Erdoğan: İstanbul için mücadeleyi sürdüreceğiz

Geçen ay ibadete açılan Büyük Çamlıca Camisi, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın katıldığı törenle açıldı. Erdoğan konuşmasında "Rabbim bize İstanbul'da silinmez izler bırakmayı nasip etti. İstanbul için mücadele etmeyi sürdüreceğiz. İstanbul sevdalıları için koltukların makamların hiçbir kıymeti yoktur. Biz de yatırımlarımızla, projelerimizle İstanbul'u ilmek ilmek dokuyacağız" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Türkiye'nin en büyük camisi Büyük Çamlıca Camii bugün resmi olarak açıldı. Törene Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yanında birçok devletin din ve devlet önde gelenleri katıldı.

Temeli 6 yıl önce atılan 57 bin 500 metrekare büyüklüğündeki Çamlıca Camisi'nde İstanbul Müftülüğü’nün görevlendirdiği hocalar ile Filistin ve Mısır'dan gelen hafızlar, Kur'an-ı Kerim ve ilahiler okudu. Diyanet İşleri Bakanı Prof. Dr. Ali Erbaş, okuduğu hutbenin ardından cuma namazını kıldırdı.

ERDOĞAN KONUŞTU

Cumhurbaşkanı Erdoğan şunları söyledi: İstanbul’umuzun güzelliğine güzellik katan Büyük Çamlıca Camii’nin içinden cemaati, minarelerinden ezanı, kubbesinden Kur’an nidalarını kıyamete kadar eksik etmesin diye rabbime dua ediyorum. Bu vesileyle 566 yıl önce İstanbul’un kapılarını İslam’a açan Büyük Sultan Fatih Sultan Mehmet’i, bu coğrafyaya medeniyetimizin damgasını vuran Mimar Sinan’ı rahmetle, minnetle yad ediyorum. Asırlardır canlarını seve seve feda eden aziz şehitlerimize rahmet niyaz ediyorum. Gazilerimizden darı bekaya intikal edenleri şükranla anıyor, hayatla olanlarına hayırlı, sağlıklı ömürler diliyorum. 11 aylık hasretin ardından Pazar gecesi kavuşacağımız Ramazanı Şerif’inizi tebrik ediyorum."

'İSTANBUL İÇİN MAKAMLARIN KIYMETİ YOKTUR'

"İstanbul görenleri kendine meftun eden bir şehirdir. Bu aziz şehre eser kazandırmaktan daha büyük bir gurur yoktur. Rabbim bize İstanbul'da silinmez izler bırakmayı nasip etti. İstanbul için mücadele etmeyi sürdüreceğiz. İstanbul sevdalıları için koltukların makamların hiçbir kıymeti yoktur. Biz de yatırımlarımızla, projelerimizle İstanbul'u ilmek ilmek dokuyacağız. Burası aynı zamanda bir külliye. Türk İslam eserleri müzesiyle burası bir külliye. Cami gerek mimarisi gerek konumuyla gurur verici bir eserdir. Bizim Sinan'ımız var. Mimar Sinan adına da ilk işimiz bir Mimar Sinan Camii'ni inşa etmek oldu. O bizim mimaride idolümüzdür. Bu eserin şehrimizin sembollerinden biri olacağına inanıyorum. Öne çıkan bazı vasıflarını paylaşmak istiyorum. 57 bin 500 metrekarelik bir alana kurulu. Camimiz 6 minareye sahiptir. Aynı anda camide 65 bin mümin ibadetini gerçekleştirebiliyor. Birileri 'nasıl dolduracaksınız' deseler de doluyor. İmanın şartını temsilen 6 minaresi var. Üç şerefeli dördü minare Malazgirt zaferine ithafen 107,1 metre yükseklikte yapılmıştır. 72 metre yükseklikteki ana kubbe İstanbul'da yaşayan 72 milleti ifade ediyor."

KİMLER KATILDI?

Törene, Arnavutluk Cumhurbaşkanı İlir Meta, Gine Cumhurbaşkanı Alpha Conde, Senegal Cumhurbaşkanı Macky Sall, Filistin Başbakanı Muhammed İbrahim İştiyye, Afganistan İcra Heyeti Başkanı Abdullah Abdullah, Azerbaycan Milli Meclis Başkanı Oktay Esadov, Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Üyesi Şefik Caferoviç, Bosna Hersek Halklar Meclisi Başkanı Bakir İzetbegoviç, Libya Meclis Başkanı Halid Elmeshri, Tunus El Nahda Hareketi Lideri Raşid el Gannuşi katıldı. Törende ayrıca, Kazakistan Müftüsü Serikbay Oraz, Özbekistan Müftüsü Osman Alimov, Irak Fıkıh Alimleri Birliği Başkanı Adulvahab Ahmed Hasan, Azerbaycan Şeyhülislam Yardımcısı Salman Musayev, İran Mezhepleri Yakınlaştırma Kurumu Başkanı Mohammadi Araghi Mohsen, Yunanistan'dan müftüler Ahmet Mete ve İbrahim Şerif, Karadağ İslam Meşihatı Başkanı Rıfat Feyziç, Filistin Eski Kudüs Müftüsü Sabri İkrime Said, Katar Din İşleri ve Vakıflar Başkanı Gayt Bin Mübarek'in de aralarında bulunduğu birçok yabancı din adamı yer aldı.

Bir kompleks olarak açılan camide ayrıca müze, sanat galerisi, kütüphane, konferans salonu, sanat atölyesi ve otoparkın da yer alıyor. 6 minareli inşa edilen Büyük Çamlıca Camisi'nin üç şerefeli 4 minaresi 107,1 metre, iki şerefeli 2 minaresi ise 90 metre yüksekliğinde yapıldı. Caminin ana kubbesi 72 metre yükseklikte ve çapı da 34 metre olarak tasarlandı. (İSTANBUL/AA)