Eğitim Sen, MEB ve TOBB Üniversitesi iş birliğini yargıya taşıdı

Eğitim Sen, okullar için fiilen ayrı bir hukuk yaratıldığı gerekçesiyle MEB ve TOBB Üniversitesi'nin iş birliği protokolüne karşı dava açtı.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Arasında Mesleki Eğitim İş Birliği Protokolü 26 Şubat 2019 tarihinde imzalanarak yürürlüğe girdi.

İşbirliğinin amacı olarak protokolün üçüncü maddesinde, “Sektörün ihtiyaç duyduğu nitelikli insan gücünün yetiştirilmesi için okullarda eğitimi verilen meslek alanlarında öğrenci ve öğretmenlerin sosyal ve zihinsel becerilerinin geliştirilmesi, mesleki bilgi ve beceri ve yabancı dil yeterliliklerinin artırılması” ifadelerine yer verildi.

'PROTOKOL KAPSAMINDAKİ OKULLAR İÇİN AYRI HUKUK YARATILDI'

Protokole itiraz eden ve Danıştay'a dava açan Eğitim Sen, yazıl açıklama yaptı. Açıklamada, protokol kapsamındaki okullardaki meslek ve teknik eğitimin yönetiminin "Protokol Danışma Kurulu'na devredildiğini hatırlatarak, şu ifadelere yer verildi:

"Protokol kapsamındaki okullar için fiilen ayrı bir hukuk yaratılmış, özerk bir yapılanmaya gidilmiştir. Protokol kapsamındaki okullarda yönetici görevlendirmeden öğretmen atamaya, sınıf geçme esaslarından hizmet içi eğitime, okullarda okutulacak eğitim materyallerinden öğretim programlarına diğer mesleki ve teknik eğitim kurumlarından farklı hükümler uygulanmasına olanak sağlanmıştır. Bu durum Anayasa'nın 42., 430 ve 1739 sayılı yasalara ve 652 sayılı MEB Teşkilat ve Görevleri Hakkındaki KHK hükümlerine aykırıdır."

'SESSİZ KALMAYACAĞIMIZ BİLİNMELİDİR'

Yürütmenin durdurulmasını talep eden Eğitim Sen'in açıklamasında, "Hukuk devletinin en önemli ve temel gereklerinden birisi olan 'yasallık ilkesi' ve normlar hiyerarşisi uyarınca, bu tür bir iş birliği protokolü üzerinden protokol kapsamındaki okullarda mevzuat hükümlerinin uygulanmaması ya da devre dışı bırakılması mümkün değildir. Eğitim Sen bu nedenle söz konusu protokolün iptali ve öncelikle yürütmesini durdurulması istemiyle Danıştay'a dava açmış bulunmaktadır. MEB’in asli görevlerini protokoller aracılığıyla farklı kurumlara devretme girişimlerine karşı sessiz kalmayacağımız bilinmelidir" denildi. (DUVAR)