KHK'li diye mazbatası istendi: Kayyım zihniyeti

Zeyyat Ceylan, yüzde 70 oyla HDP’den Bağlar Belediyesi Eş Başkanı seçildi. AK Partili rakibi Hüseyin Beyoğlu, Ceylan’ın KHK ile ihraç edildiği için mazbatanın kendisine verilmesini talep etti. Ceylan, “Bu talep hukuki, ahlaki ve vicdani değildir” dedi.

Google Haberlere Abone ol

DİYARBAKIR - Diyarbakır’ın merkez ilçesi Bağlar’da belediye başkanlığı seçimini büyük bir farkla HDP’nin Eş Başkan adayları Zeyyat Ceylan ile Zübeyde Zümrüt kazandı. Rakibi AK Parti adayı Hüseyin Beyoğlu, Zeyyat Ceylan'a KHK'li olduğu için mazbata verilmemesi gerektiğine dair İl Seçim Kurulu'na başvurdu. Beyoğlu başvurusunda, YSK’ın en yüksek ikinci oyu alan kendisine vermesini istedi.

Öğretmen olan Zeyyat Ceylan, Ekim 2016’da çıkarılan Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile ihraç edilmişti. 31 Mart yerel seçiminde Diyarbakır’ın Bağlar ilçesinde HDP’den belediye başkanı adayı olarak İlçe Seçim Kurulu’na başvurdu. YSK, Ceylan’ın aday olmasında yasal bir engel görmedi ve başvurusunu kabul etti.

Seçimi kazanan Ceylan’ın KHK ile ihraç edildiğini YSK’ya hatırlatan AK Partili Hüseyin Beyoğlu, seçimde en yüksek oyu alan ikinci kişi olduğu için mazbatanın kendisine verilmesini istedi.

31 Mart Bağlar Seçim sonuçlarına göre HDP: Yüzde 70.34, başkanlığı talep eden AK Partili aday Beyoğlu ise yüzde 25.46 oranında oy alabilmişti.

'KABUL EDİLMEYECEĞİNİ DÜŞÜNÜYORUZ'

Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile ihraç edildikleri halde 24 Haziran genel seçimlerinde seçilerek Meclis’e milletvekili olarak girmeye hak kazanan isimler mevcut. Beyoğlu’nun talebini Duvar’a değerlendiren Zeyyat Ceylan da buna dikkat çekerek şunları söyledi: “24 Haziran’da milletvekili seçilen arkadaşlarımız var ve Meclis’te görevlerini yapıyorlar. Hukukçu arkadaşlarımızla görüştük, onlar hukukun bizden yana olduğu yönünde yorum yapıyorlar. Ayrıca Şubat ayında belediye başkanlığı için başvuruda bulunduk. YSK adaylığımız önünde bir engel görmediği için kabul etti ve biz de çalışmaya başladık. Biliyorsunuz, HDP Batman Belediyesi Eş Başkan adayı Sabri Özdemir'in adaylık başvurusu İlçe Seçim Kurulu tarafından reddedilmişti. Ama bizim adaylığımız kabul edildi ve seçimi yüzde 70’in üzerinde bir oyla kazandık. Hukuk bizden yana, YSK’ın da bu itirazı ve talebi kabul etmeyeceğini düşünüyoruz.”

‘DEMOKRASİYE DARBE OLUR’

Ceylan, seçimi yüzde 70 oyla kazandıklarını hatırlatarak, “AK Partili adayın talebi hukuki, ahlaki ve vicdani değildir. Bu kayyım zihniyetidir, bu talep bu zihniyetin devam ettiğini gösteriyor” dedi. Ceylan şunları söyledi: “Eğer YSK bu talebi kabul edip aleyhimize bir karar verirse bu da hukuki olmayacaktır. Herhangi bir nedenle yargılanmadım, bana yönelik bir suçlama yok ve bir mahkumiyetim de yok. Ekim 2016’da yayınlanan KHK ile ihraç edilenler arasında adım vardı sadece. İhraç edilen arkadaşlarımızın bir kısmı milletvekili oldu, bazıları STK’larda görev alıyor. Kazandığımız bir seçimi KHK’lı olmam gerekçesiyle elimizden alırlarsa demokrasiye bir darbe daha vurulmuş olur.”

'BAZILARI YSK'YI MAHALLE BAKKALININ ÇIRAĞI SANIYOR GALİBA'

Diyarbakır Barosu Başkanı Cihan Aydın da konuyla ilgili "Bazıları YSK’yı mahalle bakkalının çırağı sanıyor galiba. YSK, tarafsızlık ve bağımsızlığını kaybetse de sonuçta bir mahkeme. O adaylar, YSK’ya başvurdular ve onay aldılar. Oyun başladıktan sonra kural değiştirmek hukuki de değil, ahlaki de değil," paylaşımında bulundu.