Anayasa Mahkemesi: Savcıya işgüzar demek ifade özgürlüğü

AYM, bir dava savcıya "İşgüzarlık yapmıştır" diyen avukata verilen cezanın ifade özgürlüğünü ihlal ettiğine karar verdi. Avukata 9 bin 150 lira manevi tazminat ödenmesine ve yargılamanın yeniden yapılmasına hükmedildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Anayasa Mahkemesi (AYM), bir davada müvekkilini savunduğu sırada iddianameyi hazırlayan savcıya "İşgüzarlık yapmıştır" diyen avukatın cezalandırılmasında, ifade özgürlüğünün ihlal edildiğine hükmetti.

'MÜVEKKİLİME CEZA İSTENMESİ SAVCININ İŞGÜZARLIĞI'

Aksaray Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen bir cinayet davasında, 6 Ağustos 2013 günü görülen duruşmada, sanık avukatı Bayram Akın, iddianameyi hazırlayan savcı için "İşgüzarlık yapmıştır" dedi. Müvekkilinin suçsuz olduğunu savunan avukat, diğer sanığın polis ve doktorların da olduğu bir ortamda cinayeti itiraf ettiğini öne sürdü.

Müvekkilinin cinayetle ilgili gördüklerini anlattığını ve tanık sıfatıyla dinlenilmesi gerektiğini savunan Akın, "Müvekkilimin bu davada diğer sanıklarla birlikte aynı sevk maddeleriyle cezalandırılmasının istenilmesi davayı açan savcının olayı kavrayamaması ve işgüzarlığındandır" ifadelerini kullandı.

AVUKATA HAPİS CEZASI VERİLDİ

Bunun üzerine tutanağa geçirilen ifadeler mahkeme heyeti tarafından, Aksaray Cumhuriyet Başsavcılığı ve Aksaray Barosu'na gönderildi. Aksaray Cumhuriyet Başsavcılığı, Bayram Akın hakkında kamu görevlisine hakaret suçlamasıyla dava açtı. Akın ise savunmasında "işgüzar" ifadesini iddianamenin üstünkörü hazırlandığını belirmek amacıyla kullandığını söyledi.

Aksaray Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davada, 24 Haziran 2015 günü karar açıklandı. Akın'a iki kez 11 ay 20 gün hapis cezası verildi ve hükmün açıklanması geriye bırakıldı. Kararın gerekçesinde iddianameyi düzenleyen savcıya yönelik "işgüzar", duruşma savcısına yönelik "Asmayı da düşünüyor musunuz?" ve mahkeme heyetine hitaben "Beni çoluk çocukla uğraştırmayın" sözlerinin ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirilemeyeceği belirtildi.

AYM: HAPİS CEZASI İFADE ÖZGÜRLÜĞÜNE MÜDAHALE

Niğde Ağır Ceza Mahkemesi'ne yaptığı itiraz reddedilen Bayram Akın, 3 Aralık 2015'te Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuruda bulundu. Anayasa Mahkemesi, 7 Mart 2019'da yaptığı toplantıda başvuruya karara bağladı. Resmi Gazete bugün yayınlanan kararda, Akın'a verilen ceza "Başvurucunun ifade özgürlüğüne yönelik bir müdahale" olarak nitelendirildi.

'SAVCILAR HOŞGÖRÜLÜ OLMALI'

Kararın gerekçe kısmında, savcıların yargılamanın tarafı olduğu için eleştiriler karşısında hakimlere göre daha hoşgörülü olaması gerektiği vurgulanarak şu ifadelere yer verildi:

"Anayasa Mahkemesi, başvurucunun duruşma esnasında Cumhuriyet savcısına sarf ettiği sözlerden dolayı hapis cezası ile cezalandırılması ve hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verilmesinin demokratik toplum düzeninin gereklerine uygun düşmediği ve bu nedenle başvurucunun ifade özgürlüğünün ihlal edildiği sonucuna varmıştır. Dolayısıyla somut başvuruda ihlalin mahkeme kararından kaynaklandığı anlaşılmaktadır. Bu durumda ifade özgürlüğünün ihlalinin sonuçlarının ortadan kaldırılması için yeniden yargılama yapılmasında hukuki yarar bulunmaktadır."

AYM, avukat Akın'a verilen cezanın ifade özgürlüğünü ihlal ettiğine, kararın yeniden yargılama için Aksaray Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilmesine, başvurucuya 9 bin 150 lira manevi tazminat ödenmesine ve yargılama giderinin başvurucuya ödenmesine oybirliği ile karar verdi. (HABER MERKEZİ)