HDP'den 'tecrite son' çağrısı

HDP dört milletvekilinin yanı sıra cezaevlerinde yüzlerce kişinin sürdürdüğü açlık greviyle ilgili rapor yayınladı. Raporda, "İktidarı, daha geç olmadan tecrit başta olmak üzere bu politikalarından vazgeçmeye çağırıyoruz" denildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR- PKK lideri Abdullah Öcalan'a uygulanan tecride karşı HDP Hakkâri Milletvekili ve DTK Eş Genel Başkanı Leyla Güven’in başlattığı açlık grevi 149, 16 Aralık’ta açlık grevine başlayan tutuklular ise 111'inci günü geride bıraktı.

Hâlen devam açlık grevlerine ilişkin HDP Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonu Sözcüsü Ayşe Acar Başaran HDP Diyarbakır İl Başkanlığı'nda basın açıklaması yaptı. Başaran burada, "Binlerce tutsak tek bir talep ile Sayın Öcalan üzerinde yürütülen mutlak tecridin kaldırılması amacıyla günlerdir ve hatta aylardır açlık grevinde. Bu meşru talep günlerdir, aylardır görmezden geliniyor, yok sayılıyor. Bu talep çok zor bir talep değil. Bu talep Türkiye’nin kendi kanunlarına kendi anayasasına imzaladığı uluslararası sözleşmelere dönün talebidir" dedi.

AÇLIK GREVİ YAPANLARIN TEMEL TALEBİ TECRİDİN KALDIRILMASI

Başaran'ın açıklamasının ardından HDP'nin açlık grevleriyle ilgili hazırladığı "Ara rapor" kamuoyuyla paylaşıldı. Abdullah Öcalan'ın avukatları ile en son 27 Temmuz 2011 tarihinde, İmralı Heyeti ile ise 5 Nisan 2015’te görüştüğü hatırlatılan raporda açlık grevi yapanların temel talebine ilişkin, "İmralı Ada Hapishanesi’nde uygulanan ağırlaştırılmış tecridin derhal kaldırılması, Sayın Öcalan ve diğer 3 tutsağın yasalarda da belirtilen düzenli aile, vasi ve avukat görüşüne erişimlerinin sağlanmasıdır" ifadelerine yer verildi.

92 CEZAEVİNDE EYLEMLER DEVAM EDİYOR

Yurtdışında, Türkiye'de ve cezaevlerinde açlık grevi eylemi yapanlara dair detaylı bilgilerin paylaşıldığı raporda, “16 Aralık 2018’den bu yana 68 cezaevinde çeşitli tarihlerde açlık grevlerine başlayan tutsak sayısı 335 iken, 1 Mart 2019 tarihinden itibaren binlerce siyasi tutsak süresiz-dönüşümsüz açlık grevi eylemine başladığını duyurdu. Şu anda Türkiye’nin en az 92 cezaevinde binlerce siyasi tutsak, Öcalan üzerindeki tecride son verilmesi için açlık grevi eylemi gerçekleştirmektedir” denildi.

Öte yandan Diyarbakır il binasında açlık grevi eylemini sürdüren milletvekillerinden Dersim Dağ 34, Tayip Temel ve Murat Sarısaç ise 29 günü geride bıraktılar.

'YAŞANACAK HER ÖLÜMÜN SİYASİ SORUMLUSU AKP İKTİDARI OLACAKTIR'

Bu süreçte tecridi protesto etmek amacıyla Ayten Beçet, Zehra Sağlam, Zülküf Gezen, Medya Çınar, Yonca Akici ve Siraç Yüksek adlı tutsaklarla birlikte Almanya’da da Uğur Şakar'ın yaşamına son verdiği hatırlatılan raporda, cezaevlerindeki açlık grevi eylemini sürdürenlerin yaşadığı sağlık sorunlarına da değinildi.

Raporun sonuç bölümünde ise şu ifadelere yer verildi:

“Bir kez daha belirtiyoruz ki yaşanacak her ölümün siyasi sorumlusu kesinlikle kendi yasalarını dahi ayakları altına alan AKP iktidarı olacaktır. Bu sorumluğun başka da bir adresi yoktur. İktidarı, daha geç olmadan tecrit başta olmak üzere bu politikalarından vazgeçmeye çağırıyoruz. Başta Türkiye halkları olmak üzere tüm dünyada haktan, hukuktan ve insan yaşamından yana olanları da bu insanlık dışı uygulamalara karşı duyarlı olmaya çağırıyoruz. "