Konsolosluk çalışanı Metin Topuz'un tutukluluğunun devamına karar verildi

Tutuklanması nedeniyle Türkiye ve ABD arasında vize krizi yaşanan ABD İstanbul Başkonsolosluğu çalışanı Metin Topuz'un yargılandığı davanın ilk duruşması görüldü. Mahkeme heyeti, oy çokluğuyla Topuz'un tutukluluk halinin devamına karar verdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - FETÖ soruşturmaları ve davalarında adı geçen eski polis müdürleri ve askerlerin yanı sıra eski savcı Zekeriya Öz'le irtibatlı olduğu iddiasıyla yargılanan ABD İstanbul Başkonsolosluğu irtibat görevlisi Metin Topuz'un tutukluluğuna devam kararı verildi.

ABD İstanbul Başkonsolosluğu görevlisi Metin Topuz'un İstanbul 14'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılandığı davanın ilk duruşması 26 Mart'ta başladı. Bugün kararın açıklandığı duruşmaya, tutuklu sanık Metin Topuz ve avukatları ile ABD İstanbul Başkonsolosu Jennifer L. Davis ve çoğu ABD'li yabancı gazeteciler katıldı.

Hakkındaki suçlamaları reddeden Metin Topuz, '"Masumum tahliyemi talep ediyorum'' dedi. Duruşma savcısı ise Topuz'un tutukluluk halinin devamı yönüne karar verilmesini istedi.

Metin Topuz'un avukatı Selman Alibaş, Topuz'un babasının ve oğlunun da konsoloslukta çalıştığını ifade ederek, "Metin Topuz 1992'de DEA (ABD Uyuşturucu ile Mücadele Dairesi) birimine katılmıştır. Bunda FETÖ bağlantısı aranıyorsa böyle bir şey yoktur" diye konuştu. Topuz hakkındaki tüm suçlamaları reddeden avukat Alibaş, tahliye talebinde bulundu.

Taleplerin ardından kararını açıklayan mahkeme heyeti, oy çokluğuyla Metin Topuz'un tutukluluk halinin devamına karar verdi. Bir sonraki duruşma, 15 Mayıs'a ertelendi.

NE OLMUŞTU?

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, 17-25 Aralık soruşturmaları ve 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin davalarda yargılanan eski polis müdürleri ve askerler ile firari eski savcı Zekeriya Öz'ün irtibatlarına ilişkin soruşturma başlatmıştı.

Soruşturma kapsamında ABD'nin İstanbul Başkonsolosluğu görevlisi Metin Topuz, eski polis müdürleri ve eski savcı Öz ile görüştüğü gerekçesiyle gözaltına alınmıştı. Topuz, emniyetteki işlemlerinin ardından 4 Ekim 2017'de İstanbul Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği'nin kararıyla tutuklanmıştı.

Tutuklama kararının ardından ABD ve Türkiye arasında vize krizi yaşanmıştı. ABD, 8 Ekim 2017'de Türkiye'den vize başvurularını askıya almış, Türkiye de aynı şekilde karşılık vermişti. Görüşmelerin ardından kriz 28 Aralık 2017'de çözülmüştü.

İddianamede Topuz'un, "Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs" suçundan ağırlaştırılmış müebbet, "devletin gizli kalması gereken bilgilerini siyasal veya askeri casusluk amacıyla temin etme, hukuka aykırı olarak kişisel verileri kaydetmek, verileri hukuka aykırı olarak verme veya ele geçirme ve gizliliğin ihlali" suçlarından ise 20 yıldan 35 yıla kadar hapis cezasına çarptırılması isteniyor.

Metin Topuz, duruşmanın ilk günündeki savunmasında görevinin ABD Uyuşturucu ile Mücadele Dairesi (DEA) görevlileriyle Türk yetkililer arasında irtibat kurmak olduğunu söyledi.

Topuz, “Devlet bize muhatap olarak kimi koyuyorsa onunla irtibat kurarız. Bugün narkotikte Ali bey var; onunla görüşülür, onunla çalışılır, 2 ay sonra tayini çıkar, onun yerine Mehmet gelir, bu kez onunla görüşülür” dedi. Eski savcı Zekeriya Öz’le yapılan görüşmede de yer aldığını belirten Topuz, “Türkiye-ABD arasında adli iş birliğinin nasıl daha iyi yapılabileceği bir konuydu” şeklinde konuştu. (İSTANBUL/AA)

Metin Topuz: Devlet muhatap olarak kimi koyuyorsa onunla irtibat kurarızMetin Topuz: Devlet muhatap olarak kimi koyuyorsa onunla irtibat kurarız