İYİ Parti'den 'Cezayir Soykırımı Anma Günü' teklifi

İYİ Parti Grup Başkanvekili Lütfü Türkkan, 8 Mayıs'ın "Cezayir Soykırımı Anma Günü" olarak kabul edilmesi için kanun teklifi verdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İYİ Parti Grup Başkanvekili Lütfü Türkkan, Fransa'nın Cezayir halkına yönelik eylemlerinin soykırım olarak tanınması ve 8 Mayıs’ın, "Cezayir Soykırımı Anma Günü" olarak kabul edilmesini öngören kanun teklifi hazırladı.

Türkkan'ın, TBMM Başkanlığına sunduğu teklifin gerekçesinde, İkinci Dünya Savaşı'nın sona erdiği 8 Mayıs 1945'te Fransa'nın, Cezayir’in Setif ve Guelma kentlerinde, bağımsızlık yanlısı gösteri yapan 45 bin Cezayirliyi sistematik bir şekilde öldürdüğü ve bu toplu infazların Cezayir’in bağımsızlığını kazandığı 1962 yılında kadar devam ettiği belirtildi.

1 milyonun üzerinde Cezayirlinin planlı ve sistematik olarak öldürüldüğü ifade edilen gerekçede, "Cezayir’de Fransa'nın, sistematik olarak ve planlı bir şekilde, bölgede demografik bir dönüşüm amacını uhdesinde barındırarak yaptığı toplu katliamlar, Birleşmişler Milletler soykırım tanımlanmasına uymaktadır" denildi. (ANKARA/AA)