HDP'den 'yas günü' teklifi

Gergerlioğlu: 28 Nisan İş Cinayetlerinde Hayatını Kaybedenleri Anma ve Yas Günü olsun.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu 28 Nisan'ın "İş Cinayetlerinde Hayatını Kaybedenleri Anma ve Yas Günü" ilan edilmesi hakkında kanun teklifi verdi. ILO'nun verilerini dikkate alan Gergerlioğlu, dünyada her 15 saniyede 1 ve her yıl ortalama 2 milyon işçinin iş kazalarında hayatını kaybettiğini söyledi.

Dünyada her gün yaklaşık 6 bin 300 işçinin iş cinayetlerinde hayatını kaybettiğini söyleyen Gergerlioğlu, "Uzmanlar Türkiye'de iş kazalarının bu kadar sık yaşanmasını özellikle küçük ve orta ölçekli işletmelerin denetlenmesinde yaşanan sorunlar, taşeronlaşma ve caydırıcılık bakımından görülen yetersizliklere bağlıyor. Hükümetin 2012’de çıkardığı kanun pek çok açıdan Avrupa Birliği standartlarında hükümler getirerek, Türkiye’de iş yeri denetimleri ve işçi eğitimleri konusunda bir milat kabul edilmişti. Ancak geçen yedi yıllık süre zarfında iş yerlerindeki denetimsizlik ve eksikliklerden kaynaklanan işçi ölümleri artarak devam ediyor" dedi.

28 Nisan Uluslararası Çalışma Örgütü'nün 2001’de, "Dünya Çalışma Güvenliği ve Sağlığı Günü" ilan ettiğini hatırlatan Gergerlioğlu, "2013 yılı itibariyle 28 Nisan Dünya’da 30’u aşkın ülkede resmi olarak "Anma ve Yas Günü" olarak kabul edilmiştir. Birçok ülkede de 28 Nisan’ın Anma ve Yas Günü ilan edilmesi için kampanyalar halen sürdürülmektedir. Bizler; işçi sağlığı ve iş güvenliği tedbirlerinin alındığı bir çalışma hayatını, geride kalan ve ekmeği için çalışan herkes için istemekteyiz. Bu nedenle Türkiye’ de 28 Nisan’ın ekmeğini kazanırken hayatını kaybedenler ve geride kalanlar için 'Anma ve Yas Günü' ilan edilmesinin yerinde olacağını düşünmekteyim" ifadelerini kullandı. (HABER MERKEZİ)