Recep Hantaş'ı vuran polis tutuklandı

Diyarbakır'da Recep Hantaş'ın öldürülmesi ile ilgili soruşturmada bir polis tutuklandı

Google Haberlere Abone ol

DİYARBAKIR - Diyarbakır'da parkta otururken öldürülen Recep Hantaş ile ilgili soruşturmada gözaltına alınan iki polisten biri tutuklandı. Diğer polis ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

Yenişehir ilçesindeki Sümer Park'ta arkadaşıyla otururken polis tarafından vurularak öldürülen 20 yaşındaki Recep Hantaş ile ilgili soruşturma kapsamında iki polis gözaltına alındı.

Recep Hantaş parkta otururken öldürüldü

Gözaltına alındıktan sonra ifadeleri alınmak üzere Adliye binasına getirilen iki polis memuru tutuklanma talebiyle nöbetçi mahkemeye sevk edildi.

Mahkeme, bir polis memurunun tutuklanmasına, diğerinin ise adli kontrol şartıyla serbest bırakılmasına karar verdi.

HDP'DEN VE HAK İNİSİYATİFİ DERNEĞİ'NDEN AÇIKLAMA

Recep Hantaş'ın öldürülmesi ile ilgili HDP adına açıklama yapan, Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonu Sözcüsü ve Batman Milletvekili Ayşe Acar Başaran,  "Polis ajanlaştıramadığı genci göz göre göre katletmiştir." dedi. Başaran tarafından yapılan açıklamada, "Kürt illerinde polisin sorgusuz sualsiz, hedef gözeterek bebekleri, gençleri, yaşlıları öldürmesi neredeyse olağan hale gelmiş durumdadır. Bir kez daha uyarıyoruz; tüm bu yaşananların sonucu, toplumsal adalet duygusunun yitimidir. Herkes bilmelidir ki, gerçekler er ya da geç aydınlatılacaktır. Bu cinayetleri ve katliamları gerçekleştirenler, manipüle edenler, çarpıtanlar ve cezasız bırakanlar er ya da geç yargılanacak ve gerekli cezalara çarptırılacaklardır" denildi.

HAK İnisiyatifi Derneği Diyarbakır Temsilciliği de yaptığı yazılı açıklamada, “HAK İnisiyatifi olarak ‘yargısız infaz’ şüphesinin yüksek olduğu bu cinayeti kınıyor ve haksız yere öldürülmüş bir gencin cenazesinin alelacele ve polis ablukası altında defnedilmesinin defin törenine saygısızlık, keyfilik ve hukuksuzluk olduğunu düşünüyoruz. Valiliğin açıklamasında polisin üzerine yürüyen/koşan bir şüpheli neden belden aşağısına değil de baş bölgesine ateş ettiğine, aileye söylenen 'yanlışlıkla vurduk' bilgisine ve ailenin açıkladığı tehdit iddiasına dair herhangi bir bilgi bulunmamaktadır. Bu belirsizlikler cinayetin bir ‘yargısız infaz’ olduğu kanaatini ve cezasızlık politikasının burada da tekrar edilme riskinin yüksek olduğu kaygısını güçlendirmektedir. Ayrıca öldürülen Recep Hantaş hakkında sabıka kaydının paylaşılması ‘yanlışlıkla’ işlendiği söylenen bu ‘yargısız infaz’ı haklı çıkarma çabası taşımaktadır" denildi. (DUVAR)