Polis kurşunuyla ölen Hantaş için 'Meclis Araştırması' talebi

Diyarbakır'da polis kurşunuyla yaşamını yitiren Recep Hantaş'ın ölümünün araştırılmasını talep eden HDP'li Meral Danış Beştaş 'Meclis Araştırması' için TBMM Başkanlığı'na başvurdu.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA -HDP Siirt Milletvekili Meral Danış Beştaş, Diyarbakır'da polislerin açtığı ateş sonucu yaşamını yitiren Recep Hantaş'ın ölümünün araştırılması için TBMM Başkanlığı'na başvurdu.

Hantaş için Meclis Araştırması talep eden Beştaş önergesinin gerekçe kısmında, "Recep Hantaş’ın polis kurşunu ile ölümü, kolluk güçlerine yasalarla verilen ve uygulamalarla desteklenen sınırsız yetkilerin sorgulanmasını gerekli kılmaktadır" ifadelerine yer verdi.

'KOLLUĞUN YETKİLERİNİ AŞTIĞININ VAHİM BİR ÖRNEĞİ'

Diyarbakır merkez Yenişehir ilçesi Şehitlik Semti’nde 14 Nisan’da sabaha doğru öldürülen Recep Hantaş cinayetine ilişkin bir polis memuru tutuklandı.

Diyarbakır Valiliği'nin Hantaş'ın ölümüne ilişkin "dur ihtarına uymadı" açıklamasını hatırlatan Beştaş başvurusunun gerekçe kısmında şunları kaydetti, "Ortaya çıkan kamera kayıtları ve hatta polislerin aileye Hantaş’ı “yanlışlıkla” öldürdüklerine yönelik beyanı, kolluk görevlilerinin yetkilerini aştığı ve orantısız güç kullandığını ortaya koymaktadır. Olayın Hantaş’ın “dur ihtarına” uymadığı için gerçekleşmiş olduğu varsayımında dahi “dur ihtarına” uyulmadığı takdirde silah yetkisinin kullanılması yalnızca caydırma amaçlı olup kişinin ölümünü hedeflemez. Oysa Hantaş’a isabet eden 4 kurşunun ikisi başına isabet etmiştir. Bu ölüm vakası kolluğun yetkilerini aştığının vahim bir örneği olup polise verilen sınırsız yetkilerin derhal ele alınması ve Polis Vazife ve Selahiyet Kanunu’nda acilen bir düzenleme yapılması elzemdir."