Çevbir'den 'sahte bandrol' rehberi

Çevbir Yönetim Kurulu'dan 'sahte bandrol' açıklaması: Hak ihlallerini takip edeceğiz.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Sel Yayıncılık’ın, Türkiye’nin en önemli yazar ve yayıncılarından Ferit Edgü’nün kitaplarını korsan bastığı iddiası gündemdeki yerini koruyor. İddialarına ardından açıklama yapan, Çevbir Yönetim Kurulu, "Çevbir, üyelerinden gelen talepler doğrultusunda, üyelerinin haklarını araştırmaya ve hak ihlallerini takip etmeye devam edecektir" açıklaması yaptı.

Çevbir Yönetim Kurulu  çevirmenler ve yazarların sahte bandrolle karşılaştıklarında ne yapacaklarını şöyle sıraladı;

  1. Kitabın arkasında yanlış bandrol varsa eser sahibinin bu nüshayı saklaması gerekir;
  2. a) eser sahibi yazarsa e-devletten bandrol bilgilerini indirebilir; b) eser sahibi çevirmense ama Çevbir üyesi değilse, THGM’ye dilekçeyle başvurup bandrol bilgilerini isteyebilir; c) üyeyse Çevbir’e başvurup bandrol bilgisini talep etmemizi isteyebilir;
  3. eser sahibinin, telif sözleşmesini okuması ve yeni baskı hükümlerine özellikle dikkat etmesi gerekir;
  4. kitap için yatırılmış telif ücretlerinin dekontlarını bankasının internet şubesinden indirebilir;
  5. yeni baskılar için yayınevinden bilgi gönderilmişse; THGM’nin verdiği bandrol bilgilerini, sözleşme hükümlerini ve ödemeleri karşılaştırmalıdır;
  6. bir uyumsuzluk varsa ve eser sahibi a) şayet yazarsa yayınevinden açıklama istemeli (ya da ilgili meslek birliğine başvurmalı); b) üyemiz olan bir çevirmense yayınevinden kendisi açıklama isteyebilir ya da Çevbir’e başvurabilir (bu konularda tecrübeli değilse Çevbir’e başvurmasını öneririz); c) üyemiz olmayan bir çevirmense üyelik başvurusunda bulunarak bu süreci aynı şekilde başlatabilir.

Sel Yayıncılık’ın sahibi İrfan Sancı, iddiaların ardından sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Ferit Edgü ile ‘anlaştıklarını’ ve ‘konunun aralarında kalacağına dair uzlaşmaya vardıklarını’ belirtmişti. Ancak Edgü 'anlaşma yok' diyerek iddiaları yalanladı. (HABER MERKEZİ)