Trans mahpus Buse ölüm orucuna ara verdi

Trans mahkum Kaos GL'ye mektup yazdı: 60 gündür açlık grevindeyim ve ölmek istemiyorum.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Trans kadın mahpus Buse, sağlık hakkına erişimi engellendiği için 31 Ocak’ta başladığı “ölüm orucuna” ara verdi.

Kaos GL'nin haberine göre Tekirdağ 2 Nolu F Tipi Kapalı Erkek Cezaevi tutulan trans kadın mahpus Buse, cinsiyet geçiş operasyonu için dava açtı. Mahkeme, Buse’nin geçireceği operasyonun ruh sağlığı açısından zorunlu olduğu hükmüne vardı. Ancak, Adalet Bakanlığı'na yazılan dilekçe sonucunda; bakanlık cezaevine ‘ameliyat zorunludur ancak aciliyeti yoktur’ diye dönüş yaptığı için Buse’nin hastaneye sevki gerçekleşmiyor. Buse bu sebeple, 31 Ocak’tan “ölüm orucu”na girmişti.

Buse'yi ziyarete giden avukatı, Buse'nin 56 gündür yalnızca şekerli su ve bir çay kaşığı tuzla beslendiğini, takviye olarak da B12 vitamini aldığını; Buse'nin yoğun böbrek ağrıları çekmeye başladığını aktardı. Buse, dostlarının dışarıda kendisi için verecekleri mücadeleye inandığını açıklayarak ölüm orucuna 15 Mayıs'a kadar ara verdiğini; bu süreçte bakanlıklarca ve idarece atılacak adımları izleyeceğini açıkladı.

Buse'nin kaldığı cezaevinin idaresi tarafından Sağlık Bakanlığı'na yazılan “hastaneye sevki halinde ameliyatların SGK kapsamında olup olmadığı” konulu Kasım 2018 tarihli müzekkereye bakanlık tarafından halen cevap verilmemesi üzerine; Buse'nin dostları tarafından 7 Mart 2019 tarihinde Sağlık Bakanlığı'na fax eylemi gerçekleştirilmişti. Cezaevi idaresiyle yapılan görüşmede, halen bu müzekkereye bakanlıkça yanıt verilmediği öğrenildi.