Ankara'da 1 Mayıs'ın adresi Tandoğan

Ankara'da sendikalar, meslek örgütleri ve demokratik kitle örgütleri 1 Mayıs'ı Tandoğan Meydanı'nda kutluyor.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA- Başkent Ankara’da 1 Mayıs'ın adresi Tandoğan Meydanı olarak belirlendi. Sabahın erken saatlerinden itibaren sendika ve meslek odaları, demokratik kitle örgütleri ve siyasi partiler Atatürk Kültür Merkezi (AKM) önünde toplanarak yürüyüş kolu oluşturdu.

Erken saatlerden itibaren kortejler oluşmaya başladı

Yoğun güvenlik önlemlerinin alındığı alan girişinde yollar kamyonlarla kapatıldı. Üç farklı arama noktasından geçiş yaparak girilen miting alanına pankartlar tek tek kontrol edilerek alındı. Polis arama noktalarında pankart kontrolü sırasında tartışmalar yaşandı.

‘KIDEM TAZMİNATI GÜVENCEME DOKUNMA’

DİSK Ankara Bölge Temsilciliği, KESK Ankara Şubeler Platformu, Birleşik Kamu-İş, Ankara Tabip Odası, TMMOB Ankara İKK ve Ankara Serbest Muhasebeciler ve Mali Müşavirler Odası’nın (ASMMMO) tarafından organize edilen Ankara'daki 1 Mayıs mitingine Kocaeli'de merkez miting kararı alan Türk- İş'e bağlı bazı sendikalar da katıldı.

.

Mitingde kıdem tazminatının fona devir edilmek istenmesine, zorunlu bireysel emeklilik sistemine ve ülkede yaşanan ekonomik krize tepki gösterildi.

Önceki yıllarda güvenlik gerekçesiyle kapatılan AKM metro durağı bu yıl açıktı. Metronun geliş süresini gösteren tabelalarda 1 Mayıs mesajının yayınlanması dikkat çekti.

Emekçiler, “Kıdem Tazminatı Alınterimizdir Gasp Ettirmeyiz”, “Kıdem Tazminatı Güvencemize Dokunma”, “Ucuz Emek Gücü Değiliz Eşdeğer İşe Eşit Ücret”, “Zorunlu Bes’e Hayır Kıdem Tazminatıma Dokunma” sloganlarının yazılı olduğu pankartları taşıdılar.

İŞÇİLER HALAY ÇEKMEYECEK

Hayatını kaybeden beş sağlık çalışanı nedeniyle, bugün Ankara’da 1 Mayıs alanında halay çekilmemesi, sadece marşların çalınması kararı alındı.

1 Mayıs Tertip Komitesi adına ortak basın açıklamasını Çankaya Belediyesi işçisi Nermin Yurttaş okudu. Yurttaş, “Grevi yasaklamakla övünen bir iktidar var. Cezaevlerinde mahkumların temel haklarını kullanmak için açlık grevi yaptığı, çocuklar ölmesin diyen Ayşe öğretmenin cezaevine girdiği bir ülkede barış kardeşlik talebiyle alanlardayız” dedi.

‘KRİZİ YARATANLAR BEDELİNİ ÖDESİN’

Yurttaş, 2001 yılında yaşanan ekonomik krizi hatırlatarak, "Ekonomik krizinin yarattığı atmosfer üzerinden iktidar olan AKP'nin her defasında krizin bedelini emekçilerin sırtına yüklemesine 'artık yeter krizi yaratanlar bedelini ödesin’ demek için bir araya geldik. Yeni ekonomi programı ve yapısal reformlar adı altında emekçilerin kazanılmış haklarının gasp edilmek isteniyor" diye konuştu.

Yurttaş, kıdem tazminatının fona devir edilmeye çalışılmasına ilişkin ise, "İşsizlik fonu yağmasından sonra yine 'fon' adı altında kıdemi tazminatı hakkının gasp edilmek isteniyor. Mücadele ederek kazandığımız haklarımızın gasbına yine mücadele ederek sahip çıkma kararlılığı ile bugün ülkemizin dört bir yanında alanlardayız. Dolaylı ve dolaysız vergilerle soyulduğumuz adaletsiz vergi sistemine karşı alanlardayız” ifadelerini kullandı.

POLİS EMEP’LİLERİ DURDURDU

Ankara’daki 1 Mayıs’ın tamamlanmasının ardından çok sayıda kişi miting alanını boşalttı. Sloganlar eşliğinde Kızılay’a doğru yürüyen EMEP’lileri polis durdurdu. Slogan atılmadan ve pankartlar indirilerek yürünmesini isteyen polis ekiplerini çok sayıda kişi alkış ve ıslıklarla protesto etti.