Koşuyolu Parkı iftarda kuşatıldı

Koşuyolu Parkı geçen yıl İHD ve kayıp yakınlarının İnsan Hakları Anıtı önünde düzenledikleri etkinliği engellemek için bariyerlerle çevrilmişti. Park, şimdi de çocukları açlık grevinde olan annelerin burada yapmak istediği etkinliği engellemek için polis tarafından kuşatıldı.

Google Haberlere Abone ol

DİYARBAKIR - Çocukları cezaevlerinde açlık grevinde olan anneler, günlerdir alanlarda, cezaevi kapılarında eylemler yapıyorlar. Annelerin polis tarafından tartaklandığına, ters kelepçeyle gözaltına alındığına, hakarete uğradığına tanıklık ettik. Açlık grevindeki mahpusların talebi, PKK lideri Abdullah Öcalan’ın avukatları ve ailesiyle düzenli görüşebilmesi. Avukatlarının Öcalan’la 2 Mayıs’ta İmralı’da görüştüğü ve avukatların konuyla ilgili açıklama yapacağı haberi Diyarbakır’a ulaştığında anneler yine eylemdeydi. Tutuklu Aileleriyle Yardımlaşma Derneği (TUAY-DER) binasının girişinde sloganlar atarak çocuklarının seslerini duyurmaya çalışıyorlardı. Daha sonra avukatların ileteceği mesajı duymak için heyecanla televizyonun karşısına geçtiler.

Anneler TUAY-DER binasının önündeydiler ancak esas eylem alanları Koşuyolu Parkı’ydı. Anneler günlerdir parkta basın açıklaması ve oturma eylemi yapmak istiyor. Ancak her defasında polis müdahalesiyle karşılaştılar ve açıklama yapamadan parkın dışına çıkarıldılar. Polisin “sert” şeklinde tarif edilen müdahalesi, yani annelerin taraklanması hâlâ sosyal medyada konuşuluyor.

OHAL BARİYERİ

Sonra polis, 4 gün önce parkın etrafını bariyerlerle çevirdi. Park 73 dönüm üzerine kurulu, epey büyük. Ama polis üşenmemiş, parkı çepeçevre bariyerlerle kuşattı. Annelerin parka girişini engellemek için.

Ama Koşuyolu Parkı ilk kez bariyerlerle çevrilmiyordu. İlk kez geçen yıl Eylül ayında, İHD ve kayıp yakınlarının cumartesi günleri İnsan Hakları Anıtı’nın önünde düzenlediği “Kayıplar bulunsun, failler yargılansın” eylemini engellemek için kapatıldı park.

Oysa “Kayıplar bulunsun, failler yargılansın” eylemi uzun zamandır burada gerçekleşiyor, 500’üncü haftayı geride bırakmıştı. 15 Temmuz darbe girişiminden sonra ilan edilen OHAL’le birlikte başlayan yasak, OHAL kalktıktan sonra da devam etti. Bu nedenle kayıp yakınlarının düzenlediği basın açıklaması ve oturma eylemi İHD’de düzenleniyor.

İFTAR ÇADIRI BARİYERLERİN ARASINDA KALDI

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Ramazan nedeniyle şehrin çeşitli semtlerinde iftar çadırları kurdu. Bu çadırlardan biri de Koşuyolu Parkı’nda kuruldu ve onlarca insan ilk iftarını bu çadırda açtı.

Ancak etrafları bariyerlerle çevrilmişti. Görüntünün çağrıştırdıklarını bir kenara bırakarak, hiç hoş değildi, demekle yetinelim. Görüntünün hiç hoş olmadığını düşünen yalnız ben değildim elbette. İftarını açmaya hazırlanan adamlardan biri, “Oruçluyum, ağzımı bozmayayım” dedi ve yemek sırasına girerken “Zulümdür” diye ekledi. Kendi kendine mırıldandı sonra ama ne dediğini ben duymadım.

Yemek dağıtanlar hiç konuşmadılar, başlarına bir iş gelir korkusuyla.

DİLEKÇE VERDİK AMA…

Böylece Bağlar ilçesindeki Koşuyolu Parkı’nda ilk iftar yemeği bariyerler arasında yendi. İftarını açanlar böyle bir ortamdan hoşnut değillerdi ama esas canı yananlar park esnafı oldu. Parktaki büfeler ve özellikle kafe müşteri kaybetmiş bariyerler kurulduğundan bu yana. Bir tek bariyerler değil, parkın etrafında çok sayıda polis de konuşlanıyor parkın içinde ve dışında. Yolu parkın içinden geçen insanlar bile tedirgin oldukları için yollarını değiştiriyormuş.

Bariyerler kalksın diye dilekçe yazmışlar yetkililere. Kimse bir şey dememiş, henüz cevap veren de olmamış. Bariyerlerin kalkacağıyla ilgili umutları var mı? Yokmuş. “Açlık grevleri bitmeden sadece biz değil şehirde kimse rahat etmeyecek, biliyoruz. Anneler buraya gelmek isteyecekler. Çocukları açken evde nasıl otursunlar? Bizim de aklımız açlık grevindeki, ölüm orucundaki insanlarda. Açlık grevleri bitecek diye umutlandık bugün ama olmadı” diyorlar.