Diyarbakır'da Newroz ateşi yakıldı: Amed meydanı bir gün mutlaka çözüme tanıklık edecektir

Diyarbakırlılar “Mutlaka kazanacağız, tecridi kıracağız” sloganıyla kentin dört bir tarafından Newroz Parkı’na aktı. Van, Mardin, Nusaybin gibi merkezlerde de kutlamalar başladı. HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, PKK lideri Öcalan’ın mektubunu 6 yıl önce bu meydanda okuduğunu hatırlatarak, “Amed meydanı milyonların şahitliğinde bir gün mutlaka çözüme tekrar tanıklık edecektir. Barışı mutlaka gerçekleştirecektir” dedi.

Google Haberlere Abone ol

DİYARBAKIR - Diyarbakır'da Newroz kutlamaları, halkın sabahın erken saatlerinde Newroz Parkı’nda buluşmasıyla başladı. HDP tarafından düzenlenen kutlamalar, bu yıl “Mutlaka kazanacağız, tecridi kıracağız” sloganı ile gerçekleştirildi.

Diyarbakır’da Newroz resepsiyonuDiyarbakır’da Newroz resepsiyonu

YÖRESEL KIYAFETLER, HALAYLAR..

Kentin dört bir yanından Newroz’a akın eden halk, Yeniköy Mezarlığı, Evrim Alataş Caddesi ve Yeni Hal Caddesi üzerinden yürüyüşe geçti. Polis kontrol noktalarında uzun kuyruklar oluştu. Protokol saat 11.00’de yerini almaya başladı. Sahneden tutuklu HDP’li milletvekilleri ve belediye başkanlarının adları okundu. Alanı dolduran binlerce kişi adı okunan siyasetçiler için “Burada” karşılığını verdi.

Program, Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eş Başkanı Bedran Öztürk’ün konuşmasıyla başladı. Öztürk, yaptığı konuşmada Newroz’un Kürt halkı için önemini anlattıktan sonra Leyla Güven’in başlattığı ve cezaevlerinde devam eden açlık grevlerine değindi. Tekirdağ Cezaevi'nde açlık grevindeyken yaşamına son veren Zülküf Gezen’i hatırlatan Öztürk, başka ölümler olmaması için mücadele edeceklerini belirterek, hükümetin de adım atması gerektiğini söyledi. Öztürk’ün konuşmasının ardından HDP Diyarbakır belediye başkan adayları sahneye davet edildi.

ONUR KONUKLARI SABİHA TEMİZKAN VE HAVVA GEZEN

(Fotağraf: MA)

Diyarbakır'da kutlamanın onur konukları açıklık grevindeki DTK Eşbaşkanı Leyla Güven’in kızı Sabiha Temizkan ve Tekirdağ 2 No’lu F Tipi Cezaevi’nde yaşamına son veren Zülküf Gezen’in annesi Havva Gezen ve babası Şehmus Gezen oldu. Newroz ateşi açlık grevindeki Leyla Güven’in kızı Sabiha Temizkan ve açlık grevindeki tutukluların aileleri tarafından yakıldı. HDP milletvekilllerinin protokol kapısında bekletildiği anons edilince alandaki binlerce kişi ıslıklarla durumu protesto etti.

LEYLA GÜVEN NEWROZ’A MESAJ GÖNDERDİ

134 gündür açlık grevinde olan DTK Eşbaşkanı Leyla Güven, Diyarbakır Newroz’una mesaj gönderdi.  Leyla Güven’in mesajı öncesi aynı taleple 3 Mart’tan bu yana açlık grevinde olan Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekilleri Dersim Dağ, Tayip Temel ve Murat Sarısaç, yüz binleri selamladı. Milletvekilleri uzun süre “Leyla Güven onurumuzdur”, “Bijî berxwedana zindanan” ve “Zülküf Gezen ölümsüzdür” sloganları eşliğinde alkışlandı.

Leyla Güven’in Newroz mesajı özetle şöyle: "2019 yılında tecridi kıracağız ve halkımızı özgürleştireceğiz. Bütün dünya halkları iyi bilmelidir ki; tecrit içinde bir yaşamı asla kabul etmeyeceğiz. 2019 yılı direnişimiz ile Kürt ve Kürdistan halkının direniş yılı olacaktır. Bu direniş ruhu ve inancıyla hepinizi selamlıyorum. Newroz bayramınızı yürekten kutluyorum. Newroz pîroz be. Mutlaka kazanacağız.”

Diyarbakır'da Newroz kutlaması: Hepimiz tek yüreğiz!Diyarbakır'da Newroz kutlaması: Hepimiz tek yüreğiz!

‘ATEŞ GELECEĞE IŞIKTIR’

2013 yılında İmralı Heyeti üyesi olarak Diyarbakır Newroz’unda PKK lideri Abdullah Öcalan’ın çözüm sürecinin başlangıcı olan mesajını milyonlara okuyan HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, 6 yıl aradan sonra Diyarbakır Newroz’unda bu kez görüş yasağının sonlandırılması için mesajlar verdi.

Buldan şöyle konuştu; "Amed bir kez daha tarihe tanıklık yapıyor. 6 yıl önce Sayın Öcalan’ın mektubunu bu meydana ben okumuştum. 6 yıl önce hepimizin geleceğe dair barış umutları yeşermiştir. Sırrı Süreyya Önder ile birlikte milyonların şahitliğinde Sayın Öcalan’ın mektubunu okurken, barışa, özgürlüğe, adalete ve demokrasiye olan duygularımız kabarmıştı. O mektubu yok sayanlar, Dolmabahçe Mutabakatı’nı yok sayanlar, 5 Nisan 2015 tarihinde tecridi başlattılar. Çözümü bitiren, çözüm sürecini yargılayan zihniyet bu meydana iyi baksın. 5 yıldır tecrit uygulayanlar bu meydana iyi baksın. O gün mektubu yok saymasalardı, tecridi başlatmasalardı, Dolmabahçe Mutabakatı’nı görmezden gelmeselerdi, barışın, demokrasinin, özgürlüklerinin kapısı açılmış olacaktı. Bu süreci bitirmeselerdi, bu meydanda Selahattin Demirtaş, Leyla Güven, Sebahat Tuncel, Gültan Kışanak olacaktı. Ancak 80 milyonun hayali olan barışı kendi koltuklarına feda ettiler. Bu irade diz çökmez, boyun eğmez, barıştan asla taviz vermez. "


HDP: 21 Mart Newroz Bayramı tatil günü ilan edilsin

HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay, 21 Mart Newroz Bayramı'nın tatil günü ilan edilmesi talebiyle Meclis Başkanlığı’na kanun teklifi verdi. Kemalbay'ın, teklifinin gerekçesinde, Newroz'un başta Kürt halkı olmak üzere milyonlarca insan tarafından kutlandığı hatırlatarak, "Kürt halkı başta olmak üzere Ortadoğu halkları için her Newroz yeni bir gündür; silahların, şiddetin, çatışmanın değil; umudun, özgür geleceğin, barışın olacağı gündür. Hayatlarında kapanan kötü bir dönemin ardından direnişle yaratılan yepyeni ve özgürlük dolu yeni bir başlangıçtır" denildi.


Kemal Kurkut mezarı başında anıldı

Diyarbakır'da 2 yıl önceki Newroz kutlamasında polis tarafından öldürülen üniversite öğrencisi Kemal Kurkut, mezarı başında anıldı. Anmada konuşan HDP Malatya İl Eşbaşkanı Kemal Gedik, "Artık yeter analar ağlamasın" diyerek barış çağrısında bulundu. Gedik, “Katiller ellerini, kollarını sallayarak geziyor. Uyduruk bir dava açılmış. Adaletsizce salıverildiler. Biz bunu protesto ediyoruz ve gençlerimiz ölmesin diyoruz. Bu ülkede savaşa karşı, barışı diretiyoruz. İnadına barış derken, mutlaka ve mutlaka bu ülkede barışın gelmesi lazım. Bu kadar gencimiz ve canımızı yitirdik. Artık yeter, anneler ağlamasın. Az önce Kurkut'un annesinin feryadını gördük. Yazıktır, günahtır. İnsanlar ölmesin ve hiç bir ana ağlamasın” dedi.