Sarıyer'i yönetmeye aday olanlara öneriler!

Sarıyer Kent Dayanışması yerel seçimler öncesi Sarıyer'in daha yaşanılabilir bir ilçe olabilmesi için belediye başkan adaylarına önerilerde bulundu. Sarıyer Kent Dayanışması üyelerinin hazırladığı raporda adaylara ulaşım, toplumsal cinsiyet eşitliği, ekoloji gibi birçok öneri yer aldı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Sarıyer Kent Dayanışması yerel seçimler öncesi ilçenin nasıl yönetilmesi gerektiğini, hayvan haklarını, kültürel planlama, toplumsal cinsiyet eşitliği, konut hakkı gibi birçok konuda rapor hazırladı. Raporda belirtilen talepler ve öneriler belediye başkan adaylarına gönderilecek.

İLK TALEP: HALK YÖNETİME KATILMALI

Sarıyer Kent Dayanışması, belediyenin seçimlerden sonra atması gereken somut adımlar olduğunu açıkladı. Bu taleplerden biri de Sarıyerliler’in belediye yönetimine ve karar alma aşamalarına etkin katılım kanallarının oluşturulması. Sarıyer Kent Dayanışması'nın bu konudaki talepleri şöyle:

  • Sarıyerliler, yerel yönetimin işleyişinde söz sahibi olmaları sağlanmalı,
  • Kentsel kamusal alanların ve müştereklerin özelleştirilerek kentlilerden koparılması engellenmeli,
  • Kamusal alanlar ve müşterekler korunmalı ve kamuya kazandırılmalı,
  • Her mahalleye mahalleliyle birlikte bir semt evi kurulmalı ve semt evlerinin bakım, ihtiyaç ve denetimleri belediye tarafından sağlanmalı,
  • Sarıyer Kent Dayanışması, Sarıyer Belediyesi'nin konut hakkını mülkiyetten bağımsız bir hak olarak tanıması gerektiğini belirterek bu konuda da belediyeye birçok talepte bulundu. Belediyenin, emlak değerlerini ve konut kiralarının yükseltecek, yaşamı pahalılaştıracak projeleri engellemesi gerektiği önerildi:"Alt ve alt-orta gelir gruplarını yaşadıkları yerleri terk etmeye zorlayacak veya zorla tahliyelere sebep olacak her türlü proje engellenmeli."

EKOLOJİ VE İKLİM...

Sarıyer iklim planının acilen hazırlanması gerektiği belirtilen raporda, “İklim değişikliği ile mücadelede yerelleşme ve yerelleşmeye bağlı olarak enerji demokrasisi, gıda egemenliği gibi yeni kavramlar önem kazanırken Sarıyer Belediyesi de bu konular çerçevesinde oluşturulacak kooperatifler gibi kolektif girişimleri desteklemeli” ifadeleri yer aldı.

'TÜM İSKELELER AÇILMALI'

Raporda yer alan taleplerden biri de ulaşım. Sarıyer'deki Büyükdere İskelesi'nin açılması istenirken buradaki tüm atıl iskelelerin açılması yönünde çalışmalar yapılması gerektiği belirtildi. Ayrıca belediyenin deniz ulaşımını özendirecek adımların atması da raporda ifade edilen konular arasında yer aldı.

TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTLİĞİ

Toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması raporda ayrıntılı bir şekilde yer aldı. Bu konudaki talepler ise şöyle:

  • Kadının, çocuk, hasta, yaşlı bakımına hapsedilmesine, dolayısıyla iş hayatından, sosyal-kamusal alandan uzaklaştırılmasına karşı politikalar geliştirilmeli, toplumsal cinsiyet eşitliği sağlanmalı
  • Her mahalleye kadınların, LGBTİ+ bireylerin sosyal, yaşamsal problemlerinde yanında olacak, hukuki ve psikolojik destek sağlayacak danışma merkezleri açılmalı ve merkezler

    ücretsiz olmalı

  • Hayvan haklarının sağlanması da raporda şöyle belirtildi: “Kısırkaya'da bulunan sokak hayvanları geçici bakımevine gönüllülerin ulaşımı ve katılımı sağlanmalı. Özellikle kazazade durumdaki Sarıyer’in sembolü olan martılar ve diğer su kuşları için korunaklı alanlar belirlenmeli.”

Kültürel planlamayla ilgili ise raporda şu ifadeler yer aldı: “Kültürel planlama sürecinde Kültür Müdürlüğü ile ilgili tüm birimlerin ve Sarıyerliler’in katılımının yanı sıra mahalle derneklerinin, sivil toplum kuruluşlarının, sanatçı platformlarının, meslek birliklerinin, eğitim ve araştırma merkezlerinin de sürece dahil edilerek bütüncül ve katılımcı bir kültürel planlama yapılmalı.”

.

'SARIYER AKADEMİSİ KURULMALI'

Raporda belediyenin Sarıyer Akademisi'ni kurması yönünde de talepte bulunuldu. Raporda bu konuda şu ifadeler yer aldı: "Sarıyer Belediyesi’nin, Sarıyerli yurttaşların, üniversitelerin, akademik çalışma yürütenlerin ortak politika geliştirmesine duyulan ihtiyaca yönelik, farklı disiplinlerden faydalanarak belediyenin çeşitli çalışma alanlarına dair bilimsel yöntemler geliştirecek,

bağımsız, herkese açık, kent ve kültür merkezi, kent düşünce merkezi hedefiyle Sarıyer Akademisi kurulmalı."

Taleplerin ardından Sarıyer Kent Dayanışması üyeleri bu taleplerin takipçisi olacaklarını ve taleplerini belediye başkan adaylarına ileteceklerini söylediler.