Tahliye edilen Gürkan ölen her madenci için 6 gün yattı!  

İzmir Bölge Adliye Mahkemesi 14’üncü Ceza Dairesi, Soma davasında yargılanan Can Gürkan’ın tahliyesine karar verirken Alp Gürkan’ın da beraatini onayladı. Karara muhalefet şerhi koyan hakim Can Gürkan ve Alp Gürkan’ın olası kastla adam öldürmek ve yaralama suçundan cezalandırılmasını istedi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - İzmir Bölge Adliye Mahkemesi 14’üncü Ceza Dairesi, 301 madencinin yaşamını yitirdiği Soma davasını inceledi. Mahkeme oy çokluğuyla Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan’ın tahliyesine karar verirken, Soma Holding kurucusu Alp Gürkan’ın da beraatini onayladı.

Karara bir hakim muhalefet şerhi koyarak, aralarında Can Gürkan ve Alp Gürkan’ın da bulunduğu 17 sanığın olası kastla adam öldürmek ve yaralama suçundan ceza almalarını istedi.

Soma davası: Patron olduğu için...Soma davası: Patron olduğu için...

KARAR YARGITAY'A TAŞINACAK

Katliamda ölen madenci ailelerin avukatlarından Sercan Aran, muhalefet şerhi koyan hakimin ölen bir madenci için 20-25 yıl arası hapis cezası istediğini ve bunun toplamda bir sanık için 6 bin 20 yıl ile 7 bin 525 yıl hapis cezası anlamına geldiğini söyledi. Muhalefet şerhi koyan hakimin kararına katıldıklarını vurgulayan Aran, “Bu hukukta bir gün değişecek ve elbet bu katliamın gerçek hukuki yargılaması o zaman olacak” dedi.

Aran, Can Gürkan’ın hapiste geçirdiği süreye ilişkin, “'Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun’na göre Can Gürkan’ın 15 yıl hapis için  7.5 yıl cezaevinde kalacaktı. Cezaevinde iyi hal uygulamasına tabi tutulursa, cezasının son 2 yılında şartlı tahliye olacaktı. Şimdiye kadar yattığı süre tahmini  bin 800 gün yani 301 kişinin öldüğü madenci katliamında bir kişinin ölümüyle ilgili 6 gün cezaevinde kalmış oldu” ifadelerini kullandı.

Öte yandan Aran, İzmir Bölge Adliye Mahkemesi’nin kararını Yargıtay’a taşıyacaklarını da sözlerine ekledi.

HAKİM: TAHLİYE EDİLMEYEN GAZ ÖLÜMLERE YOL AÇTI

İzmir Bölge Adliye Mahkemesi  kararına muhalefet şerhi koyan hakim, Alp Gürkan, Can Gürkan ve diğer 15 sanığın neden ceza almaları gerektiğini maden sahasındaki eksikleri anlatarak açıkladı. Hakim gerekli alt yapı oluşturulmadan madende üretim artışına gidildiğini belirterek, “(Madende) Kara tumba yöntemi denilen ve havalandırma ve güvenlik açısından tehlikeli ve yanlış üretim yönetimi kullanıldı. Yüklenici şirket tarafından bizzat öngörülmesine rağmen gerçekleştirilmeyen S panolarına ait havalandırma projesi nedeniyle, S panolarına doğru giden, panoyu yoğun duman içinde bırakan ve ocak içerisinde tahliye edilemeyen gaz ölümlere yol açtı” dedi.

‘YANGIN SIRASINDA DAHİ İŞÇİLER ÇALIŞTIRILDI

Hakim yapılmayan havalandırma sistemiyle ilgili sanıklardan Ramazan Doğru’nun davanın 19 Ağustos 2015 tarihli celsesinde “Havalandırma bacası maliyetinin 200 bin ile 500 bin lira arasında değişiyor” sözünü de hatırlattı.

Hakim, şu ifadeleri kullandı; “Ocak içerisinde tahliye edilemeyen gaz ölümlere yol açtı. (Madende) yanıcı özellikte olmayan malzeme kullandırılmadı. Ocakta çekilen kamera görüntülerine göre başlayan yangın tamamen söndürüldükten sonra ocakta çalışma yapılması gerektiği halde, yangınla mücadele edilme sırasında dahi işçileri çalıştırıldı.”

'MEGAFON SİSTEMİNİ BİLE KULLANILAMAZ HALE GETİRDİLER' 

“Ocağın tamamının tahliyesi için gerekli olan megafon sistemini dahi (basit bas-konuş) kaldırıldı ve kullanılmaz hale getirildi. Ocakta ilk önce tahliye yerine su sıkarak yangını söndürmeye çalışarak işçilerin tahliyesinde gecikmeye neden olunması karşısında, mesleki durumu, tecrübe birikimi, formasyon, saha ve bölgeyi tanıma, bilme nedenleriyle ilgilileri tarafından öngörülmesi gereken buna rağmen bu şartlarda çalışmaya ve üretime devam edildi.”

BÖLGE ADLİYE MAHKEMESİ ‘YARGITAY AŞAMASI UZUN SÜRER’ DEDİ

Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'nin kararını değerlendiren İzmir Bölge Adliye Mahkemesi 14’üncü Ceza Dairesi, 5 sanığın 15 yıl ila 22 yıl 6 ay arasında hapis cezalarını, tutuksuz yargılanan 9 sanığın adli kontrol şartını ve 37 sanığın ise beraat kararlarını yerinde buldu.

Can Gürkan’ın  da tahliyesine karar veren mahkeme gerekçeyi şöyle açıkladı: “İnfazı gereken toplam hapis cezası süresinin 5 yıl 6 ay olması ve yattığı süre, dosyada gerekçeli karar ve temyiz taleplerinin tebliği için geçecek süre ile Yargıtay' a gidiş dönüş süresi nazara alındığında toplam infaz süresini aşacak şekilde tutuklu kalacağı anlaşıldığından tahliyesine karar verildi.”

YEREL MAHKEME DE 37 KİŞİYE BERAAT VERMİŞTİ

301 madencinin ölümüne ilişkin Akhisar Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davanın 11 Temmuz 2018 tarihli karar duruşmasında, Soma Holding Kurucusu Alp Gürkan’ın da aralarında bulunduğu 37 kişi hakkında beraat kararı verilmişti. Diğer sanıklara ise şu cezalar verilmişti; “Can Gürkan’a 15 yıl hapis cezası, Ramazan Doğru’ya 22 yıl 6 ay hapis cezası, Akın Çelik 18 yıl 9 ay hapis cezası, İsmail Adalı’ya 22 yıl 6 ay hapis cezası, Ertan Ersoy’ya 18 yıl 9 ay hapis cezası, Memet Ali Günay Çelik’e 11 yıl 8 ay hapis cezası, sanıklar Yasin Kurnaz ve Hilmi Kazık’a 10 yıl 10 ay hapis cezası, sanıklar Hilmi Karakoç, Hüseyin Alkan ve Mehmet Erez’e 10 yıl hapis cezası, Haluk Evinç ve Fuat Ünal Aydın’a 8 yıl 4 ay hapis cezası, Murat Bodur’a 6 yıl 3 ay hapis cezası verildi.”