Çavuşoğlu: NATO'nun endişelerini dikkate almamız lazım

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, bir soru üzerine ABD ile yaşanan S-400 ve F-35 gerilimi hakkında konuştu. Daha önce müttefik ülkelerden hava savunma sistemi almak istediklerini hatırlatan Çavuşoğlu, "NATO'nun endişelerini de dikkate almamız lazım. Biz her zaman hassasız. Müttefiklerimiz ve NATO da şunu çok iyi anlamalıdır, hava savunma sistemine acilen ihtiyacımız var" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Romanya Dışişleri Bakanı Teodor Melescanu ve Polonya Dışişleri Bakanı Jacek Czaputowicz ortak basın toplantısı düzenledi.

Türkiye, Romanya ve Polonya arasında 2016'da kurulan üçlü mekanizmanın düzenli şekilde işlediğini söyleyen Çavuşoğlu, bugünkü toplantının çok verimli geçtiğini ve bundan sonra kıdemli memurlar ve büyükelçi düzeyinde de bu toplantıların yapılacağını aktardı.

'GÜRCİSTAN'IN ÜYELİĞİ KONUSUNDA HEMFİKİRİZ'

NATO dışişleri bakanları toplantısından alınan kararları gözden geçirdiklerini dile getiren Çavuşoğlu, NATO ittifakının doğu ve güney kanadındaki tehdit ve gelişmeleri değerlendirdiklerini ifade etti.

Üç ülke arasındaki ilişkilerin bölgenin istikrarına katkı sağlayacağını belirten Mevlüt Çavuşoğlu, "Gürcistan'ın da bir an önce NATO'ya dahil edilmesi konusunda hemfikiriz" dedi.

'F-35 PROJESİNE ÇOK CİDDİ YATIRIM YAPTIK'

Çavuşoğlu, Türkiye'nin Rusya'dan S-400 hava savunma sistemleri almasına halinde F-35 savaş uçağı projesinden çıkarılabileceği açıklamalarıyla ilgili bir soru üzerine şunları söyledi:

"Biz F-35 projesinin ortağıyız. Türkiye'de üretimini bugüne kadar gerçekleştirdik. Çok ciddi miktarda da yatırım yaptık. Bugüne kadar ödediğimiz miktar 1,2 milyar dolar civarında. Şu ana kadar 4 tane F-35 bize teslim edildi. Pilotlarımızın orada eğitim çalışmaları devam ediyor. Buna benzer çelişkili açıklamalar geliyor. Daha önce de gelmişti. Bunu söylediğimiz zaman alınganlık gösteriyorlar ama Suriye'den çekilme kararı dahil birçok konuda değişik kurumlardan çelişkili açıklamalar geliyor. Bizim tarafımızda her şey net."

'SURİYE'DE S-400 VAR, F-35'LER DEFALARCA UÇUŞ YAPTI'

"S-400 ile ilgili, F-35'in sistemine girerek onun teknolojisini alabileceği" iddialarına da değinen Çavuşoğlu, "Bu iddiaları gerçekçi bulmuyoruz. Yine de bu konuda uzmanlar son sözü söylesin. Neden katılmıyoruz? Bugün Suriye'de S-400 var. Suriye üzerinden ABD'nin ve İsrail'in F-35'leri defalarca uçtu. Bu iddia gerçekçi ise zaten çoktan o sisteme girilmiş demektir" diye konuştu.

Norveç'in de F-35 savaş uçakları olduğunu dile getiren Çavuşoğlu, "Aynı şekilde Norveç'in kuzeyinde, Rusya sınırları içinde S-400 savunma sistemleri var ve Norveç'in F-35'leri de oradan, çok yakından uçuyor. Dolayısıyla S-400 Türkiye'de olursa, F-35'lerin sistemine girer iddiasını doğru ve gerçekçi bulmuyoruz" ifadelerini kullandı.

'HER TÜRLÜ İŞBİRLİĞİNE HAZIRIZ'

"ABD'den henüz olumlu bir yaklaşım görmedik" diyen Bakan Çavuşoğlu, "NATO bu önerimize çok sıcak baktı. Bugün bu teklifimizi arkadaşlarımla da paylaştım. Biz bu tür iş birliğine hazırız" dedi.

Bakan Çavuşoğlu, "NATO'nun endişelerini de dikkate almamız lazım. Türkiye'nin dikkate almadığını söylemek de doğru değil. Biz her zaman hassasız. Müttefiklerimiz ve NATO da şunu çok iyi anlamalıdır, bizim hava savunma sistemine acilen ihtiyacımız var" şeklinde konuştu.

'İSTERİZ Kİ MÜTTEFİKLERİMİZDEN ALALIM'

Hollanda, ABD ve Almanya'nın sınırdan bataryalarını çektiğini hatırlatan Çavuşoğlu, SAMP-T hava savunma sistemini birlikte üretmek için EUROSAM ile anlaşma imzalandığına belirtti.

Çavuşoğlu, "Bu bile bizim önceliğimizin her zaman müttefiklerimizden yana olduğunun göstergesidir. İsteriz ki müttefiklerimizden alalım ama alamadığımız zaman da başka seçeneklere bakmak zorundayız. Müttefiklerimiz ve NATO da bunu anlamalıdır" dedi. (ANKARA/AA)