HDP Şırnak vekili Kaçmaz: Şırnak'ın il genel meclisteki oyuna bakın

Yerel seçimlerde 'sürpriz' olarak karşılanan sonuçlardan biri de Şırnak'ta alındı. İktidar partisi ilde yüzde 61,72 oranında oyla belediye başkanlığını kazanırken il genel meclisinde ise bu oyun yarısını toplayabildi ve HDP'nin gerisinde kaldı. Peki bu sonuç nasıl ortaya çıktı?

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Resmi olmayan sonuçlara göre Şırnak’ta AK Parti yüzde 61,72 oranında oyla belediyeyi kazandı. İl Genel Meclisi’nde ise AK Parti’nin oyu yüzde 31.97 iken HDP’nin oyu yüzde 57.53 oranında oyla ilk sırada yer aldı. Oluşan bu ilginç tabloya göre HDP İl Genel Meclisi'nde aldığı oyla AK Parti'nin aldığı oyu neredeyse ikiye katladı.

Seçim öncesinde HDP ildeki seçmen demografisinin asker ve polis ikametgahlarının taşınması ile değiştirildiği yönünde açıklamalar yaparak birçok kez itirazda bulundu. Fakat bu itirazlar reddedildi. Seçim sonuçlarına göre AK Parti, Şırnak İl Genel Meclisi'nde 72 bin 3, HDP 129 bin 965 oy aldı. Şırnak merkezdeki belediye başkanlığı seçiminde ise AK Parti 19 bin 718 oy alırken HDP 11 bin 194 oy topladı.

'BU BİR DARBEYDİ'

Bu durumun nasıl ortaya çıktığını sorduğumuz HDP Şırnak Milletvekili Hüseyin Kaçmaz'a göre halk aslında HDP'ye destek verdi ancak şehre atanan asker ve polis seçmenler sonucu belirledi, “Bu tablonun kronolojik bir sıralaması var. Şırnak’ın yüzde 60’ı sokağa çıkma yasaklarında yok edildi. Daha sonra yapılan TOKİ konutları bir türlü halka teslim edilmedi. Seçmen listeleri askıya çıktığında Şırnak merkeze 9 bin asker ve polisin kaydırıldığını gördük. AK Parti başvurduğu hilelerle hukuka aykırı bir şekilde asker, polis ve kendi yandaşlarının ikametgahlarını değiştirdi. Biz burada devlete karşı seçime girdik. Bu bir darbeydi” dedi.

İTİRAZLAR DEVAM EDİYOR

Şırnak’ta itirazlarının sürdüğünü de belirten Kaçmaz konuyu Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne kadar taşıyacaklarını söyledi: “AK Parti'nin İl genel meclisi ve belediye başkanı seçimleri arasında aldığı oy farkı hukuksuzluğu kanıtlamış oluyor. AK Parti, Şırnak’ı kazanmadı. Seçmenlerin ikametgahları buraya taşındığında da defalarca söyledik. Şırnak’ın altyapısı da buna müsait değil. Bu kadar seçmenin yaşayabileceği konut bile yok.”

KAYA: SADECE DEMOGRAFİK DEĞİŞİMLE AÇIKLAMAK KOLAYCILIK

Siyaset Bilimci Celil Kaya ise başka bir duruma dikkat çekiyor. Kaya'ya göre Şırnak merkezde seçmen sayısının az olmasından dolayı yüzdeler arasında büyük fark ortaya çıkıyor. “Şırnak'ta iddia edildiği gibi HDP'nin oyları düşmedi” diyen Kaya, seçmen sayısı anlamında büyük bir değişim olmadığını ifade etti. Kaya, şunları söyledi: “Şırnak il genel meclisi sonuçlarında HDP'nin çok yüksek oy aldığını görebiliyoruz. Dramatik bir düşüş ya da değişim yok. Cizre'de, Silopi'de oy oranı 2014 seçimlerine göre neredeyse aynı. İlk başlarda Şırnak için 'Oranın demografik yapısı değişti' gibi yorumlar yapıldı. Şırnak'ta büyük bir göç olduğunu biliyoruz. Hem kent merkezinden hem de Cizre ve Silopi'de... Ama bu göçlerin bir bölümü bildiğim kadarıyla geri döndü. Şırnak'ta durumu sadece demografik değişimle yorumlamak kolaycılık olur. Tahminimce başka nedenleri de var. Örneğin 3-4 yılda Şırnak'ta ne olup bitti? Kent merkezinin ciddi bir bölümü hendek döneminde yıkıldı. Evsiz insan nüfusu çok fazla. TOKİ orada ev yapacak. İnsanlar 3 yıldır ev bekliyor. Bir sebebinin insanların ev meselesi olduğunu düşünüyorum. Aday da önemli faktör. Yerel seçimlerde her zaman aday önemli. Bunların da etkisi var.”