Ulus Tarihi Kent Merkezi Projesi iptaline onay!

Danıştay 6. Dairesi, Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin Ulus Tarihi Kent Merkezi 1/5000 ölçekli Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı’nın iptalini onayladı. Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan kararı, “Ulus’un tarihine saygısı olmayan tüm projeleri de veto anlamına geliyor” diye değerlendirdi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Danıştay 6. Dairesi, Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin Ulus Tarihi Kent Merkezi 1/5000 ölçekli Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı’nın iptalini onayladı ve Belediye ve Kültür Turizm Bakanlığı’nın temyiz talebini reddetti. Mimarlar Odası Ankara Şubesi’nin Ankara 7. İdare Mahkemesi’nde açtığı davada planın iptal edilmesi kararını Belediye ve Bakanlık Danıştay’a taşımıştı.

‘KAMU YARARI OLMAYAN TÜM PROJELER İPTAL EDİLECEK’

Danıştay’ın verdiği onama kararını değerlendiren Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, “Kamu yararını önceleyen kararının onanması yerel seçim süreçlerine giderken, tarihi kent merkezindeki kamu yararı olmayan, Ulus’un tarihine saygısı olmayan tüm projeleri de veto anlamına geliyor” dedi.

'YEREL SEÇİMLER ÖNCESİ ÖNEMLİ'

Candan 31 Mart yerel seçimleri öncesinde bu kararı olumlu bulduklarını ifade ederek, “Yargının verdiği bu karar Ulus üzerinden açıklanan projelere, Ulus’un altını oyarak tünel yapma yaklaşımlarına da bir göndermedir. Tüm yerel yöneticilere Ulus için aklı selim davranılması ve bilimsel bilginin ışığında meslek odaları ile işbirliği içerisinde olmalarının zorunluluğunu hatırlatıyoruz” dedi.

'TARİHİN VE KÜLTÜRÜN ORTAK NOKTASI'

“Danıştay 6. Daire de, karşı tarafın temyiz istemini reddederek ve kararı onayarak, Ulus’ta tarihin tarumar edilmesine izin vermedi” diyen Candan, kararın tarihi eserler açısından önemini şöyle açıkladı: “Ulus  tarihi kent merkezi aynı zamanda Ankara’nın çok kültürlülüğün katmanlarının odak noktasıdır. Galatlardan, Friglere, Hititlerden, Roma dönemine, Osmanlıdan Cumhuriyet’e birçok döneme tanıklık etmiş başkentin geleceği ve dünyayla buluşması için önemli bir potansiyel koruma alanıdır. Tarihi ve kültürel değeri yüksek bir alan olan Ulus’un taşıdığı değeri bilmeyenler tarafından rant emellerine teslim edilemeyeceği aşikardır.”

'ULUS’UN HAK ETTİĞİ KONUMA VE GELİŞME PLANI'

“Ulus’un hak ettiği koruma ve gelişme planı ile Roma Hamamı, Roma Tiyatrosu, Roma Yolu, Ankara kalesi, Hacı Bayram ve Augustus Tapınağı'nın hoşgörüsü ile Cumhuriyetin başkentliğini üstlenen kurucu mekanları ile dünyanın gözbebeği olacağı bir mekan haline gelmesi için Ulus’u korumaya, değerlerini toplumla buluşturmaya, değerini bilmeyen yöneticilere defalarca kez de olsa anlatmaya ısrarla devam edeceğiz.” (DUVAR)

Etiketler Danıştay ulus onay