İstanbul'da coşkulu 1 Mayıs kutlaması

İstanbul'da 1 Mayıs mitinginin yapılacağı Bakırköy Pazar Alanı'na 3 koldan gelen gruplar alanı doldurdu. Beşiktaş, Taksim ve Şişli'de 25 kişi gözaltına alındı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İşçi sınıfının Uluslararası Birlik, Dayanışma ve Mücadele Günü olan 1 Mayıs, İstanbul'da Bakırköy pazar alanında kutlandı.  DİSK, KESK ve TMMOB alana üç ayrı koldan girdi. Emek örgütlerinin düzenlediği kutlamaya siyasi partiler ve kitle örgütleri de destek verdi.

Valiliğin kutlamalara kapattığı Taksim ise çelik bariyerlerle adeta hapsedildi. En son 1 Mayıs 2012'de miting yapılan Taksim'e çıkan birçok yol ve sokak araç ve yaya trafiğine kapatıldı. Beşiktaş ve Şişli'de de çok sayıda yol ve cadde valilik talimatıyla araç trafiğine kapatıldı.

İstanbul'daki 1 Mayıs kutlamaları anlık olarak Gazete Duvar'da...

15:30 Kürsüden yapılan konuşmaların ardından tertip komitesinin hazırladığı ortak metin okundu.

Ortak metinden satırbaşları şöyle:

BİRLİKTE KAZANACAĞIZ: Biz işçiler, emekçiler, kadınlar, gençler, öğrenciler... Biz her gün her saat yaşamı emeğiyle tekrar yaratanlar, emeğin ve mücadelenin bayramında alanlarda, güzel günler göreceğiz çocuklar diyebilmek için yan yanayız.. Birlikteyiz. Ve bugün artık birlikte olduğumuzda kazanabileceğimizi çok daha iyi biliyoruz. Birlikte kazanacağız.

BİZ EMEKÇİLER KAZANACAĞIZ: İş cinayetlerinin çalışmanın fıtratında olduğunu söyleyenler, işçinin birikimine kıdem tazminatına göz dikenler, emekçiye zorunlu BES’le soygunu dayatan zorbalara karşı omuz omuza yürüyen biz emekçiler kazanacağız.

Kriz bahanesiyle toplu işten çıkartmalara karşı güvenceli iş, sendikalılaşma önündeki engellerin kaldırılması, açlık sınırı altında çalışmak istemeyip enflasyon oranında zam yapılmasını talep eden işçiler olarak 1 Mayıs alanında haykırıyoruz…

Kıdem tazminatı hakkımızı gasp ettirmeyeceğiz. Güvenceli iş Güvenceli gelecek istiyoruz.

KRİZİN FATURASINI BİZ DEĞİL SARAY ÖDEYECEK: Sarayın, rant ve soygun politikalarıyla ürettiği ekonomik krizin faturalarını, ödetmeye çalıştıkları biz işçiler, emekçiler, dar gelirli milyonlar buradayız, 1 mayıs alanından sesleniyoruz. Krizin faturasını biz değil sermaye ve saray ödeyecek. Tüm hukuk tanımazlığıyla, bir gecede çıkarttıkları KHK’larla binlerce emekçiyi açlığa mahkum eden ve tüm arsızlığıyla “ağaç kökü yesinler” diyen kumpasçılar, gasp ettikleri mazbatalarla halkın iradesini çalan hırsızlara karşı, “oy kullanamazlar” dedikleri KHK’lılar, 1 Mayıs Meydanlarında “oy kullandık ve siz kaybettiniz” diye haykırıyor.

TEKELCİ MEDYANIN SANSÜRÜNE RAĞMEN BURADAYIZ: Muhalif gazetecileri, akademisyenleri, siyasetçileri hapishanelere doldurup, duyma görme bilme hakkımızı elimizden alanlara karşı, sokak afişlerimizle, bildirilerimizle buluştuk. Tekelci medyanın sansürüne rağmen burada 1 Mayıs alanındayız.

AKP AÇLIK GREVLERİNİN SORUMLUSU OLARAK TARİHE GEÇECEK: Toplumun tüm kesimlerinde uygulanan baskı ve tecrit ortamını hapishanelerde bir işkence yöntemine dönüştürenlere karşı, hapishanelerde tecrite karşı açlık grevleriyle seslerini duyurmaya çalışan binlerce tutsağı görünmez duyulmaz kılanlara karşı 1 Mayıs alanından sesleniyoruz. Tecritte ısrar eden AKP iktidarı açlık grevleri sonuçlarının ve ölümlerin sorumlusu olarak tarihe geçecektir. Ve bir kez daha 1 Mayıs alanından haykırıyoruz. Siyasal İktidarın kollayarak büyüttüğü erkek şiddetine, cinsel tacize, tecavüze karşı, krizin bedelini evde ayrı işte ayrı ödetenlere, kadınların nasıl yaşamaları gerektiğini salık verenlere, Galatasaray meydanında çocuklarının akıbetini soran annelere, açlık grevindeki çocukları için kaygıyla bekleyen annelere saldıran erkek egemen iktidara karşı, itaat etmeyen, kadınlar, barış anneleri, Cumartesi Anneleri. 1 Mayıs alanında “bedenimiz kimliğimiz emeğimiz bizimdir” diye haykırıyor…

TÜM FARKLILIKLARIMIZLA YAN YANAYIZ: Ayrıştıran, topluma nefret tohumları ekmeye çalışan, her gün her yerde muhaliflere, sosyalistlere, devrimcilere ,HDP’li vekillere uygulanan, CHP lideri Kılıçdaroğlu’na kadar uzanan bu ırkçı faşist zorbalığa, devlet şiddetine karşı, Türk, Kürt, Arap, Laz, Alevi, Sünni kadın erkek LGBTİ+ olarak tüm farklılıklarımızla yan yana 1 Mayıs alanlarındayız. Eşit yurttaşlık onurlu barış ve özgürlük diye haykırıyoruz.

BETON DEĞİL AĞAÇ DİYORUZ: Toprağımızı ve sularımızı ranta heba edenlere, toprakla beraber yaşamı betona gömenlere karşı, Ayder yaylalarından, Amed surlarından, Munzur gözelerinden, kuzey ormanlarından esen rüzgarla buluştuk, 1 Mayıs alanına geldik “Beton değil, toprak rezidans değil ağaç” diye haykırıyoruz

SAĞLIK EMEKÇİLERİ OLARAK 1 MAYIS ALANLARINDAYIZ: Kindar, dindar ve itaatkâr bir nesil yetiştirmek adına eğitimin tüm alanlarını cemaatlere ve yandaş vakıflara açan, her yıl değiştirilen sınav sistemleriyle, eğitimdeki özelleştirmelerle çocuklarımızı ve geleceğimizi belirsiz bir karanlığa iten AKP iktidarına karşı,

Laik, bilimsel, demokratik, parasız ve anadilinde eğitim diyen eğitimciler,

Sağlığımızı bir rant alanına çevrilmesine karşı mücadele veren “savaş bir halk sağlığı sorunudur” diyen sağlık emekçileri olarak 1 Mayıs alanlarındayız.

GÜZEL GÜNLER GÖRECEĞİZ ÇOCUKLAR: '1 kereden ne olmuş ki 1 kere olmuş münferit' 'rızası var' 'çocuklarına sahip çıkamamışlar' gibi, saldırganı değil çocukları ve ailelerini suçlayan ifadelerle istismarı meşrulaştırarak son yıllarda hızla artan, çocuklara yönelik şiddet taciz ve istismarın ortağı olan siyasal iktidara karşı güzel günler göreceğiz çocuklar diyebilmek için 1 Mayıs meydanlarındayız.

15:00 KESK Eş Genel Başkanı Aysun Gezen

Ülkemiz adım adım bir ekonomik, siyasal bunalımın içine itildi. Bugün 1980 askeri darbesiyle hayata geçiren ranta, spekülasyon, betonlaşmaya dayalı bu ekonomik dönem çöküyor. Cumhuriyet tarihinin en yüksek işsizliği ile karşı karşıyayız. Her şeye zam geldi. Krizin etkilerini yerel seçim sonrasına ertelemeyi tercih ettiler. Gözümüzün içine baka baka elimizde avucumuzda ne kaldıysa 'yüzde bire aktaracağız' diyorlar. İşsizlik fonunu, kamusal emeklilik hakkımızı patrona peşkeş çekmek istiyorlar.

Emekten yana, laik, eşit ve özgür bir yaşam istiyoruz. Emek sömürüsü son bulsun diye. Bu kavga faşizme karşı bu kavga hürriyet kavgası. İş güvencemize dokundurmayacağız. İhraçlara karşı mutlaka kazanacağız. Mutlaka geri döneceğiz.

14:30 DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu işçilere kitap etti

İşçilerin iradesini yok sayanlar kağıt gibi kül olup gidecek. Demokrasi mücadelesini büyüterek Taksim Meydanı’nı yeniden kazanıp işçilere açacağız. Bizler bu meydanda ve bütün 1 Mayıs meydanlarında birbirimize 1 Mayıs ruhuyla söz verelim. Bir kişinin ağzından çıkanlara karşı demokrasiyi kazanacak mıyız?

Bir avuç patronun bekasını savunan bu düzene son verecek miyiz?

Herkesin düzenli bir işi olsun. Kriz bahanesiyle işten çıkarmalar yasaklanmalı, KHK’larla işlerinden edilenler işlerine iade edilmeli. Çalışma hakkımız için güvenceli bir iş için ayağa kalkacak mıyız?

Kıdem tazminatımıza birikmiş emeğimize, çocuklarımızın geleceğine uzanan elleri kıracak mıyız?

1 Mayıs sözleşmesi budur. Ücretler enflasyona karşı korunmalı, taşeron işçiler kadroya alınmalı, ayrımcılık bitmelidir. EYT’lilerin mağduriyeti ortadan kaldırılmalı, emeklilik temel bir yurttaşlık hakkı olmalıdır vergi adaletsizliğine son verilmeli, asgari ücretliden vergi alınmalıdır.

14:00 HDP'liler ağızlarını beyaz bantla kapatarak miting alanına giriş yaptı. Açlık grevlerine dikkat çeken HDP, "Yaşasın zindan direnişi, Leyla Güven onurumuzdur, yaşasın halkların kardeşliği, siyasi tutsaklar onurumuzdur' diyerek alandaki yerini aldı.

13:45 Beşiktaş'ın Çarşı Grubu da' Beşiktaş halktır' diyerek miting alanına giriş yaptı.

13.30: 1 Mayıs'ta iş cinayetleri de protesto edildi. Adalet arayan işçi aileleri, 'Çalışırken ölmek istemiyoruz' sloganıyla 1 Mayıs meydanındaki yerini aldılar.

13.20: KESK kortejine KHK protestosu damga vurdu. KESK üyeleri "KHK'ler gidecek biz kalacağız" sloganını haykırdı.

13.10: Slogan atarak Taksim Meydanı'na çıkmak isteyen 14 kişi gözaltına alındı. Cihangir'de de 4-5 kişi gözaltına alındı. Taksim'de toplam gözaltı sayısı 25'e yükseldi.

13.00: Emek Partisi korteji, miting alanına 'Yaşasın devrim ve sosyalizm' sloganlarıyla girdi.

12.45: Antikapitalist Müslümanlar grubu, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlamaları dolayısıyla Saraçhane Parkı'na yürüdü. Fatih Camisi avlusunda toplanan gruptakiler, hayatını kaybeden işçiler için gıyabi cenaze namazı kıldı. Daha sonra ellerindeki, "Mülk Allah'ındır", "İnsan İçin Emeğinden Başkası Yoktur", "Adalet, Eşitlik, Özgürlük", "Kadın Özgürleşirse Toplum Özgürleşir", "Devletin Dini Adalet, Mezhebi Eşitlik, Meşrebi Özgürlüktür" yazılı dövizler ile Saraçhane parkına yürüyen grup, "Allah, Ekmek, Özgürlük" ve "Mülk Allah'ın, Emek İşçinin, Kahrolsun Küresel Kapitalizm" sloganları attı. Konuşmanın ardından gruptakiler, kutlamaların yapılacağı Bakırköy Halk Pazarı alanına hareket etti.

a

12.15: HDP Esenyurt ilçe örgütü, 'Soyguna, istismara, savaşa hayır... Tecrit son bulsun Leylalar yaşasın' pankartıyla alana girmek isteyince polis engeliyle karşılaştı. Kısa süreli sözlü tartışmaların ardından pankart içeri alınmasına izin verildi.

11.30: Basın çalışanları da pankartları ile miting alanındaydı

10.30: Bakırköy Halk Pazarı'nda gerçekleştirilecek 1 Mayıs kutlamaları için kortejler hazırlanıyor.  Gruplar 3 koldan yürüyüşle alana girecek.

İşçiler 1 Mayıs için kortej oluşturmaya başladı

10:20 Hak-İş İstanbul İl Başkanlığı, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü dolayısıyla Taksim Cumhuriyet Anıtı'na çelenk bıraktı.

Sendikaların sembolik olarak alana girmesine izin verildi (AA)

10:17: Beşiktaş'tan Taksim'e yürümek isteyen HKP'li grup polis tarafından gözaltına alındı.

HKP'li grubun yürümesine izin verilmedi

10:00 DİSK'e bağlı Nakliyat-İş Sendikası'na üye işçiler, sendikanın Saraçhane'deki merkezi önünden toplanarak Taksim'e doğru yürümeye başladı.

09:30 Şişli'de Cevahir Alışveriş Merkezi önünde toplanarak Taksim'e yürümek isteyen İnşaat-İş üyeleri gözaltına alındı

09:20: Beşiktaş'tan Taksim'e yürümek isteyen 6 kişi gözaltına alındı. Cumhuriyet Caddesi Taksim Meydanı girişinde toplanan Mücadele Birliği Platformu üyeleri de "Yaşasın 1 Mayıs" yazılı pankart açarak "Yaşasın 1 Mayıs-Biji Yek Gulan" sloganları attı. Platform üyeleri Nurten Karahancı, Ezgi Karahancı, Gamze Nihal İyidoğan, Tuğba Acar ve Mücadele Birliği dergisi muhabirleri Özlem Oral ile Burak Öztemel gözaltına alındı.

SGDF üyeleri gözaltına alındı

09.00: Sendika temsilcileri Taksim Meydanı'na geldi. 1 Mayıs 1977'de katledilen 34 kişinin anısına Kazancı Yokuşu'na karanfil bırakıldı. Sendikacılar daha sonra Taksim Meydanı'nda 1977'de katledilenlerin isimlerini okuyarak, 'Burada' diye haykırdı.

Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay da Taksim Meydanı'nda açıklama yaptı.

Taksim Medyanı'nın çevresi yine bariyerler ile kapatıldı

08.30: Sabah işe gitmek isteyenler polis engeliyle karşılaştı. Birçok kişi uzun süre polisleri ikna etmeye çalıştı. Bazı kişiler iş yerlerine gidemeyince evinin yolunu tuttu, bazıları ise farklı güzergâhlardan iş yerlerine ulaşmaya çalıştı. Otobüs ve metrobüs olmadığı için mağdur olduklarını belirten çalışanlar, işyerini aradıklarında ise yetkililerin 'Bir şekilde gelmeniz lazım' dediklerini aktaran çalışanlar, saatlerce yürümek zorunda kaldıklarını söylediler.

08.00: Şişli ve Beşiktaş'ta TOMA'lar ve çevik kuvvet polisleri konuşlandırıldı.

07.00: İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'ndan 1 Mayıs mesajı: Bölüşürsek tok oluruz, bölünürsek yok oluruz.

06.00: Taksim Meydanı, Talimhane, Tarlabaşı, Divan Kavşağı, Gezi Parkı etrafı, The Marmara önü ve Sıraselviler ile İstiklal Caddesi'ne kadar tüm bölge, demir bariyerlerle çevrildi. Polis, meydana çıkan sokaklarda kontrol noktaları oluşturdu. Taksim Meydanı'ndan Tünel'e kadar İstiklal Caddesi'ne açılan tüm yollar ve sokaklarda da polis barikatları oluşturuldu. Demir bariyerlerle kapatılan cadde ve sokaklarda polis nöbet tutuyor.

Öte yandan Osmanbey Metro İstasyonu-Taksim Metro İstasyonu-Şişhane Metro İstasyonu, Kabataş-Taksim Füniküler Hattı, Karaköy-Tünel Füniküler hattı yolu da trafiğe kapatıldı.

(HABER MERKEZİ)

İstanbul'da 1 Mayıs'ta kapalı yollarİstanbul'da 1 Mayıs'ta kapalı yollar

İl il 1 Mayıs kutlama programıİl il 1 Mayıs kutlama programı