TEKEL işçisinin ertelenen cezası işleme konulacak

Ankara’da 2010 yılında 78 gün eylem yapan TEKEL işçilerinden 19'u haklarında açılan dava sonucu ceza almış, hükmün açıklanması ertelenmişti. Bu işçilerden birisi süreç içerisinde suç işlediği için TEKEL eylemlerinden aldığı cezası 27 Haziran’da görülecek duruşma sonrası işleme konulacak.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Çalıştıkları fabrikanın özelleştirilmesine karşı çıkmak için Ankara’da 2010 yılında 78 gün eylem yapan TEKEL işçilerinden 19'u hakkında dava açılmıştı. İşçilere, Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet ve Türk Ceza Kanunu’nun 152- 153’üncü Maddesi’nde düzenlenen “mala zarar vermek” suçundan çeşitli cezalar verildi ve tamamı hakkında hükmün açıklanması ertelendi. İşçilerin 5 yıl içerisinde suç işlememeleri gerekiyordu ancak bir işçi bu süre içerisinde “izinsiz silah ve mermi bulundurmak” suçundan ceza aldı. Bu işçinin TEKEL eylemleri nedeniyle aldığı cezası 27 Haziran’da Ankara 7’inci Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülecek duruşma sonrası işleme konulacak.

‘KALEM HATASI YAPILMIŞ’

İşçilerin avukatlarından Kazım Bayraktar, bugün basında yer alan “TEKEL işçilerine 9 yıl sonra dava açıldı” haberinde bir yanlış anlama olduğunu ifade ederek, “Mahkeme kalemi hükmü açıklanacak işçi için duruşma tarihi verirken eski iddianameyi bana tebliğ etti. Yani kalem hatası yapılmış. Şimdi tek işçi için hükmü açıklanacak ve temyiz aşaması gündeme gelecek” dedi.

NE OLMUŞTU?

AK Parti hükümeti Türkiye’deki tüm Tekel fabrikalarının gayrimenkulleri ve fabrikalarıyla birlikte özel sektöre satılması yönünde karar aldı. İtirazlar karşısında dönemin Maliye Bakanı Kemal Unakıtan "TEKEL'i babalar gibi satarım" dedi.

TEKEL’de görevli binlerce işçinin farklı kamu kuruluşlarına ve belediyelere 4-C statüsünde gönderilmesi kararına karşı TEKEL işçilerinin bağlı bulunduğu Tek Gıda İş öncülüğünde Ankara merkezli direniş başlattı. 15 Aralık 2009 günü 6 bin TEKEL işçisi Ankara’daydı. Eylem 78 gün sürdü. TEKEL işçileri, eylemlerinin 78’inci gününde, 4-C’yi tamamen değiştirmiş olarak illerine geri döndüler. 4-C’de yapılan değişiklik sonucu ücretler artırıldı, Bir yılda çalışma süresi 10 aydan 11 aya çıkarıldı. 1 ay yıllık izin hakkı verildi.