'Rol çalan' geçersiz oylar: 2014'te kaçtı?

31 Mart yerel seçimlerinin ardından, AK Parti aslında her seçimde var olan geçersiz oylara resmi sonuçların açıklanmasını geciktirecek bir rol atfetmiş görünüyor. Peki, 2014 yerel seçimlerinde İstanbul ve Ankara'da kaç geçersiz oy vardı?

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - 31 Mart yerel seçimlerinin ardından, AK Parti'nin gündeme getirmesi nedeniyle geçersiz oylar bir anda gündemden rol çaldı. İktidar partisi, 'kazandığını' savunduğu İstanbul'da da, kaybettiği Ankara'da da geçersiz oyların sonuçları değiştirebileceğini ima ediyor. Gelinen noktada, her seçimde var olan geçersiz oylara ilk kez resmi sonuçların açıklanmasını geciktirecek bir rol atfedilmiş görünüyor.

AK Parti İstanbul İl Başkanı Bayram Şenocak sabaha karşı yaptığı açıklamada "290 binin üzerinde geçersiz oy var. Geçersiz oy oranlarının büyük bölümü bizim önde olduğumuz ilçelerde. Bizim yapmış olduğumuz veri girişiyle 3 bin 870 oy farkıyla İstanbul'da seçimi kazandık" diyordu. AK Parti Ankara İl Başkanı Hakan Han Özcan da "İlk tespitlerimiz, Ankara'nın seçim sonuçlarını etkileyecek şekilde birçok usulsüzlüklerin ve yüksek oranda geçersiz sayılan oyların olduğu yönündedir" iddiasında bulunuyordu.

2014'DEKİ GEÇERSİZ OY ORANLARI

Bununla birlikte, 2014 yerel seçimlerinde İstanbul'da 422 bin 667 geçersiz oy vardı. Ankara'da ise geçerli oy ile kullanılan oy arasındaki fark, 136 bin 746 oyun geçersiz sayıldığına işaret ediyordu.

İMAMOĞLU: HER SEÇİMDE GEÇERSİZ OY VAR

İstanbul seçimlerini önde götürdüğü YSK Başkanı Sadi Güven tarafından da açıklanan CHP’li İstanbul Büyükşehir Adayı Ekrem İmamoğlu da bu duruma dikkat çekti. İmamoğlu bu sabah saat 10.10’da yaptığı açıklamada, "290 bin geçersiz oy üzerinden bir şey alabilir miyim düşüncesindeler. Geçersiz oy her seçimde var, örneğin 2014’te 422 bin geçersiz oy var…" dedi. (HABER MERKEZİ)