TTB yöneticileri ikinci kez hakim karşısında: Savcı mütalaayı önceden hazırlamış

“Savaş Bir Halk Sağlığı Sorunudur” açıklamalarının ardından haklarında dava açılan Türk Tabipleri Birliği’nin (TTB) 2016-2018 dönemi Merkez Konsey üyeleri ikinci kez hakim karşısına çıktı. Avukatların talebini reddeden mahkeme duruşmayı 3 Mayıs'a erteledi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Afrin operasyonuna ilişkin “Savaş Bir Halk Sağlığı Sorunudur” açıklaması yapan Türk Tabipleri Birliği’nin (TTB) 2016-2018 dönemi Merkez Konsey üyeleri hakkında açılan davanın ikinci duruşması bugün Ankara Adliyesi’nde, 32’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülüyor.

"Terör örgütü propagandası yapmak” ve “Halkı kin ve düşmanlığa tahrik” ile suçlanan hekimlere destek olmak amacıyla çok sayıda tabip odası temsilcisi , Avrupa Hekimler Daimi Komitesi önceki dönem Başkanı Dr. Jacques de Haller ve Dünya Tabipler Birliği Genel Sekreteri Dr. Otmar Kloiber duruşma salonunda yerini aldı.

‘SAVCI 24 SAYFALIK MÜTALAAYI ÖNCEDEN HAZIRLAMIŞTI’

Duruşma TTB yöneticilerinin avukatlarının savunmasıyla başladı. TTB avukatlarından Ziynet Özçelik ilk duruşmanın tamamlanmasının ardından dava savcısının mütalaa hazırlamasının adil yargılama hakkını engellediğini ve iddianameden kopyalanarak hazırlandığını belirterek şunları söyledi; “Geçen celse şuna şahit olmuştuk. Yargılananlar suçlamalara karşı diyeceklerini dedikten sonra bu delillerin tartışılmasının üzerine savcılık makamına söz verildi. Savcı flash disk çıkardı ve ‘mütalaa hazır’ dedi. Sayın savcının yargılananların ve bizlerin suça karşı açıklamalarının ardından mütalaa hazırlayacak vakti yoktu. Sayın savcı 24 sayfalık mütalaayı önceden hazırlamıştı. Savcı sizin huzurunuzda ve bizim huzurumuzda önceden hazırlanan bir belgeyi sunmakta sakınca görmedi. İçine de, sanıkların ve vekillerinin beyanları değerlendirerek yazmış. Mahkemenizin yürüteceği adil yargılamayla bu doğrudan ilişkili. Sayın savcı mütalaa adını verdiği şeyde iddianameyi almış, şüpheli sözcüklerini çıkarmış sanık yapmış ve bazı yerleri değiştirmeden kalınlaştırmış.”

‘SAVCININ DEĞİŞTİRİLMESİNİ TALEP ETTİK’

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na başvurduklarını belirten Özçelik, “Savcının değiştirilmesini talep ettik. Mahkemenizden bunun bir mütalaa olarak dikkate alınamayacağına, mahkemeniz tarafından da savcılığın tarafsızlık ve adil davranma ilkelerini ihlal etmesi nedeniyle değiştirilemesi için başvuruda bulunmasını talep ediyoruz. Bu aşamasının gerçekleşmesinin ardından taleplerimizi sunacağız. Atılı suçlara ilişkin savunmamızı yapacağız. Savcının mahkeme karar vermeden bu durumdan dolayı rencide olacağını düşünerek kendi kararıyla çekilmesini talep ediyoruz” diye konuştu. TTB avukatı Özçelik’in savcıya ilişkin taleplerini görüşen mahkeme heyeti talepleri oy birliği ile reddetti. Bunun üzerine yeniden söz alan Özçelik duruşmanın ertelenmesini talep etti. Mahkeme heyeti bu talebi de reddetti.

‘GİRİLMEYEN SİTELERDEN TALİMAT ALINDIĞI İDDİA EDİLİYOR’

Özçelik’in ardından TTB avukatı Mustafa Güler söz aldı. İddianameyi eleştiren Güler, “İddianame içindeki unsurları araştırmamız gerekir. İlk on sayfada bazı internet sitelerinden bahsediliyor. Ben de avukat olarak girdim baktım. Talimat alındığı iddia edilen sitelere erişim engeli gelmiş hem de 2015 yılında. İddianame ise bu sitelere bakıldığını girilmeyen sitelerden talimat alındığı iddia ediliyor. Girilemeyen internet sitelerinin ne zamandır kullanılamaz olduğunun tespit edilmesini talep ediyoruz. Kilitli bir binanın içinde ne olduğunu gördüğümüz iddia ediliyor” dedi.

Güler, suç unsuru oluşturduğu iddia edilen basın açıklaması metninin HDP’den gelen talimatla hazırlanmasının HDP’den gelen mail saati dikkate alındığında imkansız olduğuna dikkat çekti. Bilgisayarda bulunan sakıncalı olduğu iddia edilen fotoğraflara ilişkin ise Güler, internet araması sırasında bilgisayar hafızasına irade olmaksızın kaydedildiğini söyledi ve bilirkişi incelemesi talep etti.

TALEPLER REDDEDİLDİ, DURUŞMA 3 MAYIS’A ERTELENDİ

Verilen aranın ardından mahkeme heyeti TTB avukatlarının taleplerini reddettiğini açıkladı. Sanıkların yeniden mütalaaya karşı savunma yapmaları için süre veren mahkeme heyeti bir sonraki duruşmayı 3 Mayıs 2019 Cuma saat 09 15’e erteledi.

İLK DURUŞMADA NE OLDU?

İlk kez 27 Aralık 2018 tarihinde hakim karşısına çıkan TTB yöneticileri mahkeme huzurunda ifadelerini vermişti. Hekimlerin avukatlarının savunmalarının ardından savcı mütalaasını açıklamış 1 Eylül 2016 ve 24 Ocak 2018 de yapılan iki açıklama sebebiyle sanıkların iki kez ayrı ayrı cezalandırılmalarını istemişti. Öte yandan mütalaada Hande Arpat’a sosyal medya hesabı üzerinden paylaştıkları için ayrıca ceza verilmesi, Şeyhmus Gökalp’in paylaşımları nedeniyle beraati ve hekimlerin gözaltında geçirdikleri sürenin düşülmesi talep edilmişti. Hekimler ve avukatları ifadelerinin tamamlanmasının ardından savcının hemen mütalaasını açıklamasına tepki göstermiş, savcının mütalaayı bir gün önceden hazırlayıp ifadeleri dikkate almadığını iddia etmişlerdi.

‘HİPOKRAT’TAN, GALENOS’TAN BERİ BU TOPRAKLARDAYIZ’

Duruşmanın ardından TTB yöneticileri ve destek için mahkeme salonunu dolduran çeşitli kurum temsilcileri Ankara Adliyesi önünde toplandı. Duruşmaya destekte bulunanlara teşekkürlerini ileten TTB Başkanı Sinan Adıyaman, “Biz İstanköylü Hipokrat’tan, Bergamalı Galenos’tan beri bu topraklardayız. Bu topraklarda yaşamı savunuyoruz. Bundan sonra da savunmaya devam edeceğiz” dedi.