HDP, IŞİD iddiasını Soylu'ya sordu: MİT'le ilişkisi nedir?

HDP'li Meral Danış Beştaş, IŞİD’in Türkiye elçisi olduğunu savunan Abu Mansur al Magrebi’nin "Görevim DAİŞ'in (IŞİD) Türk istihbaratıyla ilişkilerini yönetmekti" sözlerini Meclis'e taşıdı. Beştaş, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'dan yanıt istedi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - HDP Siirt Milletvekili Meral Danış Beştaş, Meclis’e verdiği soru önergesinde, Homeland Security Today (HSToday) dergisine konuşan ve 'IŞİD’in Türkiye elçisi olduğunu' ifade eden Ebu Mansur al Magrebi’nin "Görevim DAİŞ'in (IŞİD) Türk istihbaratıyla ilişkilerini yönetmekti. MİT'le çok sayıda yüz yüze toplantı yaptım. Toplantıların çoğu Türk askeri tesislerinde oldu. Özellikle Antep'te, Ankara'da toplantılar yapıldı" sözlerine İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’dan açıklama istedi. "Magrebi kimdir ve Türk istihbaratı ve MİT ile ilişkisi nedir?" diye soran Beştaş, Bakan Soylu’ya “Magrebi’nin ulusal ve uluslararası kamuoyuna yansıyan açıklamalarından haberdar mısınız, kamuoyuna bir açıklama yapacak mısınız?” diye sordu.

'MAGREBİ KİMLERLE TEMAS HALİNDEYDİ?'

Magrebi’nin "MİT ile sıklıkla toplantılar yaptım" iddiası bulunduğunu kaydeden Beştaş, Soylu’nun şu sorulara yanıt vermesini istedi:

- Abu Mansur al Magrebi MİT’ten kiminle ve hangi düzeydeki görevlilerle temas halinde olmuştur?

- Sınırı kolaylıkla geçebilen ve Türkiye’ye geçiş sağlayan IŞİD üyelerinin Ankara katliamı başta olmak üzere diğer katliamlarla bağlantısı tespit edilmiş midir?

- Magrebi’nin kontrolünde olan IŞİD üyelerinin sınır geçişlerinin rahatlıkla sağlanması yönünde emniyet birimlerine talimat verdiniz mi? Bu geçişler nasıl sağlandı? Magrebi’ye koruma tahsis edildi mi? Korumayı kim tahsis etti?

'TEDAVİ İÇİN ANLAŞMA YAPILDIĞI İDDİASI DOĞRU MU?'

Magrebi HSToday ile söyleşisinde Türkiye sınırından yaralıların geçişi için anlaşma yapıldığını ileri sürmüştü. Beştaş bu konu hakkında da, “Yaralanan IŞİD üyelerinin tedavilerinin gerçekleştirilmesi için bir anlaşma yapıldığı iddiası doğru mudur? IŞİD üyeleri Türkiye’de mi tedavi edildi? IŞİD üyelerinin tedavileri hep özel hastanelerde mi gerçekleşti? Devlet hastanelerinde de IŞİD üyeleri tedavi edildi mi? Bu hastaneler hangileridir ve neden tedavi etme görevini üstlenmişlerdir?” sorusunu yöneltti.

'GÖRÜŞME TALEBİNİ OLDU MU?'

HSToday'in haberinde Magrebi’nin "Cumhurbaşkanı benimle görüşmek istedi" iddiasının yer aldığını aktaran Beştaş, “Cumhurbaşkanının görüşme talebi olmuş mudur, talebi Magrebi’ye kim iletmiştir? Bu görüşme neden gerçekleşmedi?” diye yanıt istedi. Magrebi’nin "IŞİD’in Kürtlere karşı işbirliği içinde..." ifadelerini hatırlatan Beştaş, "Türkiye’nin Kürt birliğini yok etmek için IŞİD ile işbirliği içinde olduğu yönündeki iddiaları doğru mudur? Magrebi, Türkiye’nin Menbiç'e karşı yürüttüğü operasyon sürecinde Ankara'da nerede kalmış ve kimlerle görüşmüştür? Daha evvel de pek çok IŞİD üyesinin yakalanmasına mukabil mahkemelerce serbest bırakıldığı nazara alındığında Türkiye IŞİD’i korumaya devam ediyor mu?” sorularına yanıt istedi.