'Suriye rejimiyle temas ve arabuluculuk yok'

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, İran Dışişleri Bakanı Zarif'in "Ankara ile Suriye arasında arabuluculuk yapmaya hazırız" sözleriyle ilgili soruya şu yanıtı verdi: "Sayın Zarif'in ziyareti arabuluculuk ziyareti değildir, böyle bir arayış yok. Bizim arabuluculuk yapmamız söz konusu değil. Suriye rejimiyle ilgili herhangi bir temasımız söz konusu değdir. Suriye'de özellikle Esed rejiminin geleceğiyle ilgili görüş ayrılığımız bilinmektedir."

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Seçim sonrası ilk kabine toplantısı Beştepe'de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında yapıldı. Toplantı sonrası Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, ele alınan konularla ilgili bilgi verdi, soruları yanıtladı.

'CUMHURBAŞKANI'NA GÜVEN TEYİT EDİLDİ'

Sözcü Kalın, yerel seçim sonuçlarına ilişkin ''Bu seçimler aslında AK Parti'nin aldığı oyu, Cumhur İttifakı'nın aldığı oyu dikkate aldığınızda Cumhurbaşkanımıza olan güvenin tekrar teyit edildiğini bir kez daha göstermektedir'' dedi. Kalın, şöyle konuştu: "Seçim sonuçlarıyla ilgili devam eden İstanbul başta olmak üzere hukuki süreç var nihai karar YSK'nindir. YSK'nin vereceği karar da bizim kabulümüz olacaktır. Yapılan itirazlar, sandığa giden seçmen ile onun iradesinin olduğu gibi yansıtılması arasında yaşanmış olan muhtemel ihlalleri, hukuksuzlukları, kasıtlı veya kasıtsız yanlışlıkları ortaya çıkartmayı hedeflemektedir."

'GÜVENLİ BÖLGE FİİLEN OLUŞTU'

"Terörle mücadele Türkiye'nin sadece sınırları içinde verilen bir mücadele değildir. Türkiye'nin sınırlarını, sınır ötesinde sağlamamız öncelikli hedeftir. Suriye'deki süreci yakından takip ediyoruz. Afrin-Cerablus hattında güvenli bölge fiilen oluştu. Güvenli bölge öncelik arz eden bir konu. İdlib mutabakatının kalıcı olması için çaba gösteriyoruz. Bunu da büyük oranda başarmış bulunuyoruz. 32 kilometrelik güvenli bölge müzakereleri yoğun bir şeklide devam ediyor. Beklentimiz, Münbiç yol haritasının biran önce hayata geçirilmesi ve Fırat'ın doğusunda hiçbir terör unsurunun barındırılmasına müsaade edilmemesi."

'SURİYE REJİMİYLE TEMASIMIZ YOK'

"İran Dışişleri Bakanı Zarif'in ziyareti arabuluculuk ziyareti değildir, böyle bir arayış yok. Bizim arabuluculuk yapmamız söz konusu değil. Suriye rejimiyle ilgili herhangi bir temasımız söz konusu değdir. Suriye'de özellikle Esed rejiminin geleceğiyle ilgili görüş ayrılığımız bilinmektedir. Biz Suriye'de meşru bir yönetimin işbaşına gelmesi çerçevemizi baştan beri net bir şekilde ortaya koymuş bulunuyoruz. Rejimle işbirliği söz konusu değildir. Çatışmaların sona erdirilmesiyle ilgili tabii ki İran'la çalışmaya devam edeceğiz.

(Suriye'nin toprak bütünlüğü) Sayın Cumhurbaşkanımızın Moskova'ya yaptığı ziyarette bu konu Rus mevkidaşlarımızla ele alınmıştı. Şu anda beklentimiz özellikle orada Anayasa Komisyonu'nun bir an önce kurulması ve çalışmalarına BM çatısı altında başlaması. (ABD'nin Suriye'den çekilme kararı) Beklentimiz sürecinin devam etmesi, güvenli bölgenin kurulması bunun da Türkiye'nin kontrolünde olmasıdır. Tek taraflı dayatmacı söylemleri kabul etmemiz mümkün değil.''

KIDEM TAZMİNATI YANITI: ENDİŞE VERİCİ DURUM YOK

"Kıdem tazminatı fonuyla ilgili devam eden çalışma var. İlgili paydaşların da görüşleri alınacak. Şu anda bu süreç devam ediyor. Endişe verici bir durumun olmadığını ifade etmek isterim. 100 Günlük Eylem Planı modelinden çeyrek dönemlik takip ve raporlama süreci olacak."

ABD İLE F-35 VE PATRİOT GÖRÜŞMELERİ

"ABD'de görüşmelerimizi net bir şekilde ilettik. Türkiye F-35 teknolojisinin ortağıdır, ortağı olmaya da devam edecektir. Biz, F-35'lerin sadece bir müşterisi veya alıcısı değiliz."

657'DE ERDOĞAN'IN FİKİRLERİ DEĞİŞTİ Mİ?

(Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın memurlarla ilgili 657 sayılı yasayı geçmişte 'İçi çürümüş' diyerek eleştirdiği ancak bugün Memur-Sen toplantısında bu yasanın güvence verdiği yönündeki sözleri hatırlatılıp "Yeni bir düzenleme söz konusu mu? diye sorulunca) "657 sayılı yasayla ilgili bir değişiklik gündemde yok. Yeni başkanların gündeme gelmesiyle keyfi uygulamalar olması halinde işçilerimizin, memurlarımızın bir endişesi olabilir. Dolayısıyla onların bir asal güvence olduğuna dikkat çekti sayın Cumhurbaşkanımız." (HABER MERKEZİ)