Mart’ta 108 emekçi iş cinayetinde öldü

İSİG verilerine göre mart ayında 108 işçi iş cinayetlerinde öldü. 2019 yılının ilk 3 ayında iş cinayetlerinde ölenlerin sayısı 392’ye çıktı. ILO ve WHO hesaplamalarına göre yılın ilk 3 ayında meslek hastalığı sonucu ölen sayısının 2 bin 352 olduğu tahmin edilebilir.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi’nin (İSİG) açıklamasına göre mart ayında 108 işçi iş cinayetlerinde öldü. 2019 yılının ilk 3 ayında ölenlerin sayısı 392’ye çıktı. Mart ayında ölenlerin 5'i çocuk, 4'ü kadın ve 11'i mülteciydi. Çocuk işçi cinayetlerinin 4’ü tarımda ve 1’i inşaatta gerçekleşti. Bu ay iş cinayetine kurban giden mültecilerin 7’si Afganistanlı, 2’si Suriyeli ve 2’si Türkmenistanlı.

İSİG’in açıklamasında Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) ve Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) “Bir iş kazası sonucu ölüm karşılığında, yaklaşık 6 meslek hastalığı sonucu ölüm gerçekleşiyor” tahminine yer verildi. Bu tahmine göre Türkiye’de mart ayında meslek hastalığı sonucu ölen işçi sayısı 648, 2019 yılının ilk 3 ayında meslek hastalığı sonucu ölen sayısı 2 bin 352.

‘KÂĞIT ÜZERİNDE SENDİKALI OLAN İŞÇİ SAHİPLENİLMİYOR’

Mart ayında ölen işçilerin 1’i sendikalı, 107’si ise sendikasızdı. Diler Filmaşin Fabrikası işçisi, Türk Metal Sendikası üyesi 25 yaşındaki Mustafa Kaçmaz 29 Mart günü makina bakım bölümünde yüksekten düşerek beyin travması geçirdi ve kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti. İSİG sendikalı Kaçmaz’ın ölümünü şöyle yorumladı, “Kâğıt üzerinde olan sendikal üyeliklerin gerçek bir örgütlülük olmaması ve birçok sendikanın, ölen üyelerini sahiplenmemesi sonucu net bir bilgi verme şansımız olmadığını da belirtelim.”