Cezaevindeki gazeteci: Rehin tutuluyorum

Gazeteci Sıddık Damar yaklaşık bir yıldır Silivri Cezaevi'nde tutuluyor. Damar, mahkemenin kendisine verdiği denetimli serbestlik hakkından yararlanamadığını söylüyor. Damar, "Cezaevi yönetimi beni rehin tutmuş durumda" diyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - KHK ile kapatılan DİHA'nın muhabirlerinden Sıddık Damar, Silivri Cezaevi'nden mektup göndererek kendisine verilen denetimli serbestlik hakkından yararlanamadığını söyledi. Damar, "Cezaevi yönetimi beni rehin tutmuş" dedi.

Cezaevlerinde başka bir gündem ise açlık grevleri. Silivri ve Osmaniye cezaevlerinde tutulan Abdulkadir Baybars ve Abdurrahim Baybars adlı kardeşler haftalardır açlık grevinde. İki kardeşten biri hücrede tutulurken haberleşme hakları engelleniyor. Cezaevinde tutulan Grup Yorum üyesi İbrahim Gökçek'e de 'inceliyoruz' denilerek gitarı verilmiyor.

'DENETİMLİ SERBESTLİKTEN YARARLANABİLECEĞİM BANA BİLDİRİLDİ'

KHK ile kapatılan DİHA muhabiri Sıddık Damar sosyal medya paylaşımları ve sokağa çıkma yasağı devam ederken Kürt illerinde yaptığı haberlerden dolayı 30 Nisan 2018'de gözaltına alındıktan sonra tutuklandı. 12 aydır Silivri Cezaevi'nde tutulan Damar, denetimli serbestlik hakkından yaralanabilmek için mahkemeye başvurduğunu, mahkemenin de bu kararı yerinde bulduğunu söyledi. Fakat cezaevi idaresi Damar'ın denetimli serbestlik hakkında yararlanmasına izin vermiyor.

Gazete Duvar'a mektupla ulaşan Damar, cezaevinde yaşadıklarını şöyle anlatıyor: “12 aydır Silivri Cezaevi'ndeyim. Aslında Silivri Kampüs Cumhuriyeti demek daha doğru olur. Nedenini sorarsanız eğer burada Anayasa, hak, hukuk, adalet rafa kaldırılmış.Yasalar tanınmıyor, mahkeme kararları rafa kaldırılıyor. Mardin 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi hakkımda karar verirken 'denetimli serbestlik hakkından yararlanabilir' dedi. Cezam 1 yılın altında kalmasına rağmen denetimli serbestlik hakkıma el konulmuştur. Cezaevi bu gerekçeyi ise şöyle açıklıyor: 'kurumumuza geldiği günden itibaren örgütle bağlantılı olduğu ve bu nedenle taraflı koğuşta kalmayı beyan ettiği için...' Bu gerekçeyle açık cezaevi ve denetimli serbestlikten yararlanma talebim reddedildi. İdarenin hakkımda vermiş olduğu kararın yasal olmadığını ve açık cezaevi, denetimli serbestlik hakkımdan yararlanabileceğim tarafıma bildirildi..Üzerinden iki ay gibi bir süre geçmesine rağmen Silivri 5 Nolu Cezaevi L Tipi Kapalı Cezaevi İdaresi bu hakkımı gasp etmiş, görmezden gelmiş ve beni resmen rehin tutmuş durumda.”

İKİ KARDEŞ AÇLIK GREVİNDE

Cezaevlerindeki başka bir gündem ise açlık grevleri. 3 yıldır Osmaniye Cezaevi'nde kalan Abdulkadir Baybars yaklaşık 70 gündür süresiz dönüşümsüz açlık grevinde. Açlık grevi boyunca 15 kilo veren Abdülkadir Baybars'ın cezaevinde görüş hakkı engelleniyor. Baybars'ın ağabeyi de Silivri Cezaevi'nde tutuluyor. Abdurrahim Baybars da 80 gündür açlık grevinde. İki kardeş önceden birbiriyle mektuplaşıp telefon hakkından yararlanabiliyordu. Fakat son dönemde iki kardeş ne telefonla ne de mektupla birbirlerine ulaşamıyor.

'İNCELİYORUZ' DENİLEREK GİTARI VERİLMİYOR

Silivri Cezaevi'nde tutulan Grup Yorum üyesi İbrahim Gökçek'in de müzik enstrümanları verilmiyor. Gökçek'e gönderilen gitar cezaevi yönetimi tarafından iki haftadır 'inceliyoruz' denilerek kendisine verilmiyor. Konuyla ilgili Grup Yorum'un yaptığı açıklamada, “Tekrar soruyoruz Silivri Hapishanesi idaresi İbrahim Gökçek'in gitarında ne arıyor, neyi inceliyor?” diye sordu.