Dersim'de 1 Mayıs mitingi: Kıdem tazminatı son kalemiz

Dersim'deki 1 Mayıs mitinginde zorunlu bireysel emeklilik sistemi ve kıdem tazminatında yapılması planlanan değişiklik eleştirildi. Genel-İş Şube Başkanı Şükran Yılmaz Koç "Kıdem tazminatı son kalemizdir. Ölürüz gerekirse ama dokundurmayız" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Dersim'de, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü, Seyit Rıza Meydanı'nda düzenlenen mitingle kutlandı. DİSK ve KESK'in öncülüğünde gerçekleşen mitinge CHP, EMEP, ESP, HDP, SMF, TKP gibi siyasi parti ve kurumlar da katıldı.

Evrensel gazetesinin haberine göre, KESK “Güvencesizliğe, işsizliğe, yoksulluğa, gericiliğe teslim olmayacağız”, DİSK ise “Kıdem tazminatı kırmızı çizgimizdir dokunamazsınız” pankartıyla alandaydı.

'EMEKÇİLERE DÖNÜK SALDIRILARA İZİN VERMEYECEĞİZ'

Tertip komitesi adına konuşan SES Şube Başkanı Gürbüz Solmaz, “Markette, pazarda, sandıkta iliklerimize kadar hissettiğimiz bir kriz süreci yaşıyoruz. Kriz soframızdaki ekmeği daha da küçültmekle kalmayıp gelecek kaygımızı artırıyor" dedi.

Kıdem tazminatında yapılması planlanan değişiklik ve zorunlu bireysel emeklilik sistemiyle (BES) karşı olduklarını dile getiren Solmaz, "Bu yine emekçilere dönük bir saldırıdır. Buna izin vermeyeceğiz" diye konuştu.

İktidarın halkı kutuplaştıran nefret söylemlerini eleştiren Solmaz, “Savaşa, kutuplaştırmaya karşı herkesi barışın iyileştirici gücüne sahip çıkmaya çağırıyoruz. Güvenlik politikalarından dolayı birçok insan açlık grevine girdi. İktidar görmezden gelse de ülkenin en yakıcı sorunu Kürt sorunudur, hükümeti yeniden çözüm sürecine dönmeye çağırıyoruz" ifadelerini kullandı.

'KURALSIZ, ESNEK ÇALIŞMAYI TÜM KAMUYA YAYDILAR'

Solmaz’ın ardından konuşan Eğitim Sen Şube Başkanı Eylem Eslek ise “Emek karşıtı, sermaye yanlısı neoliberal politikaların uygulandığı bir ülkede hepimiz kaybediyoruz. Kamu hizmetleri alanını kârı esas alan piyasaya, vatandaşları müşteriye, bizleri ise iş güvencesi tamamen kaldırılan kapı kullarına dönüştürmek için; ülkenin stratejik işletmelerini, fabrikalarını birkaç yıllık kârı karşılığında arazileri ile satıp çalışanları işsiz bıraktılar" dedi.

"Temel haklarımızı ortadan kaldırdılar" diyen Eslek, "İstihdamı bin parçaya bölüp güvencesiz, sözleşmeli, taşeron çalışmayı getirerek bizi birbirimize rakip hale getiren, iş yükünü arttıran performans sistemini ve kuralsız esnek çalışmayı tüm kamuya yaydılar. Önümüzde iki yol var ya iş güvencemiz başta olmak üzere temel taleplerimize birlikte sahip çıkıp emeğin birleşik gücünün zaferine bir yenisini ekleyip hep birlikte kazanacağız" şeklinde konuştu.

'KHK’LER İPTAL EDİLSİN'

Kanun hükmünde kararnamelerin iptal edilmesini istediklerini dile getiren Eslek, “KHK’ler iptal edilsin, güvencesiz istihdama son verilsin, kamusal emeklilik ve sosyal güvenlik hakkımızın önündeki engeller kaldırılsın, zorunlu BES uygulamasından vazgeçilsin, emeklilikte yaşa takılanların mağduriyeti giderilsin” dedi.

'KIDEM TAZMİNATINA DOKUNDURMAYIZ'

Genel-İş Şube Başkanı Şükran Yılmaz Koç da, “Zorunlu BES ile iş güvencemiz bizlerin alın teri olan kıdem tazminatımız elimizden alınmak isteniyor. Kıdem tazminatı son kalemizdir. Ölürüz gerekirse ama dokundurmayız. Emekli olmak mezarda bile nafile ve sormak istiyoruz çocuklarımızın geleceği nerede?” diye sordu.