HDP'den Öykü Arin soruları

HDP milletvekili Oya Ersoy, Öykü Arin Yazıcı için toplanan kan örneklerinin büyük bölümü için eşleştirme yapılmadığını belirterek soru önergesi verdi. Ersoy, laboratuvarların işlem sayılarını ve personel arttırılıp arttırılmayacağını sordu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - HDP İstanbul Milletvekili Oya Ersoy, ilik nakli bekleyen Öykü Arin Yazıcı için toplanan kan örneklerinin doku eşleşmelerinin yavaş yapıldığı gerekçesiyle soru önergesi verdi. Yazıcı, 150 binden fazla örnekten 130 bininin eşleştirilmediğini belirtti.

HDP İstanbul Milletvekili Oya Ersoy, ilik nakli bekleyen lösemi 3,5 yaşındaki Öykü Arin Yazıcı için toplanan kan örnekleriyle ilgili, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın yanıtlaması talebiyle soru önergesi verdi.

Doku eşleşmesi sonuçlarını bekleyen hastaların beyanlarından doku eşleşmesi işlemlerinin yeterli hızda gerçekleştirilemediğinin görüldüğünü belirten Ersoy, şöyle devam etti:

"Nisan ayı başında basın-yayın organlarında yer alan haberlere göre; Öykü Arin nezdinde başlatılan toplumsal duyarlılık ve çaba sonucu, hem Öykü hem de diğer hastalarımız için umut olmak adına 150 binden fazla insanımız gönüllü olarak kan örneği vermiş; ancak geçen zaman diliminde, Sağlık Bakanlığı bünyesinde ve TÜRKÖK (Türkiye Kök Hücre Koordinasyon Merkezi) sisteminde yalnızca 15-20 bin bağışçı nezdinde gerekli doku eşleşmesi işlemlerinin yapılabildiği; diğer bir ifade ile halen 130 bin civarında işlenmemiş kan örneğinin bulunduğu ifade edilmiştir."

Anayasa göre sağlıklı yaşam hakkının sağlanamasın devletin sorumluluğunda olduğunu vurgulayan Oya Ersoy, Bakan Koca'ya şu soruları yöneltti:

- Türkiye’de doku eşleşmesi işlemlerinin yapılabildiği kaç adet doku tipleme laboratuvarı bulunmaktadır? Bunların kaçı kamuya, kaçı özel sektöre aittir?

- Türkiye’de TÜRKÖK sistemi kapsamında doku eşleşmesi işlemlerinin yapıldığı doku tipleme laboratuvarı bulunan özel kuruluşlar nelerdir?

- Türkiye’de doku eşleşmesi işlemlerinin yapılabildiği doku tipleme laboratuvarının günlük, aylık ve yıllık işlem sayıları nelerdir? Bu sayılarında kamu ve özel sektöre dağılımı nedir?

- Türkiye’de mevcut doku tipleme laboratuvarının sayısı, aynı zamanda bu alanda istihdam edilen uzman personel ile teknik araç ve gereçler, hastalarının ihtiyaçlarına ve tedavisine istenen zaman ve nitelikte yanıt verme noktasında yeterli midir?

- Bakanlığınızın ülkemizde bu alanda mevcut olan birimleri ve personeli arttırma yolunda bir hedefi var mıdır?

- Türkiye’de doku tipleme işlemlerine bakanlığınız bütçesinden ayrılan pay ve bu kapsamdaki işlemlerin yıl ve ay bazında maliyeti nedir? Özel sektöre bu kapsamda ödenen miktar nedir?

- Bakanlığınız yurt dışındaki sağlık kuruluşlarından da doku eşleşmesi işlemlerine yönelik hizmet almakta mıdır? Eğer bu yolda bir hizmet alınıyorsa, bu hangi ülke ve sağlık kuruluşlarından alınmaktadır ve bunun maliyeti nedir?

- Türkiye’de doku tipleme işlemlerine yönelik sağlık politikalarının oluşturulmasında, planlanmasında ve uygulamada; üniversitelerin, sağlık meslek örgütlerinin ve ilgili sivil toplum kuruluşları ile bu alanda çalışan bilim insanlarının katkı ve katılımı alınmakta mıdır? Planlama ve uygulamada bütün bu öznelerin de yer aldığı katılımcı ve şeffaf bir yapının kurulduğu söylenebilir mi?