Rumlardan Interpol'e: Türk mürettabatı tutuklayın

Kıbrıs Rum yönetimi, Türkiye'nin adanın güneybatısındaki sondaj çalışmalarını durdurması için üç koldan hamle başlattı. Türkiye'nin sondaj gemisi Fatih'in mürettebatının Interpol kararıyla tutuklanması için adımlar atılırken, Birleşmiş Milletler ve Avrupa Birliği nezdinde de girişimlerde bulunuldu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Türkiye'nin Kıbrıs’ın güneybatısında doğalgaz arama planını açıklaması sonrasında gerilim tırmanıyor. ABD Dışişleri Bakanlığı'nın Türkiye'yi eleştirmesi ve Ankara'nın buna tepki göstermesinin ardından, Kıbrıslı Rumların da Türkiye'ye karşı uluslararası platformda üç ayaklı bir girişim başlattığı ortaya çıktı. Kıbrıs hükümetinin hem Interpol'e hem Birleşmiş Milletler'e (BM) başvurmaya hazırlandığı, Avrupa Birliği (AB) nezdinde de adımlar atacağı belirtildi.

INTERPOL GİRİŞİMİ

Buna göre Kıbrıslı Rumlar, arama çalışmalarını yapacağı belirtilen Fatih Sondaj Gemisi'nin mürettebatı hakkında Interpol'den uluslararası tutuklama emri çıkarılması için gerekli prosedürleri başlattı. Bu girişimin an itibarıyla Lefkoşa’nın önceliklerinden biri olduğu belirtilirken, Lefkoşa Kaza Mahkemesi'nin de yakın zamanda tutuklama kararları vermesi bekleniyor.

BM'YE KOORDİNAT VERİLDİ

Kıbrıs Rum yönetimi, adada Münhasır Ekonomik Bölge ile kıta sahanlığı koordinatları konusunda da BM'ye başvurdu. Kıbrıs Dışişleri Bakanlığı, Kıbrıs ile Türkiye arasında kalan bölgeleri doğalgaz ve petrol aramaları açısından değerlendiren raporu geçtiğimiz cumartesi BM'ye sundu. Koordinatların ilerleyen günlerde Kıbrıs Cumhuriyeti’nin resmi gazetesinde de yayımlanacağı belirtiliyor. Kıbrıs Cumhurbaşkanı Nikos Anastasiadis'in bu gelişmeye paralel olarak siyasi parti liderlerine özel bir toplantı çağrısı yapması da dikkat çekiyor. Ulusal Konsey, Türkiye’nin yeni doğalgaz hamlesini tartışacak.

'AB İLE DE GÖRÜŞÜYORUZ'

Rum Dışişleri Bakanı Nikos Hristodoulidis ise konu hakkında Avrupa Birliği ile de temas halinde olduklarını açıkladı. Hristodoulidis, atılacak karşı adımlar hakkında Brüksel'le görüşmeler yapıldığını söyledi.

NE OLMUŞTU?

İsrail ile Kıbrıslı Rumların bölgedeki sondaj çalışmalarının Türkiye'nin itirazlarına rağmen sürdüğü bir dönemde, Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da Fatih Sondaj Gemisi ile Kıbrıs’ın batısında doğalgaz arama çalışmalarına başlanacağını açıklamıştı. Çavuşoğlu hafta sonunda yaptığı açıklamada, "Türkiye’nin gerekli adımları attığını ve KKTC’nin ruhsat verdiği alanlarda sondaj ve araştırma gemilerinin faaliyetlerine başladığını" belirtmişti. Bu açıklamaya AB ve ABD'den tepki gelmişti.

Türkiye'den ABD'ye Kıbrıs yanıtıTürkiye'den ABD'ye Kıbrıs yanıtı

ABD'den Türkiye'ye Kıbrıs tepkisi: Durdurun!ABD'den Türkiye'ye Kıbrıs tepkisi: Durdurun!