

Cezaevi kampüs girişine geldiğimizde polisler HDP Milletvekili Serpil Kemalbay'a şu sözleri söyledi:  "Burası yasaklanmış alan. Burası trafiği engelliyor. Burada beklemeniz uygun değil. Grubunuza buna söyleyin. Yoksa gözaltı yaparız."

Bu sözlerden hemen sonra bütün anneler gözaltına alınmaya başladı. Bir anne gözaltına alınırken polise, "Kolumu ağrıtıyorsun. Senin de annen var... " diye bağırıyordu.

Gözaltı süreci neredeyse 5 dakika bile sürmedi. Sonrasında gazeteci arkadaşımız İrfan Tuncbilek'in de gözaltına alındığını öğrendik. Haberimizi yaptıktan sonra sivil olduğunu söyleyen bir polis bizden basın kartı istedi. Basın kartımızı gösterdikten sonra aldığımız yanıt şöyle oldu: "Zaten oruçluyuz. Kızdırmayın bizi..."