CHP'den İzmir'de 'korsan gazete' tepkisi: PTT suç işliyor

CHP İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'le ilgili hakaret içeren ifadelerin yer aldığı bir gazetenin PTT tarafından dağıtılması tepki çekti. Gazetenin kimler tarafından hazırlandığını belli olmadığını söyleyen CHP milletvekili Murat Bakan, "Dağıtım PTT A.Ş. Posta ve Kargo Hizmetleri Usul ve Esasları’na PTT hukuksuzluk yapmaktadır, suç işlemektedir" diye konuştu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - PTT, İzmir'de, "Ege Yerel Gündem Gazetesi" adlı bir yayının dağıtımını yapacak. Gazetede, İzmir’in mevcut yerel yönetimleri ve CHP İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Tunç Soyer hakkında hakaretler olduğu belirtildi. Künye imtiyaz sahibi olarak yazılan kişini durumdan haberdar olmadığını ve suç duyurusunda bulunacağını aktaran CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, "PTT hukuksuzluk yapmaktadır, suç işlemektedir. Bu işin parçası olan herkes hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunacağız" dedi.

Dağıtımın Mektup Postası Gönderileri Yönetmeliğine aykırı olduğunu belirten Haber-Sen Şube Başkanı Necmi Kupa da "Yasal düzenlemelere ve Yüksek Seçim Kurulu kararına rağmen, oy verme gününden önceki on gün içinde, bir adayın aleyhine yazılar yer alan, Yönetmeliğin 31'inci maddesine de aykırı bir şekilde ambalajsız olarak personele dağıtım yaptırılması yasalara aykırıdır" şeklinde konuştu.

Evrensel gazetesinden Metehan Ud'un haberine göre, İzmir’de mevcut yerel yönetimler ve CHP İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Tunç Soyer hakkında hakaretlere varan ifadeler bulunan "Ege Yerel Gündem Gazetesi" adlı bir yayının adressiz dağıtımı yapılacak.  490 bin adet gazete, PTT aracılığı ile dağıtıma verildi.

Gazetede "Seferihisar’ın Kaçak Başkanı", "Gezilere Var İşçilere Yok", "Babası 12 Eylül’ün İşkence Savcısı", "Bir Talan Hikayesi" ve "Ordumuzun Yanında Değil, Terörizmle Saf Tuttu" gibi başlıklar yer alıyor.

CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, PTT’nin yapacağı dağıtım ile ilgili yazışmaları ve yayından bazı haberleri basın ve kamuoyuyla paylaştı. PTT Başmüdürlüğü tarafından kurum içine “çok acele” olarak gönderilen 26/03/2019 tarihli talimat yazısında şu ifadeler yer aldı:

“İZPİM Müdürlüğünce kabul edilen 490.000 adet adressiz gazete gönderisi merkezlerinize sevk edilmiştir. Başmüdürlüğümüz ilgi yazısında belirtilen hususlar ve dağıtım şeması dikkat edilmek üzere gönderilerin dağıtımlarının ivedi sağlanarak, merkezlerinizde söz konusu gönderilerin dağıtımlarının tamamlandığına dair düzenleyeceğiniz tutanakların en geç 28/03/2019 tarihi mesai bitimine kadar Başmüdürlüğümüze gönderilmesini, herhangi bir aksaklığa meydan verilmemesini önemle rica ederiz.”

Korsan bildirilerden sonra korsan gazete dağıttılarKorsan bildirilerden sonra korsan gazete dağıttılar

'KÜNYE ADI GEÇEN KİŞİ SUÇ DUYURUSUNDA BULUNACAK'

CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, "Partimiz, yönettiğimiz belediyelerimiz ve adaylarımız hakkında hakaretlere varan üsluplarla yazılmış haberlerin bulunduğu sözüm ona gazete olan bu yayının dağıtımı için 98 bin TL bütçe ayıran Ege Yerel Gündem Gazetesi kimdir? Sahibi kimdir? Ofisi neredir? Sağlıklı bilgiye ulaşamadık" dedi.

Künyede adı geçen kişinin yayınla ilgisi olmadığını söylediğini aktaran Bakan, "Söz konusu yayının künyesinde adı geçen bir vatandaş kendisinin konuyla hiçbir ilgisinin olmadığını ve yayının künyesinde imtiyaz sahibi olarak yazıldığı için savcılığa suç duyurusunda bulunduğunu açıklamış. ‘Ege Yerel Gündem Gazetesi’ adlı bu yayın Basın İlan Kurumunun Mart 2019 listesinde yer almıyor. Bu yayını hazırlayanlar kimler? PTT’nin yayının dağıtımının 20 kuruşa yapacağı iddia ediliyor, PTT’ye bu 98 bin TL’yi ödeyen kim?” diye konuştu.

'DAĞITIM PTT YÖNETMELİĞİNE AYKIRI'

PTT A.Ş. Posta ve Kargo Hizmetleri Usul ve Esasları'nı hatırlatan CHP’li Bakan, şunları söyledi:

“Yapılan bu dağıtım şaibeli olduğu gibi aynı zamanda hukuksuzdur. PTT A.Ş. Posta ve Kargo Hizmetleri Usul ve Esasları’nın 37'nci maddesinin 6'ncı bendinde; ‘Seçim dönemlerinin başlangıcından bitimine kadar olan sürede, siyasi parti ve adaylarının lehine ve aleyhine olunduğu izleniminin verilmemesini teminen, siyasi propaganda, tanıtım, reklam ve kampanya içerikli adressiz basılmış kağıt türü ile gönderi kabulü yapılmaz. Bu gönderiler sadece seçim döneminde, kontrol edilebilir zarf veya ambalaj içinde basılmış kağıt gönderi türü ile kabul edilebilir’ denilmektedir. PTT hukuksuzluk yapmaktadır, suç işlemektedir. Bu işin parçası olan herkes hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunacağız.”

HABER-SEN: PTT'NİN TARAFSIZLIK İLKESİNE AYKIRI

Haber-Sen İzmir Şubesi ise konuyla ilgili basın toplantısı düzenledi. Şube Başkanı Necmi Kupa, Mektup Postası Gönderileri Yönetmeliğinin “Basılmış kağıtların tertip şekli” başlıklı 31'inci maddesine aykırı bir durum bir söz konusu olduğunu söyledi.

Kupa, "Yasal düzenlemelere ve Yüksek Seçim Kurulu kararına rağmen, oy verme gününden önceki on gün içinde, bir adayın aleyhine yazılar yer alan, Yönetmeliğin 31'inci maddesine de aykırı bir şekilde ambalajsız olarak personele dağıtım yaptırılması yasalara aykırıdır" dedi.

PTT'nin Cumhur İttifakı'nın propagandasını yaptığını söyleyen Kupa, "Kamu hizmeti görev PTT gibi köklü bir kurumun tarafsızlık ilkesi çerçevesinde faaliyet yürütmesi gerektiği açık olup bu uygulamanın Kurumun prestijini de sarsacağı açıktır. PTT, Cumhur İttifakı'nın seçim propagandasını yapıyor. Vatandaş da karşısında PTT çalışanını görüyor ve ona tepki gösteriyor" ifadelerini kullandı.