‘İş cinayetlerinde savaşlardakinden daha çok kişi ölüyor’

Ankara İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG), 28 Nisan Dünya Çalışma Güvenliği ve Sağlığı Günü’nünde basın açıklaması yaptı. İSİG üyesi Meliha Kaplan, “Savaşlarda yitirdiğimizden daha çok insan, iş cinayetlerinde her gün ölüyor” dedi. CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu ise 2017 yılında 12 bin işçinin işle ilgili hastalıklardan dolayı öldüğü tahminini paylaştı.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA- Ankara İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG), 28 Nisan Dünya Çalışma Güvenliği ve Sağlığı Günü’nünde Ankara Olgunlar Sokak'taki Madenci Anıtı önünde basın açıklaması yaptı. Ankara İSİG üyesi Meliha Kaplan, “Savaşlarda yitirdiğimizden daha çok insan, iş cinayetlerinde her gün ölüyor. İSİG Meclisi olarak yaşanan iş cinayetlerinin bir tesadüf olmadığını, aksine işçi sömürüsünün giderek arttığı; ucuz emeğin yaygınlaştığı, kuralsız ve güvencesiz çalışmanın dayatıldığı, sendikasızlaştırma politikalarının giderek arttığı bir emek rejiminde, işçilerin sağlığı ve güvenliğinin hiçe sayılmasının da, iş cinayetlerinin giderek artmasının da kaçınılmaz olduğunu bir kez daha söylüyoruz” diye konuştu.

İŞ CİNAYETLERİNİN ÖNLENMESİ İÇİN YAPILMASI GEREKENLER

Kaplan iş cinayetlerinin önlenmesi için mücadele etmek gerektiğini belirterek, şunları söyledi: “İş cinayetlerinin sorumlusu patronlar, bürokratlar ve siyasiler yargılanmalı. Taşeronlaştırma, özelleştirme ve piyasalaştırma politikalarına son verilmeli. İş cinayetlerini önlemenin ilk koşulu olan sendikalaşma önündeki baskı kaldırılmalı. Meslek hastalıkları açığa çıkarılmalı. İşyerlerinin emek örgütlerinin ağırlığı olacak şekilde bağımsız denetimi sağlanmalı. İşçilere insanca yaşanabilecekleri bir ücret verilmeli, işten atmalar son bulmalı ve işsizlik önlenmeli. İşçilerin sağlıklı ve güvenli ulaşım, barınma ve beslenme hakları sağlanmalı. Çocuk işçiliği yasaklanmalı. İş cinayetlerini azaltmak için değil, hiçbir işçinin çalışırken ölmeyeceği bir çalışma rejimi olmalı. ‘Ölenleri hatırlayalım, yaşamak için mücadele edelim’ diyerek tüm emekçileri ve emek örgütlerini işçi sağlığı ve iş güvenliği mücadelesini büyütmeye çağırıyoruz.”

.

‘GEÇİM SIKINTISI YÜZÜNDEN ÖLÜYORUZ’

Kaplan “Uzun saatler ve aşırı çalıştığımız için, iş güvenliği tedbirlerinden yoksun çalıştığımız için, meslek hastalığına yakalandığımız için, angarya yüzünden, geçim sıkıntısı yüzünden, yeterli beslenemediğimiz, sağlıksız yerlerde barındığımız için ölüyoruz” dedi.

Kaplan İSİG verilerini hatırlatarak, “2018 yılı boyunca en az 1923 işçi, çalışırken ya da çalışma koşulları yüzünden yaşamını yitirdi. 2019 yılının ilk üç ayında hayatını kaybeden işçi sayısıysa 392. Kar artışı ve emek sömürüsünün derinleşmesi yüzünden her yıl dünyada 2 milyon 800 bin işçi çalışırken ölüyor. Her 15 saniyede bir işçi arkadaşımızı daha iş cinayetine kurban veriyoruz” ifadelerini kullandı.

Son 17 yılda 22 binden fazla işçi, iş cinayetlerinde hayatını kaybettiSon 17 yılda 22 binden fazla işçi, iş cinayetlerinde hayatını kaybetti

‘SOMA KATLİAMINDAN HER BİR MADENCİ İÇİN 6 GÜN YATTI’

Manisa'nın Soma ilçesinde 301 madencinin yaşamını yitirdiği faciayla ilgili davanın tutuklu sanığı Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan'ın tahliye edilmesini hatırlatan Kaplan, “Cumhuriyet tarihinin en büyük işçi katliamı olan Soma katliamının baş sorumlularından, Soma Holding’in sahiplerinden Can Gürkan serbest bırakıldı. Can Gürkan’ın, katledilen her bir madenci için 6 gün cezaevinde kalarak serbest bırakılması, işverenlere yönelik bu cezasızlık sisteminin en güncel örneğidir. Bir işçiyi katletmenin cezasının 6 gün cezaevinde kalmak olması, çalışma koşullarında ve iş cinayetlerinde ortaya çıkan sınıfsal eşitsizliğin, hukuki süreçte de ortaya çıktığının en çarpıcı örneğidir. Bu cezasızlık, yeni iş cinayetlerinin de önünü açmak ve normalleştirmek değilse nedir?” diye sordu.

28 Nisan’da işin geleceğine bakmak28 Nisan’da işin geleceğine bakmak

MESLEK HASTALIKLARI HASTANESİNDE 596 BİN 516 KİŞİ TEDAVİ GÖRDÜ

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu ise 28 Nisan Dünya İş Sağlığı ve Güvenliği Günü vesilesiyle yaptığı yazılı açıklamada, İSİG’in 2017 yılında ölen 2 bin 6 işçiye karşılık 12 bin işçinin işle ilgili hastalıklardan dolayı ölmüş olabileceği tahminini hatırlatarak, meslek hastalıkları hastanesinde tedavi görenlerin sayılarına ilişkin 1 Ocak 2018 tarihinde CİMER’den gelen cevabı paylaştı. Cevaba göre Ankara, Zonguldak ve İstanbul'daki meslek hastalıkları hastanelerinde 2017 yılının ilk 11 ayında 6 bin 948'i yatarak, 589 bin 568'i ise ayakta olmak üzere, toplam 596 bin 516 kişi tedavi gördü. İSİG’in iş cinayeti verilerinden yararlanan Tanrıkulu, AK Parti iktidarları döneminde 22 bin 500 işçinin iş cinayetinde öldüğünü belirtti.