YSK, AK Parti’nin 8 iddiasını araştıracak

YSK, İstanbul seçiminde AK Parti’nin 8 iddiasını araştırmaya karar verdi. KHK’lilerin seçimde oy kullanamayacağı itirazı ise 9'a karşı 2 oyla reddedildi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Yüksek Seçim Kurulu (YSK) İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimleriyle ilgili AK Parti’nin yaptığı olağanüstü itiraz başvurusundaki 8 iddianın araştırılmasına karar verdi.

AK Parti’nin İstanbul seçimlerinde 41 bin 132 kısıtlı seçmenin oy kullandığı, kamu görevlisi olmayan kişilerin sandık kurulu görevlisi olduğu ve seçimde kayıp oy pusuları bulunduğu iddiaları araştırılacak.

Kabul edilen iddiaların 2’si kamu görevlisi olmayan kişilerin sandık kurulu görevlisi olduğu ve seçimde kayıp oy pusuları bulunduğu yönündeyken, diğer 6 iddia şöyle:

  • 2 bin 308 kısıtlı, bin 229 ölü seçmenin listelerde yer aldığı iddiası.
  • 10 bin 290 seçmenin hem cezaevlerinde hem başka seçmen listelerinde olduğu iddiası.
  • 5 bin 287 hükümlünün oy kullandığı iddiası, İstanbul'daki yerleşim yeri adresi cezaevi olan 236 seçmenin oy kullandığı iddiası.
  • İstanbul genelinde 18 yaşının üzerinde zihinsel engeli bulunan 21 bin 782 kişinin seçmen listelerine kaydedildiği iddiası.

İLÇE SEÇİM KURULLARINDAN BELGE İSTENECEK

41 bin 132 kısıtlı seçmenle ilgili iddia konusunda ilçe seçim kurullarından bilgi ve belge istenecek, kamu görevlisi olmayan sandık kurulu görevlisi iddiasıyla ilgili ise Devlet Personel Başkanlığı’dan bilgi alınacak.

İlçe seçim kurulları talep edilen bilgileri 5 gün içinde YSK'ye bildirecek. Bu durumda YSK en erken gelecek hafta pazartesi günü (29 Nisan) toplanarak itirazları görüşecek.

KHK İTİRAZI OY ÇOKLUĞUYLA REDDEDİLDİ

YSK, AK Parti’nin 20 Nisan tarihindeki ek itiraz dilekçesinde KHK ile kamu görevinden ihraç edilen 12 bin civarında kişinin oy kullanamayacağı itirazını oy çokluğu ile reddetti. 11 kişilik YSK'de iki üye KHK'lilerin itirazın kabulü yönünde oy kullandı.

CHP'DEN KARARI ELEŞTİRİ: BÖYLE BİR KARARA İLK KEZ TANIK OLUYORUM

CHP'nin YSK Temsilcisi Hadimi Yakupoğlu YSK'nin ara kararını eleştirdi. Gelen itirazın adeta ilk derece mahkemesi gibi değerlendirip, tensip zaptı gibi karar alındığını belirten Yakupoğlu şunları söyledi:

"Böylesine bir karara, hem şekil hem içerik olarak ilk kez tanık oluyorum. Münferit konularda aldığı kararlar hep oldu ama böylesine toptancı, şüphe ve varsayım iddiaları üzerine karar aldığını hatırlamıyorum. AK Parti, duyduğu endişelerin, bir şeyler olduğuna dair inancının araştırılmasını istedi ve araştırılacak. Sandık kurulu teşkili ile ilgili olarak bugüne kadar itirazın kabulü kararı verilmedi. Bu bir ilk oldu. Geçmişte benzer işler, usulsüzlük olarak kabul edildi ve sadece sandık başında seçim sonucunu etkileyen işlemler tespit edilmişse, o işlemler iptal edildi. Yoksa itirazlar, reddedildi."

'KUTLUYORUM, SÖZÜN BİTTİĞİ YER'

YSK'nin 16 Nisan anayasa değişikliği referandumunda mühürlenmeyen oy pusulalarını AİHM uyarınca seçmen iradesine üstünlük gerekçesiyle geçerli saydığını hatırlatan Yakupoğlu,"Bunu talep eden, o tarihteki AK Parti idi. Bugünkü AK Parti ise kamu görevlisi olmayan sandık kurulu başkanı ve üyesi atayan ilçe seçim kurulunun hatasının, seçmene yükletilmesini ve bu sandıkların tamamında, hiçbir şeyden habersiz seçmenlerin oylarının yok sayılmasını, çöpe atılmasını istiyor. Ne oldu seçmen iradesi?" dedi.

"Hangi AK Parti, hukukun üstünlüğüne inanıyor?" diyen Hadimi Yakupoğlu, "16 Nisan ve 31 Mart versiyonları, siyahla beyaz kadar farklı. Net bir cevabı hak ediyorum. Çünkü bütün bu süreçlerin hepsini yaşadım. Evet sandık veya seçim kurullarının yaptıkları usulsüzlükler, işinize geldiği zaman seçmen iradesini sakatlamayacak, işinize gelmediği zaman bugün ileri sürdüğünüz gibi sakatlayacak. Kendilerini gerçekten kutluyorum zira sözün bittiği yer" ifadelerini kullandı. (DUVAR)

YSK AK Parti Temsilcisi: 8 ana başlıktaki başvuru kabul edildiYSK AK Parti Temsilcisi: 8 ana başlıktaki başvuru kabul edildi